søndag 30. mars 2014

En herlig kulturell dag!

Kulturtorget er Turneorganisasjonen i Hedmark sitt tilbud til vg. skoler i Hedmark. 
Jeg var der sammen med flere fra min skole for å plukke ut det som vil passe for oss/vår skole å få besøk av, en morsom dag på jobben må man si. En smakebit kommer her:

"Den nakne sannhet" Scenekunst av høyeste klasse. De formidlet  historie- religion på en utrolig morsom måte.F.eks: De lurte på hvem som hadde gud på sin side og fortalte morsomme historier om kriste og muslimer. Et multimedia show hvor de tok i bruk film, scenekunst, og spennende bruk av rekvisitter. Dette burde absolutt fange ungdommer i vg. skole, til å følge med å starte å tenke selv.

Widar Aspeli presenterte flere forfatter besøk:
Torstein Bugge Høvelstad er en aktuell foreleser, det er han blant annet har oversatte Harry Potterbøkene og vil fortellle om det.
Picassokvinnen av Taran L. Bjørnstad. En bok om å se anderledes ut, men som på nettet kan være hvem som helst. Der er hun ingen misfoster, men vakker, modig og grenseløs. En ungdomsbok som utkom i 2012.

Historikeren Øystein Morten har utgitt denne saksprosa boka om Olav den Hellige som døde i 1030 og som 500år etterpå ble fremvist liggende i en kiste. Hva er sant?  Hva vet vi i dag?

Åsne Seierstad sin bok som er en samtids fortelling om oss. Den handler om å forstå hvem som er overgriperen og ofrene på Utøya, der 77 mennesker ble drept 22 august 2011. En sterk bok!

Menneskets evolusjon, hvor kommer vi fra?
Markus Lindholm. Det er et viktig spørsmål med mange svar.

Pål Brekke Indregård presenterte og snakket om Shaun Tan. Mannen til høyre på bilde da han vant Oscar for sin kortfilm i 2012. Han skriver og lager fantastiske tegninger som blir til bøker, men han lager også tankevekkende filmer. En utrolig spennende mann som jeg alt har vært å lånt en haug med bøker av.

Black Debbath, spilte og fikk lattermusklene igang med sitt humoristiske show.

Gruppa TEAM ME, fra Elverum (to av gruppa er mine tidligere elever fra formgiving). og filmen om dem av Kristoffer Kuman og Svein Erik Storsveen.
En film hvor vi ser en Japans jente som elsker gruppa og reiser i ti timer med buss til Tokyo for å treffe idolene fra Elverum. Hun og flere har lært seg norsk og de er helt frelste på denne gruppa. 
Fan møter sine helter er tematikken, hvem er heltene våre er et spennende spørsmål?

Widar Aspeli presenterte flere forfatter besøk:  Ungdomsbok forfatteren Aina Basso fortalte i en film om boka: "Fange 59, taterpige". En historisk roman.
 "Inn i elden" ble nominert til nordisk pris, historisk roman om heksebrenning fra 1621. 40 tusen dept pga påstått trolldom eller hekser. Bygger på virkelige historier.

Stig Sæterbakken er en død forfatter, men bør ikke glemmes. 
Widar Aspeli fortalte om flere av bøkene hans.
Han har jeg sikret meg noen bøker av på biblioteket alt.

Designerhistorie av Bjørn  Kowalski- Hansen
Han ønsker å bevistgjøre unge mennesker på hva de omgir seg med og hva de feks samler på.

Siv Nordsveen er utdannet i kunst og animasjon og vil lage animasjonsfilm  med skoleungdom. Lære de til å se, og temaet er MUNCH. De skal lære å lage en animasjonsfilm ved å bygge modeller i plastelina. De skal filme ved å fortelle en historie, ta utsnitt, vinkler, lyd og lys osv. Teorikunnskap om dette tar hun først.

Danseforestilling" De grenseløse". Camilla Vanebo vil etter forestillingen på 26 minutter ha en samtale med elevene. Temaet er spisevegring, som er et svært tabubelagt tema.
Samtale om handlingen, tittel, rommet, dansen, tid, lyd, effekter -videoen som går baklengs osv

Karoline Amb fortalte om UKM

Tilslutt etter en herlig middag fikk vi se et gjestespill "Bitch Boxer" fra London på engelsk. 
Det handlet om ei jente som ville bli bokser og bokse i OL. På  vegen frem til dette målet blir vi kjent med treneren, faren hennes som dør, kjæresten og jenta selv og hennes tanker, traumer og drømmer.
Et fantastisk bra spill, en monolog jeg vil huske lenge. Hun startet forestillingen med å tegnet opp en firkant på 3x3m og vi satt inntil den og var så nære skuespilleren som det er mulig å være.,


SÅ, hva velger vi på Elverum vg. skole?
Det blir spennende, men moro var det og et flott program fikk vi se av  hva Turneorganisasjonen gir av tilbud! 

2 kommentarer:

  1. Hei Ingun! Høres virkelig ut som en morsom dag på jobben! Spennende jobb du har!
    Beklager at jeg har vært fraværende i det siste. Nå prøver jeg å fornye bloggen min litt!
    Til min store skrekk kom jeg plutselig på at jeg skulle ringe deg da vi var på Lillehammer så vi kunne se tekstilutstillingen på Flygelet sammen! Jeg er så fryktelig lei meg for at det forsvant helt for meg.
    Vi var der sammen med datteren min og mannen med to små barn, og da følte jeg meg presset mellom å skulle ta vare på barnebarna og min gamle mor på nesten 90, og så blir alt annet glemt. Jeg var ganske sliten da jeg kom hjem, og da oppdaget vi at de som skulle vært her og pusset opp badet mens vi var bortreist, ikke hadde gjort en lort mens vi var borte, så jeg har kjeftet og hengt over håndverkere i det siste for å få badet brukbart til huset ble fullt av gjester. Forrige helg feiret vi 15 år gamle Birk ( mitt eldste barnebarn). Han skal ikke konfirmeres, men vi ville lage en stor feiring på 15 årsdagen hans isteden. Mor kom hit og sønnen min og kona fra Oslo var her. Så du forstår det har vært full rulle her i det siste. Badet er ikke ferdig enda, vi venter på spesiallaget dusjvegg fordi vi har skråtak og litt spesielle utfordringer i det rommet, men etterhvert håper jeg alt roer seg og går mer tilbake til normalen. Du har jo hatt en spennede reise. Jeg går inn og kikker på bloggen din og innlegg jeg har gått glipp av nå. Klem fra Jorun

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!