lørdag 10. mai 2014

Sæterbakken Stig "Gjennom natten"


Historien om en far sin fortvillelse, sorg, tristhet, kamp og reaksjoner etter sønnen selvmord

Karl er en vanlig tannlege som har levd sitt rolige liv med sin kjære Eva og de har to tenåringsbarn, Stine og Ole-Jacob. Karl treffer en ung kvinne som er 17 år yngre enn han og forelsker seg hals over hode og flytter ut fra hjemmet.

Ole- Jakob tar sterk avstand fra sin far når han gjør dette, men han sliter også med en tung dysterhet som Karl ikke klarer å fatte. Så skjer det tragiske at Ole-Jakob tar sitt eget liv og det er dette som er rammen rundt fortellingen i boka. Dette er en merkelig roman på mange måter, som er en mørk fortelling om guttens skjebne, hans interesser som er sære med skrekkfilmer, spill og hvem var han?.

Karl er en mann med begge beina på jorda etter selvmordet og begravelsen, han lar ikke sorgen gå inn på seg og sperrer/stenger den ute. Etter et år tar sorgen overhånd og  han pakker en koffert og drar avsted til Tyskland med toget. Sletter alle fra telefonlista bortsett fra sine to barn. Fra da er han en litt forvirret og en søkenede mann, som prøver å komme til dybden i Ole-Jakobs interesser og hva han var opptatt av. Ganske så sært, han sender tekstmeldinger til sin døde sønn! 
Han er på makabre, skrekk og gru teaterfremvisninger, ser mye som er merkelig og han forteller om drømmene sine som er i skrekk- eventyr stil. Merkelig historie, men vakker og nær i hans refleksjoner over valg han har gjort i livet og konsekvensene.

En kveld ser han en kvinne som klatrer opp i en bro og han er overbevist om at hun skal kaste seg ut, men hun er fotograf og skal ta bilder. Kameraet faller i vannet og hun blir forbannet. Han kjøper nytt kamera til henne og de har noen gode samtaler fordi hennes bror tok også selvmord. Han treffer en han kan prate med.

Hva gjør sorgen over et barn med et menneske? Hvor langt kan en mann drives i sin fortvilelse, anger, sorg og savn etter sin sønn? Ja, dette synes jeg boka skildre veldig flott, en mann med sterke følelser.

Slutten på boka likte jeg ikke helt, men skjønner hva han mener når han leier seg inn i "Skrekkens hus".
Dette er for å finne seg selv, komme tilbake og se verden at den fortsetter. Utrolig burlesk, brutalt og skrekkinngytende lagt opp, jeg ble nesten kvalm. Men han skjønner at drømmen om sin kjernefamilien aldri kommer tilbake.

En bok som er utrolig vakker og nydelig mange steder og spennende. Men på slutten ble sekvensene og historiene litt for lange og ekle (for sarte meg).
Den er absolutt verd å lese/høre for den er så andreledes og godt skrevet, fengende. 

Boka kom ut i 2012, samme år som han døde. Stig Sæterbakken f 1966- d 2012..
Lest av Morten Røhrt, veldig bra opplesning.
Spilletid 7t.30mi
Cappelen Damm

3 kommentarer:

  1. Har tenkt på at jeg burde lese denne, men vet ikke om jeg orker. Den sier vel mye om stemningen Stig Sæterbakken var i selv på slutten av sitt liv.

    SvarSlett
  2. Da er du i gang igjen med triste bøker! Vil nok ikke lese denne. Hilsen Tove

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!