fredag 29. april 2016

Gaarder Jostein "Dukkeføreren"


En totalt anderledes Gaarder bok om en ensom mann med en sær hobby.

En ensom mann med navn Jakob Jakobsen, går i en begravelse etter en gammel venn. Der blir han sittende alene sammen med den nærmeste familien til avdøde  Erik Lundin.

Boka starter med en voldsomt oppramsing av navn på hele slekta som er tilstede og tre begravelser før CD 2 er ferdig spilt. Der hold jeg på å oppgi boka, ååååå så kjedelig og så lite fremdrift var det.
Men, som lyn fra klar himmel kom det "noe" som plutselig gjorde meg interessert og fanget min interesse. Så ble det en vending og boka ble mer spennende å lytte til, fra og med tredje CDen.

Jackob er lektor i norsk og religion og veldig opptatt norrøn mytologi, regionhistorie  og å fortelle historier. Hans sære interesser er lingvistikk som er oppbygging av ord, rot, stammen til disse og refererer stadig til ord fra den indoeuropeiske stammen. Hvordan alt har sin opprinnelse og hvor ordene stammer fra. Dette syns jeg egentlig er ganske morsomt og lytte til, og dette har en link til flere av Helene Uri sine bøker. Jeg blir satt   tilbake til den gangen jeg studerte norsk. Dialekter elsket jeg å jobbe med, mens norrønt hatet jeg, uffff

Hva slags fyr er egentlig denne Jackob? En splittet personlighet og ensom type. En særing med så spesielle interesser og liv? Om han er sær, ja det er greit, men jeg klarer ikke å få tak i personligheten hans og strever med hvem og hva er det med den mannen?

Vi hører om hans spesielle oppvekst i Hallingdal, der han var et mobbeoffer i barne og ungdomstiden, en outsider allerede da. Han reiste til Oslo og studerte Nordisk på universitetet og det hører vi faglig mye om. Det er disse kodene han bruker for å bli kjent med folk på.
Han var gift i tre år med Reidun, men det er bedre å leve i ensomhet enn i tosomhet, sier han. Hun var så sjalu på Pelle og hvem han er vil jeg ikke røpe. Pelle er en del av magien i historien og den vil jeg ikke si noe mer om, det må du lese selv.....

En dag blir han avslørt, men Agnes er sjarmert i senk av hans historier og redder han ut av knipa. De er i Arendal og hun kjører hjem med han. Neste gang de treffes er i Lofoten, da har han vært i en annen begravelse fra den gang han var hippie i Slottsparken og vanka på nisseberget og Abelhaugen.

Ylva møter han igjen og selv om det har gått 12 år siden bestefarens gravferd og de har støtt på hverandre er det pussig at de møtes på Gotland i Visby hvor han skriver denne boka til Agnes. Han skjønner ikke helt om hun har avslørt han eller om hun synes bare han er merkelig. Men de skilles som venner.

En merkelig bok, svært ulik alle andre bøker Gaarder har skrevet. Det var noe i starten som overhode ikke fungerte og at jeg ikke fikk tak i hvem han Jackob var, annet en merkelig, sær, sjenert på sin måte og spesiell fyr.

Produsert av: LBF
Først utgitt: 26.02.2016
Spilletid: 07:02:36
Antall CDer: 6
Målform: Bokmål
Sjanger: Roman

Lånt på biblioteket.

3 kommentarer:

 1. Det eneste jeg har lest av Gaarder, er Sofies verden.
  Det du forteller om denne boka, er vel en anbefaling av lydbøker av og til. Jeg hadde nok lagt den fra meg etter et par sider, slik du beskriver det.

  God 1. mai!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er riktig, denne falt ikke i smak av meg

   Slett
 2. Heisann.... takk for fødselsdagshilsenen ... den feires jo ikke så mye når det ikke er rundt tall, men vi tok en pizza med yngstesønnen torsdag og eldstesønnen kom hit i helga. Det er godt nok!
  Hvordan får du tid til å lese, jeg må utvide tiden for lån på biblioteket både en, to og tre ganger... kanskje flere også. Det er selvsagt snakk om prioriteringer også noen ganger. Ha ei flott uke ;:OD)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!