søndag 23. november 2014

Michelet Jon "Gullgutten" bok 3




En fantastisk gripende historie om krigsseilerne


Dette er tredje boka om Halvor Skramstad, kommunistsønnen fra Rena i Østerdalen. Han har som 19 åring opplevd mye og vi har kommet til januar 1941. Den første båten han var på ble torpedert og nå er han på Iberia, der han får blindtarmsbettennelse og må opereres. (NB, jeg har ikke lest de to andre)

Han får hyre på  tankeren Vivian, 10.000 tonneren som frakter olje. Ombord der er det virkelig en brukete forsamling nordmenn av alle slag fra mange landsdeler. Han deler lugar med tyven Lauritz og de blir gode venner. Mens Fister som han ikke kan utstå, ja der er det ingen kjære mor. Litt av en drittsekk han Fistler som kaller han Skramlestad.  Halvor er gullgutten og kan oppføre seg veldig pertentlig, men Fister får han helt ut av balanse. Alle ombord har kallenavn, tror det var veldig vanlig.

Han har en kjæreste fra Irland som bor i England. Hun heter Muriel Shannon og vil gjerne bli sykepleier. 
Jeg syns hun virket litt underlig, og får ikke helt taket på henne gjennom boka. Gjennom Halvors tanker om hvordan hun har det i Liverpool, Burmingham og Glasgow får vi høre hvordan engelskmenn har det og bombingen via radioen.

Boka har et fantastisk historisk fortellergrep. Michelet skriver så dagligdags og forteller så tilfeldig småhistoriske ting i  småsekvenser, noen på pubben, på toget eller andre steder ombord på Vivian.
Det er skikkelig lærerrikt og han har et flott fortelling grep om historien. Man lærere rett og slett mye historie, både på land og på havet. 
Man skal ikke ha hørt lenge på lydboka før man skjønner at det var nok mange psykiske skader og traumer som ble til under denne krigen. Grusomme opplevelser og visuelle beretninger som nesten er ubegripelig.


Kapteinen ombord, Coldenwayn er streng, og Halvor misliker han til å begynne med, men etterhver setter de pris på hverandre. Halvor elsker å stå til rors på Vivian  og han og Tederup blir gode venner tross aldersforskjellen. De seiler av gårde til Karibien, Afrika og Amerika for så å tilbake til Liverpool osv. Krigen bygger seg opp og vi hører om krigen som nærmer seg og bombingen av Pearl Harbor. Alle ubåtene og synet som Halvor har når Primrose blir bombet og han ser de døde som flyter omkring.

Noen fantastiske opplevelser i Afrika fikk han med seg og noe han helst ikke vil huske fra Karibien, så minnene er mange, men jeg kan ikke/vil ikke fortelle om alt dette. Boka spenner over et så stort lerret av hendelser og forteller dette så levende at vi ser det for oss. Michelets forteller stil er fantastisk presis og billedlig feks: Blucher bombes og går ned som en piruett som Sonja Henie på isen, minst 14´hundre menn går ned.
Samtidig ligger humoren, de frekke historiene som de hardbarka kameratene forteller hverandre alltid på lur.

Boka er en troverdig historie av krigsseilerne, Halvor og livet ombord. Jeg viste det var tøft å være sjømann under krigen, men det var nok verre en jeg hadde forestilt meg.  Deres turer over Atlanterhavet i konvoi, hvor båtene ble bombet rett foran nesen på dem...uuuu  

Ja, dette er en skikkelig heder til krigsseilerne og jeg skal følge deg videre Halvor for jeg regner med at vi får høre flere historier om han. Selv om han i siste strofe sier at han aldri skal bade i saltvann mer....., men drar han tilbake til Rena da? Faren var kommunist og hvordan har foreldrene det hjemme i Norge i 1942?

Fantastisk imponerende bok, en bok jeg egentlig ikke hadde trodd skulle imponere meg så mye. For krigsseilerne har jeg ikke vært opptatt av, men her er vi inne på det medmenneskelige som ble til under krigen og hvordan og hvorfor man handlet slik man gjord!

Fantastisk bra bok, LES DEN eller lytt til den som lydbok!


Lest av Eric Kruse Nielsen, utkom på lydbokforlaget 2014
Spilletid 22 timer og 38 minutter

8 kommentarer:

  1. For en flott omtale. Nesten så jeg blir fristet til å lese disse bøkene likevel. Krigsseilerne er heller ikke noe jeg har vært spesielt interessert i, men man kan lære mye nytt av å lese en bok om dem.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er en bok som har fått mye positiv omtale i blader og aviser og jeg er enig at den var bra. Det er faktisk min aller første bok av Jon Michelet som jeg leser. Ta lydboka på øret og kos deg med den!

      Slett
  2. Det er litt av en serie han har skrevet! Skal si du greier å formidle bøkene, det er nesten så jeg får lyst å ta fatt på dem selv :) Kan anbefale denne hvis du vil lese litt kortere om emnet: http://tinesundal.blogspot.no/2014/04/om-vi-heftes-underveis-om-de-norske.html

    SvarSlett
  3. Hmm.. Kanskje eg bør fortsetja på serien på eit seinare tidspunkt? Eg har nettopp fullført lyttinga av bok nummer ein, Skogsmatrosen, der ein vert presentert for Halvor Skramstad for fyrste gong. Eg tykte Skogsmatrosen var altfor lang og omstendeleg, med kunstige og lite truverdige dialogar. Leseopplevinga mi vart ikkje spesielt bra, sjølv om eg også er imponert over jobben forfattaren har gjort. Det er viktig å fortelja historia om krigsseglarane - og korleis dei vart behandla i ettertid.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ikke lest de to første bare denne. Jeg vet ikke hvor mange bøker han har tenkt å skrive om temaet, men det virker på meg som det må bli fler. Og da er kansje de første litt mye intro????
      Jeg likte den iallefall

      Slett
  4. Flott omtale av boken, men her er så masse annet på vent av bøker at jeg dropper denne. Kanskje det er en bok som havner under juletreet i år..

    SvarSlett
  5. Selv om dette er en flott bok, tror jeg ikke det er en bok for meg. Som Eva sier, det er så mange andre bøker som venter på meg. Hilsen fra Tove

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!