fredag 4. oktober 2024

Anne - Britt Harsem «Din vilje skje»


                    En bok om hvor skadelig en familie blir skadelidende av fars fanatiske tro.

 Boka tar for seg hvordan oppveksten til Mariann. Hun kom fra et hjem hvor faren ble fanatisk religiøs på 70 tallet. noe han brukte resten av livet sitt på.  Hvordan dette preget datteren og hele familien. En skremmende historie. Det er en sann historie, (med nye navn). Boka bygger på samtalene mellom forfatteren og den nå godt voksne datteren, som i dag har barn og barnebarn.  

 Vi hører om en helt vanlig norsk familie som opplever at faren ble frelst, av de nye vekkelsesmøtene som det var flere av på 70 og 80 tallet. Hvordan faren tolket, tyranniserte og drev familien nesten til vanvidd, med sin forkynning. Han var bare opptatt av å dyrke guds ord, og å hjelpe andre mennesker, til å tro det han ville, med demonutdrivelse, osv.

Han så eller registrert ikke sin egen familie lide, i sitt engasjement. Hjemmet deres ble et sted for vekkelsesmøter og fremmede folk. Han tok med ulike skjebner hjem og f.eks.: lot de få senga til Mariann, og hun må sove på sofaen i stua. 

 Faren var sterkt inne i pinse-menigheten og trodde på dommedag profetier, tungetaler og demonutdrivelser. Mariann, måtte stadig vekk være med på slikt og så aldri noen ble helbredet fra rullestolen eller på annen måte, under møtene slik faren påstod. 

 Mariann, den skoleflinke jenta begynte å dope seg på videregående og skolen begynte hun å ikke bry seg særlig om, det ble utagerende festing, drikking og annet som var mer spennende. Hun hadde helge jobb i en kiosk og tjente litt penger.  

Hun fikk beskjed fra faren som 19åring om å komme seg vekk, når hun ikke ville omvende seg. (Det ble ord hun aldri kunne glemte selv om det nå er 37 år siden.) Hun tok baggen over skuldra og dro av gårde med T-banen til sentrum av Oslo. Der startet et liv, uten fast bopel, dop, drikking og festing i flere år. 

 Det som egentlig ble hennes redning var at hun ble gravid, med sjefen der hun jobbet i oppvasken. Hun fikk streng beskjed fra legen om å lære seg å spise sunn mat og leve et ryddig liv, ellers ville hun miste barnet. Det fikk hun til og ble alene mor. Hun gikk i terapi i tretten år, for å komme over farens, menighetens og sine egne traumer. 

Hun forteller også om andre predikanter som tjente store penger, som de puttet i egen lomme. En skremmende historie om dobbeltmoral og løgner. Hun ble forent med sine foreldre, på en måte før de døde. 

 

Utgitt 2023 Cappelen, som lydbok i 2024 i storytel, 5t 17 min.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!