søndag 3. oktober 2021

New York-trilogien av Paul Auster

 

 


En bok som er satt sammen til tre romaner, Glasbyen(1985), Gjengangarar og Det stengde rommet(1986). 


Dette var en ganske så spesiell bok. Den består av tre kortromaner som har noen likhetstrekk. Flere av personen dukker opp i de ulike kortromanene. Detektivarbeid og mennesker som har kommet bort, eller spiller de dobbeltroller?   Ja, dette mysteriet er noe som løser seg opp og blir en aha opplevelse på slutten av siste romanene. Handlingen er lagt til New York på 1950 tallet, vi følger hva som skjer helt til 1985.   


Den første romanen er en merkelig bok om Quinn, som er forfatter og skriver romaner under navnet William Wilson. Han blir oppringt midt på natta og det er en ung mann med navn Peter Stillman som ringer og vil ha han hjelp av han. Quinn skjønner ikke dette og legger på, men Peter ringer flere ganger og sier at han, Auster må komme og hjelpe han. Han er ikke detektiv, men blir overtalt og møter opp hos Peter Stillman, og presenterer seg som Paul Auster. Peter er en merkelig ung mann, har har opplevd mye og tatt skader av dette. Han som stod bak mye av det vonde skal slippe ut av fengselet og komme tilbake til New York. En spesiell roman, litt krim og merkelig historie.  


Jeg likte den første bok godt, men ble helforvirret over roman nr. to "Gjengangarar". Her møter vi Svart og Blå, men ikke nok med dem Hvit og Brun er også med. Jeg går helt i surr, men etter hvert skjønner jeg. Blå er tigger og Svart er mannen som gir han mynter. Etter hvert blir de kjent og snakker om alt mulig. Svart synes han ligner på en kjent forfatter Walter Whitman, og de har mange gode og lange samtaler. Blå sier han heter Jimmy Ross, og lager stadig nye forkledninger. Mer røper jeg ikke ...her skjer det mye rart. 


"Det stengte rommet" handler om han og vennen Fanshawe som vokste opp sammen fra de gikk med bleier til de flyttet hjemmefra. Da mistet de all kontakt. For 7 år siden fikk han et brev fra kona til Fanshawe, Sophie. Hun var fortvilet over at mannen hennes som var forfatter hadde forsvunnet og kontaktet han, muligens kunne han vite noe fra mannens barndom, om steder, episoder osv som hadde preget han. Sophie var gravid da han forsvant og nå seks måneder etter hadde hun en sønn på tre og en halv måned. 

Han kontaktet moren til Fanshawe og fikk med seg to kofferter med ulike manuser. Alt Fanshawe hadde skrevet fra han var 16 år og fram til 1966. Tiden gikk og etter hvert endrer livet seg, han gifter seg med Sophie og hun vil at han skal begynne å se på manusene til Fanshawe. Det blir populære bøker, men skal han skrive en biografi om Fanshawe? Her skjer det mye merkelig og morsomt, og historien rulles opp på en svært sjokkerende måte som jeg ikke hadde regnet med. 

 

Jeg skjønner at dette regnes som Paul Auster sitt hovedverk, selv om det var hans debutroman (Den står på 1001bøker list). Den var så merkelig og underfull så jeg måtte ha boka ved siden av for å sjekke om jeg skjønte alt. Han bruker detektivhistorier til å stille spørsmål om oppvekst, meningsløshet og identitetsproblematikk.

 

En bok jeg absolutt kan anbefale, dette var spennende, morsom, overveldende og tankevekkende! 


Storytel , spilletid10 t. 29 min. Krim. Lest av Anderz Eide

Boka: fra 1988, 284 sider, skjønnlitteratur, biblioteket.

Jeg har lest tre andre bøker av Auster og det er en sammenheng mellom alle ser jeg.

16 kommentarer:

 1. Jag har länge tänkt läsa något av författaren men det har inte blivit av, nu när jag läser det du skriver blir jag extra nyfiken så kanske kan få till det framöver… tack för påminnelsen och smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er like aktuell i dag, som da den kom ut:)

   Slett
 2. tänkt läsa länge, tack för påminnelsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne bør du lese, spennende og spesiell. :)

   Slett
 3. Oj, det låter lite tilltrasslat och tankekrävande. Jag har läst 4 böcker av Auster så han är en favorit. Låter tanken på dessa böcker mogna lite...Tack för intressant smakbit

  SvarSlett
 4. jag var väldigt förtjust i New York - trilogin. särskilt första delen. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 5. Jag läste trilogin för 12 år sedan. Kommer ihåg att jag gillade den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den tror jeg også at jeg kommer til å huske lenge, for den var virkelig helt særegen :)

   Slett
 6. En så välkänd trilogi. Dottern har den i sin hylla, men ingen av oss har läst den än.

  SvarSlett
 7. Liker dere Auster, så er dette absolutt hans beste, av det jeg har lest av han :)

  SvarSlett
 8. Noe ( jeg husker ikke hva) har fått meg til å styre unna dette forfatternavnet, men kanskje tiden er inne til å forsøke seg. At romanen(e) er forvirrende frister ikke, men det er utrolig hvilken hjelp lydbok kan være, noterer den i boken min :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror du vil like denne, men ikke fortvil når bok 2 begynner, men stå på /hold ut. Boka slutter på en genial og spennende måte. Som jeg skrev så er den på 1001 lista. Så blir det amerikansk forfatter i 2022, skal den flyttes dit.
   Det "noe", tror jeg nok er myten om at han skriver litt dystert, og noen av de jeg har lest er super dystre. Som amerikaner og gift med norske Siri Hustvedt er det morsomt at han blander nesten alltid inn noe norsk, også i denne boka. Og ikke minst at han bruker sitt eget navn i boka. Anbefales som lydbok.

   Slett
 9. Jeg har som Tine skygget unna Auster. Jeg -tror- jeg har vært borti ham for mange år siden og ikke i det hele tatt fikk til å lese boka hans. Det var før GoodReads-tiden, så jeg husker jo ikke hva den heter. At Auster ligger som lydbok på Storytel gjør det hele litt enklere. Kanskje jeg prøver? Ahh.. kom plutselig på forrige boka fra Auster som jeg prøvde, ikke den første - men jeg fikk heller ikke til 4321. Leste du den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har 4321 i bokhylla, men den orket jeg ikke, og den var for stor og uhåndterlig. Denne New York trilogien regnes som hans beste og den var en merkelig bok, for jeg trodde først det var en krim bok. Ja, jo det er en detektiv bok, men ganske surrealistisk. For meg som ikke er så glad i krim var den en morsom, merkelig og fantasifull bok om identitet og søken på å finne seg selv. Verd å prøve :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!