torsdag 26. november 2015

Diffenbaugh Vanessa "Vi ba aldri om vinger"En bok om de papirløse og fattige sin hverdag, livsvilkårene og lykke i Amerika


Letty Espinosa bor i  et fattig område ved flystripa utefor San Fansisko. Hun fikk sønnen Alex som 17åring når hun bodde hjemme, og der ble hun boende sammen med moren og faren sin. Foreldrene hennes er papirløse innvandrere fra Mexico og har akkurat reist tilbake dit, med bare en lapp på bordet til avskjed.  Letty drar avsted for å finne de, hun drar til Mexico, det forgjette land hun aldri selv har sett, men hørt mye om....

Letty har aldri tatt ansvaret for sine barn Alex på 15 og Luna på 6år, det har moren gjort. Letty har jobbet for å tjene penger til seg selv, familien og storfamilien i Mexico. Så når hennes foreldre forsvinner vet hun ikke sin arme råd hvordan hun skal angripe dette, men det fikser seg......sier ikke mer.

Alex vet ikke hvem faren er, men det vet Letty og en dag får tilfeldighetene det til at dette oppdages. Letty har tenkt å fortelle dette til Alex og faren Wes i alle år, men har ikke skjønt hvordan. Dette høres veldig enkelt ut, men dette er kortversjonen.....Alex treffer også Yesenia og blir forelsket, der får vi hennes historie også.

Boka tar opp problematikken rundt det sosiale aspekter på hvor du bor, handler om hvilken skoler man kan gå på og å ha den rette adressen osv gir deg muligheter i USA. Den handler også mye om de papirløse som kommer dit og lever et liv uten rettigheter og muligheter for å få en skikkelig jobb og et virkelig godt liv.Trangen til å skape seg en tilværelse i et annet land, og om håpet som ligger i kjærligheten er en av drivkraftene, de har.

Morsomt å se hvor raskt Letty tok på seg rollen og ansvaret for sine barn og verden snudde seg for dem alle, selv om det kom noen dype daler og konflikter underveis....da må du lese boka.

Absolutt en bok man kan lese og hygge seg med, men litt amerikansk i stilen. Med det mener jeg problematikken, levestilen osv som blir litt urealistisk for meg. Forfatteren skriver bøker stort sett om mennesker som befinner seg på siden av samfunnet. 
Hun har tidligere utgitt bok "Blomstenes hemmelige språk" som ble veldig populær


Utgitt på Aschehoug, takk for leseeksemplar
Sider 381
Utgitt på norsk i 2015 
8 kommentarer:

 1. Jeg er litt spent på om jeg liker denne. Har den som anmeldereksemplar, men har ikke prioritert den enda. Jeg elsket Blomstenes hemmelige språk, og ga den en 6er. Husker at jeg hulket meg gjennom de siste femti sidene, og anbefalte den til alle.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye følelser i denne boka også, ganske så mange temaer som får tårekanalen til å få sving på seg. Det er viktige, følelsesmessige og nære temaer som berører oss samme hvor vi bor i verden

   Slett
 2. Denne likte jeg veldig godt. Jeg vet ikke hva det var som gjorde så sterkt inntrykk på meg, for jeg pleier ikke å like det når det blir for amerikansk. Husker Letty irriterte meg i begynnelsen, men hun er jo god, og det er ikke så langt ned til bunnen som det først virket som.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var også veldig irritert på henne i starten, når hun dro avgårde fra barna. Så egoistisk trekte jeg, men etterhvert fikk jeg også en fin opplevelse på hvordan hun endret seg. Det er tematikk som man har i bakhodet en stund etterpå, som rører ved en.

   Slett
 3. Jeg har også et anmeldereksemplar av denne på vent, men lånte den bort til dattra mi, så den får vel vente en stund til. Godt å lese at du likte den. Har sett at den har fått blandet mottagelse. Ha en fin helg.:)

  SvarSlett
 4. Høres ut som en bok jeg bør lese.
  Men har du lest "Elisabeth er borte" av Emma Healey? Det skal være en krimbok, men er egentlig en svært trist og rørende historie om Maud, en gammel og dement dame, som leter etter sin gamle venninne. Dem må leses!!!!!!
  Jeg ber alle gode makter om at jeg ikke skal bli dement. En god helg ønskes av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hørt elisabet.. på lydbok, jeg likte ikke den noe særlig, masete. kikk her hva jeg syns om den.http://kleppanrova.blogspot.no/2015/07/healey-emma-elisabeth-er-borte.html

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!