torsdag 18. november 2021

Simone de Beauvoir "Misforståelse i Moskva"


Et ektepar på reise med ulike forventninger.

Vi blir med det pensjonerte ekteparet Andres og Nicole, de er et pensjonert par, de er sosiale og engasjert i mye hjemme i Paris. De skal til Moskva på besøk til Andres, sin datter Masja, fra et tidligere forhold. De har møttes mange ganger da hun var liten og het Maria, sammen med moren Clair, da var de på besøk noen timer. 

Det var først i 1960, at Andres og Masja fikk god kontakt med hverandre, da de besøkte henne i Russland første gang. Da skjedde det noe mellom dem, de var begge opptatt av historie, politikk og familien. Hun likte å høre om Andres sin mor som var 83år og fremdeles aktiv i politikk, i kommunismen osv. 

Nicole sitter på flyet fra Paris til Moskva og betrakter mannen sin, han røykte for mye, hadde fått hvitt hår og har sluttet å trene, han som før var så opptatt av å holde seg i form, også drikker han for mye. Hun gruer seg egentlig til de lander og skal være i Moskva i en hel måned.

Masja, datteren hans venter på dem på flyplassen i Moskva, hun snakker flytende russisk og fransk. Hun jobber på et forlag som utgir russiske klassikere på fransk. Hun er gift med russeren Jurij, som bare kan russisk. Hun er guiden og medhjelperen deres på hele turen.  

Paret hadde pekt seg ut mange steder de ville se, men så enkelt var det ikke å reise rundt. Vi er på sekstitallet og den kalde krigen er bakteppet i romanen. Noen steder kan de ikke kjøre bil til, men må ta tog, andre steder er stengt for turister, osv. 

Nicole ser på seg selv som en 40 åring, men kroppen blir for sliten og en dag fornærme Masja henne kraftig, med å si at hun var blitt eldre. Hun som i hele sitt liv har vært opptatt av å holde seg i form, og å holde på figuren sin. Nå har hun blitt 60 år og pensjonert lærer, men gammel, det nekter hun på å være i sitt stille sinn.

De reiser rundt og ser og opplever mye, men Nicole føler at hun aldri har Andres alene, for datteren hans er der hele tiden, eller han er opptatt med å lese og lære seg russisk. Hun føler seg ensom, oversett og bortkommen og vil aller helst hjem til Paris. Så en dag forteller Andres at de skal være ti dager lenger, da tipper det for henne og de krangler åpenlyst foran Masja. Det blir et ekteskap som settes på prøve, de føler det som en stor krise og mye som har ulmet av skitkasting, kommer uventet opp. Ting settes opp mot hverandre og vi kommer tett innpå dem. 

Romanen er spennende å lese fordi den veksler hele tiden mellom hans stemme og tanker, som kommer tydelig frem, Hva han føler og hvordan han oppfører seg og hva han ikke synes om henne, F.eks. at han har føyet seg i hennes krav hele tiden. Så glir fortellingen over på en elegant måte til vil leser hva som er hennes taker og følelser, og belyser ekteskapet sett fra hennes vinkel. Det går sømløst over i hverandre. Sammen har de sønnen Philippe og han blir også omtalt. 

Den handler om en tur hun har forventninger til, med kjærlighet og omtanke for hverandre. Hun blir forvirret over han og desillusjonert over hans valg, på reisen. En veldig god beskrivelse av et ekteskap. Hun blir litt sjalu tenker jeg, og at bobla sprekker er ikke så rart. Det ender heldigvis med at de blir enige, om å fortsette livet sammen. 

Denne romanen kan jeg ANBEFALE på det varmeste, den er så følsom og flott skrevet.

Romanen ble skrevet og omhandler 1966-67, ble publisert i 2013 på fransk. 

