søndag 29. november 2015

Murakami Haruki " Hør vinden synger og Flipperspill 1973"
To gamle romaner i ei bok, nå på norsk.

Denne boka består av to kortromaner  fra starten av Murakami sitt forfatterskap, pluss et langt nyskrevet forord. Han forteller i forordet noe som er veldig interessant synes jeg, særlig det han forteller om hvordan han skrev i begynnelsen og valgte å gå over til engelsk, selv om han ikke var flink i engelsk. Dette er spennende og morsomt å få vite. Så nå skjønner jeg han enda bedre og ble inspirert av til å se på en gammel bok: "Norwegian Woods" før jeg leste videre i denne boka.
SÅ, det er derfor han skriver slik..............kult.
Forordet var så fint!
Nå 30 år etter husker han den klare  fornemmelsen om at han skulle skrive. Jeg har "noe"inne i meg og det finnes enda. Skriver han.

Hør vinden synger.1. roman. 
Denne romanen kom ut i 1979, og var debutromanen hans. Med denne  vant han  magasinet Gunzos sin litteraturpris og ble nominert til mange priser.
Dette er velkjent tema fra Murakami sin hånd og det er litt morsomt  å tenke på at her i denne boka startet  det. Hans vennskap med Rotta på Jays Bar, jenter og sommerferie er rammen. Han og Rotta ble et Team, etter at Rotta hadde fyllekjørt og han sier: Flaks kan ikke kjøpes for penger.
De finner på mye rart og mange morsomme ting skjer. Men allikevel er det det typiske melankolske, ensomheten og det undrened i hans romaner som ligger i bakgrunnen.

Flipperspill 1973. 2 roman
Denne romanen kom ut i 1980 og Murakami ble en kjent og populær forfatter.
Her har vi samme persongalleri og det har gått noen år. Han, eller jeg personen driver et oversetterelsebyrå. Vennen Rotta tenker stadig på å skaffe seg jobb, men det forblir med drømmen.
En dag flytter et tvillingpar inn hos hovedpersonen,-jeg. Han klarer ikke å se forskjell på dem bortsett fra at de går i like treningstrøyer med ulike nr. 208 og 209 . Slik klarer han å skille dem, ellers er de helt like og oppfører seg likt, men de er ikke kjærestene hans.
Flipperspillet kom i 1934 og dukket opp samtidig med Hitler, derfor fikk det et dårlig rykte, sier han.Men det er et perfekt spill til å sløse bort tiden på. Flipperspillet som for noen år siden var på Jays Bar er borte, det blir en jakt for å finne det igjen... .røper ikke mer.

Om romanene: de utgjør første og andre del av den såkalte "Serien om Rotta", hvor Sauejakten og dans, dans dans er med.

Hakuri Murakami er født i Kyoto i Japan i 1949, han studerte ved universitetet i Waseda. Han drev en jazzbaren Peter Cat i Tokyo før han slo igjennom som forfatter. Han har oversatt mye amerikansk litteratur til Japans og fått mange priser.
Egentlig er det han skriver ting han har opplevd eller sett, tenker jeg. I de tidligeste romanene iallefall, pga at de er så  rett fra hjertet synes jeg. De er litt slik vi følte oss på slutten av tenårene og tidlig voksen når vi var på veg ut i den store verden med jobb og skoler, er det ikke?
Han skriver retrospektivt og ser livet slik det var og han levde (drømte om) det, slik jeg skjønner det i disse to romanene og i flere av hans romaner.

Hva jeg synes. Jeg elsker Murakami sine bøker og jeg er glad for at jeg tok meg tid til Norwegian Wood, etter forordet. Alle disse som ligner mye i stilen og som han stilmessig er tilbake til igjen i sin siste bok Fargeløse T.T og vennen hans, synes jeg. Fortellerstilen tenker jeg på, for romanserien eller trilogien IQ84 og Kafka på stranden f.eks er mer urealistiske i stilen.
Fantastisk bra bok, løp og kjøp! Fantastisk fin julepresang til tenåringer, tror den vil falle i smak.

Andre som har lest boka er Tine.

Utgitt på Pax 2015,takk for leseeksemplar
boka har276 sider


4 kommentarer:

 1. Så flott at du likte boken! Er enig med deg, forordet var utrolig givende å ha lest før en leser romanene. Skulle gjerne ha lest det før jeg leste Norwegian Wood jeg også :) God tur til Malta!

  SvarSlett
 2. Gleder meg til å lese denne. Har den i hylla. Blir vel i jula tenker jeg.:)

  SvarSlett
 3. Det blir ikke mye lesing nå om dagen. Det er litt mye som skal gjøres og planlegges før jul. Gleder meg til jul når jeg kan sette meg ned og slappe av med en bok. Hilsen fra Tove

  SvarSlett
 4. Kom nettopp over Hear the Wind Sing, og er veldig glad for å ha funnet boka. Neste bok ut Pinball, definitivt. Jeg har ikke funnet den norske versjonen med forordet. Den må jeg få tak i. Ser både du, Anita og Tine roser dette opp i skyene.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!