lørdag 10. desember 2011

Auster, Paul " Usynlig"


Dette er min aller første Auster roman og absolutt ikke den siste, dette var god litteratur og en spennende, annerledes bok.
Fantastisk godt disponert, hvordan fortelle en sann historie, noe du brenner for i bokform?
Oppbygningen og komposisjonen var dyktig utført, hårfint "on the edge". Flott og interessant  forteller tekniske grep er gjort for å skille delene, med ulik vinkling på hvem som forteller. Her vitner det om stor fortellerkunst!

Hovedpersonen Adam Walker, en ung litteratur student  i New York 1967, han blir tilfeldig kjent med en merkelig/mistenkelig mann. Han heter Rudolf Born og tilbyr Adam om å starte et nytt litterært tidsskrift.
Allerede her synnes jeg dette er litt spesielt.
Born oppfører seg meget spesielt og har greie på alt mulig. Han er oppfarende, ustabil og har tydelig vis mye ansvar.Han er fransk, men er gjesteprofessor i USA. Han har også en fransk kjæreste Margot.... som Adam overtar for en periode!

En dag blir Adam og Rudolf overfalt av en som vil rane dem, Rudolf dreper han og Adam vil melde han.
Dette som er noe av storryen må du lese selv. Dette er ingen krimroman, men har utrolig mange ting i seg som er spennende. F.eks:
Psykiske reaksjoner når en bror dør, skyld føleslen. Adams forhold til søsteren er ganske så spesielt og samtidig er det drøm eller virkelighet?
Tiden, på 60tallet er flott skildret. både politisk, litterært, seksuelt, frigjørende, rus og dop og i klesstil.
Tidsperspektivet i romanen som går over 40 år og mye , mye mer....


Tittelen på Adams bok skulle være 1967, for det var da det som skjedde i livet for Adam som var så viktig.
Boka var tenkt som 4 deler og det ble den også, men litt anderledes en Adam hadde tenkt iogmed det er Cecile som forteller og ferdig forteller den delen. Da faller alle delene på plass.

Born er den jeg skjønte han var og hadde utrolig makt, men makt er ikke alt. Hva er sant og ikke?

En fantastisk god bok!
En bred og gripende roman, den klarer man ikke stoppe før den er ferdig!

Lest av en av  min yndlingsoppleser Finn Schau
Tid 8timer

1 kommentar:

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!