søndag 9. mars 2014

Frobenius Nikolaj "Mørke grener"


En usedvanlig spennende bok om en forfatter sitt verste mareritt!

Forfatter en Jo Uddermann har skrevet en selvbiografisk roman om sin barndom på Frysja. Der skilder han barndom og oppvekst. En av hovedpersonene i denne boka er Georg Nymann, en spesiell gutt som hadde en spesiell fasinasjon av katastrofer, uhell og fryktelige hendelser. Jo møter Georg sin mor en dag på posthuset og spør etter han. Hun sier at han er død i Irland, derfor tar Jo seg den frihet og skrive åpent og ærlig om han og minnene fra barndommen/ungdomstiden på godt og ondt i sin nye roman. Boka blir populær og han blir intervjuet og komme på tv og snakker om boka osv. Dette blir et vendepunkt i historien, for Georg er ikke død.

Under skrivingen av boka finner Jo tilbake til sin gamle flamme Katinka som han oppsøker og spør om hun vil snakke med han om hva hun husker fra den tiden. Da finner de tilbake tonen fra den gang, som den gang var mellom dem og har hyrdestunder på hennes hytte i Maridalen.

Kona Agnete var Katinka sin bestevenninner i barndommen og hun skjønner hva som holder på å skje. Det blir en konflikt og Agnete og datteren Emma flytter ut fra hjemmet. Så en dag finner man Katinka drept og den historien blir et mareritt...... kan ikke røpe den.

Jo han fremstiller seg selv som den fornuftige gutten, men var han det? 
Mange uventet vendinger og spennende refleksjoner i boka.

En merkelig historie som egentlig kunne vært sann. Jeg synes bokas startet litt kjedelig, men det gav seg raskt. Den ble så utrolig spennende at jeg klarte nesten ikke legge fra meg boka, du blir fanget i fortellingen. Utrolig godt skrevet, Frobenius sine bøker har en fantastisk intensitet i seg.

Anbefales som en god kjempespennende roman som går inn mot krimsjangeren og vil passe veldig bra som påskekrim nå når vi nærmer oss den tiden på året.

Utgitt 2013 på Gyldendal, 276 sider

4 kommentarer:

 1. Høres ut som en spennende bok! Kan ikke huske jeg har hørt om den før. Må snart ta meg en tur på biblioteket og låne en haug av de bøkene du anbefaler :)

  SvarSlett
 2. Jeg likte denne veldig godt. En av fjorårests norske høydare for meg.:)

  SvarSlett
 3. Enig meg deg, dette må være den perfekte påskekrimmen :)

  SvarSlett
 4. Denne har jeg ikke hørt om, men tviler ikke på er veldig spennende. Har så mange bøker på vent at jeg blir nok å drøye før jeg kjøper en ny bok.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!