Utgitt på Pax 2021, sider 139, Lese-eksemplar fra Pax

Les gjerne hva andre har blogget om boka:  Beate,  Tine

23 kommentarer:

 1. Ja,denne kan absolutt anbefales på det varmeste! Du har skrevet en grundig og fin omtale,Ingun!
  Ser frem til å lese mer av henne, men aller først skal jeg fortsette med Nathalie Sarraute sitt forfatterskap. Har nettopp kjøpt to bøker til av henne, nå mangler jeg bare to av de som er oversatt til norsk. Sarraute var født i Russland men flyttet til Paris som liten.

  Ha en fin dag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liket Denne boka veldig godt og har lånt De uanstendige på biblioteket, men vet at jeg også har en bok som kom ut i Århundrets bibliotek som står på hytta (ulest) den skal jeg ta en titt på etter hvert.
   Jeg har aldri lest noe av Sarraute, det må jeg følge med på. Skal se om jeg får begynt på Nordisk råd sin vinnerbok Blomsterdalen etter hver, den gleder jeg meg til.
   Ha en fin helg som raskt er her i morgen :)

   Slett
 2. Du også ja! Jeg bet meg merke i romanen da Beathe leste den og har notert Beauvoir på lista over forfattere jeg skal se på en gang. Har faktisk ikke lest noe fra henne så langt i livet, og det må det gjøres noe med. Vi får se om jeg starter med denne eller ei annen bok. Det blir ut på nyåret, tenker jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun er en forfatter jeg har tenkt å lese i mange år, men har tenkt at det er en sånn litt gammeldags bok. Her i denne boka tar hun opp et tema som aldri går ut av tiden. Om å bli eldre sammen med ektefellen og har forventninger til å reise på ferie. Jeg skjenner meg igjen, om forventninger osv.

   Slett
 3. Denne gleder jeg meg til å lese. Venter den i posten.
  Har lest en del av henne før, Mandarinene (leste den for mange år siden) som jeg likte veldig godt bl.a. Har to av de selvbiografiske i alderstrilogien hennes i hylla (En ung pikes endringer og Moden alder, e.l.) samt De ualminnelige og Det annet kjønn (leste vel en del av den for lenge siden) i hylla.
  Godt at du også likte denne:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er litt flau over å ha hatt henne i bokhylla i årevis, uten å lese henne. Henne skal jeg lese mer av, det er sikkert. Kanskje det er fordi jeg er over seksti og er fremdeles gift med samme mann, og ser at slike episoder og tanker kan oppstå. Man er egentlig innerst inne redd for å miste hverandre. God helg :)

   Slett
 4. Et herlig boktips ... Tusen takk, jeg likte å lese den.
  Jeg kjenner «Kvinnen fra Montparnasse» fra Simone de Beauvoir.
  Mange hilsener til deg fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint, dette er faktisk den eneste boka jeg har lest av henne. Ha en fin helg:)

   Slett
 5. Jag har faktiskt inte läst något alls av de Beauvoir ännu!

  SvarSlett
 6. gillade denna, intressant att Simone ändrar politisk åsikt, knasigt att sextioåringar för gamla för sex...

  SvarSlett
  Svar
  1. Meget interessant bok,den er min første bok av henne, men flere skal leses. :)

   Slett
 7. Har läst annat av Beauvoir men inte denna. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Jag borde verkligen ta mig i kragen och läsa något av Beauvoir. Det är hög tid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun er absolutt verd å bli lest, jeg trodde hun skrev gammeldags, men det var det ikke. ;)

   Slett
 9. Jag har läst annat av de Beauvoir men jag känner igen hennes stil när du skriver om det. Tack för påminnelsen.

  SvarSlett
 10. jag tyckte mycket om Beauvoirs bok. tack för smkakebit och påminnelse

  SvarSlett
 11. Jeg klarer ikke å følge med på alt du leser og legger ut. Det blir ikke lite i løpet av et år!
  Jeg får en del tips som jeg tar med videre. Fine dager ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg klarer heller ikke å følge med på alt, men hyggelig om man stikker innom blogger når det passer. Ingen forventer at man sitter på datamaskinen hele tiden. Jeg hører mye lydbøker når jeg jobber og derfor blir det mye :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!