lørdag 23. april 2016

Mankell Henning "Svenske gummistøvler"
En utrolig vakker historie om å endre seg, hva som skal til for å se anderledes på livet!

Dette ble Henning Mankell sin siste bok før han døde og er en frittstående oppfølger til "Italienske sko" som kom for ut10 år siden. Vi møter igjen Fredrik Welin som har blitt en eldre mann og bor ute i den svenske skjærgården alene. Han er pensjonert lege, har en datter som heter Louise som han fikk vite om for 10år siden da hans gamle kjæreste Harriet kom over isen med sin rullator og fortalte dette. Fra boka "italienske sko".

Fredrik er en ensom mann og bor alene ute på øya hele året i sitt arvede hus som besteforeldrene bygde. Han har en nabo Janson, den tidligere postmannen som kommer innom han hele tiden, men de er ikke gode venner og har et litt anstrengt forholdt til hverandre. Janson, er hypokonder og vil stadig konfrontere legen med hva som feiler han.

En natt våkner Fredrik av at huset hans brenner, han kommer seg ut av huset og får på seg to venstre gummistøvler ellers berger han  ingenting. Han grubler voldsomt over hvorfor det begynte å brenne for alt var i orden med det elektriske. Han er helt på bar bakke, en 70 år gammel mann uten noen ting, hva skal han gjøre? Hans datter Louise har en campingvogn stående på øya, der må han bo. Janson vil at han skal flytte inn hos han, men det vil han ikke.

Han ringer etterhvert til datteren Louise og forteller henne om brannen, det er hun som skal arve huset og hun vil se hvordan det står til. De to kjenner hverandre knapt og har ikke den helt gode tonen seg imellom. Hun vil ikke si hvor hun er, men kommer så fort hun kan. Hun er tross alt det eneste menneske han har og hun kommer.

Det kommer mange og vil studere branntomta, men ingen finner ut av brannårsaken. De tror den er påsatt og Fredrik må inn til avhør, han er overbevist om at de anklager han for å ha tent på. Det eneste de finner på branntomta er ei skospenne fra Chiaconelli sin ene håndsydde sko, den italienske skomakeren. Det kommer også en journalist, Lisa Modin som skal skrive om dette. Hun vil gjerne ut til noen andre øyer og han lover å vise henne rundt. Lisa sier at han er anklaget for brannpåsettelsen. Påtalemyndighetene vil anklage deg sier hun. Hun vil skrive om dette., en svart kledd surfer med kurs mot havet, en hustrig oktober dag, hva driver han på med?.

Lisa Modin, journalisten begynner han å drømme om. Hun er bare 40år og han 70år. De drar ut til de fattige fiskerøyene Vrongskjær, et goldt landskap som hun hadde hørt så mye om. De bodde i dal søkket som ligger skjult mellom klippene. Roser som er 200år gamle, han husker godt at han var der på omvisning med bestefaren/morfaren og en geolog. Det bodde ca 40 mennesker der ute som bosatte seg der på 1700tallet. Et tøft liv med for nok til bare ei ku. Lisa vil komme tilbake og gir henne tlf. nr hans..

Louise kommer til øya, hun har et vanskelig temperament og er gravid. Far og datter kjenner ikke hverandre særlig godt og de kommer ikke godt overens. De snakker lite med hverandre, men holder hverandre på en underlig måte under oppsikt. Dette går dem begge på nervene og han er skikkelig brysk mot henne da Louise er stygg mot Lisa Modin som kommer for å snakke med han. 
Han og Louisa drar for å handle og da viser det seg at hun har lagt igjen en lapp om at han bare kan dra hjem. Hun er reist!

En tlf oppringning noen dager seinere, hun er i Paris og sitter i fengsel, du må hjelpe meg!
Han drar til Paris og det skjer mye vakkert, vanskelig og spennende, men jeg kan ikke røpe alt.
Det er flere hus som brenner og denne boka handler om dype psykiske problemstillinger hos noen.....
På nyttårsaften brenner enda et hus i skjærgården ned, og alle høstens hendelser leder til en forklaring som Fredrik Welin aldri har kunnet forestille seg.

Det er mange paralleller i boka, hva som skjedde han og hva som skjer med datteren,- Paris osv De grønne gummistøvlene er veldig symbolsk i boka, og får oss til å reflektere over import osv. Det er en vakker refleksjon over livet og hvordan hans hat til datteren går over til kjærlighet til henne og barnebarnet. 
Da han legger ned skospenna som grunnstein for det nye bygget, er jeg skikkelig rørt. Nydelig symbolbruk.
Link til boka "Italienske sko"

Denne boka har ingen krimtekniske finneser om hvordan politiet jobber,  vi hører ingenting om etterforskningsmetoden. Heller ikke om hvordan forsikringen er bortsett fra at huset er fullforsikret. Det liker jeg veldig godt ved boka, den handler om Fredrik. Hans liv som ensom ulv og hvordan han endres og alt han opplever. Fantastisk bra! 

Anbefales på det varmeste! 

Ola Otnes leser veldig bra!
Takk fot lydfil fra Lydbokforlaget.

Mars 2015 var boka ferdig, og Henning Mankell døde bare et drøyt halvt år etter, 5 oktober av kreft. Noe han skriver om i boka "Kvikksand" som er en erindringsbok og mye mye mer!

Produsert av: LBF   
Først utgitt: 12.04.2016
Originaltittel: Svenska gummistövlar
Spilletid: 12:48:19
ISBN Lydfil: 9788242162991
Målform: Bokmål
Oversetter: Kari Bolstad
Sjanger: Roman

  
Jeg har lest flere av Henning Mankell sine romaner, men aller høyest setter jeg nok "Kvikksand" som kom ut høsten 2015. Det er en fantastisk beretning fra en klok mann, som var fullstendig åpen om at han snart skulle dø og mange fortellinger om hva han har opplevd i livet og gitt livet mening. Krim er jeg ikke så glad i så Wallander kjenner jeg bare fra tv.

Bildet av Henning Mankell er lånt fra Lydbokforlaget og det samme er omtalen under. 

Henning Mankell

Henning Georg Mankell (1948-2015) var en svensk forfatter og teaterregissør.
Han debuterte med romanen Bergsprängaren i 1973, men det var først i 1991 at han fikk sitt virkelige gjennombrudd, med den første boken om Kurt Wallander. Bøkene om kriminalførstebetjenten er oversatt til 38 språk og utkommer i over 100 land. De fleste Wallander-bøkene finnes på lydbok.

Mankell ble i 1995 nominert til Nordisk Råds litteraturpris for Comédia infantil, en roman om gatebarn i Afrika. Denne boken er også filmatisert.

Han har mottatt Svenska Deckarakademins pris for beste kriminalroman to ganger. "Morder uten ansikt" ble i tillegg kåret til beste skandinaviske kriminalroman i 1991.

Henning Mankell har mottatt en rekke priser: Astrid Lindgren-prisen, Augustprisen, Deutscher Jugendliteraturpreis, Nils Holgersson-plaketten, Svenska Deckarakademins pris og Gold Dagger Award. I 2002 ble han tildelt German Book Award som Tysklands mest populære forfatter

11 kommentarer:

 1. Flott omtale Ingun. Leste anmeldelse av boka i DN eller var det Aftenposten, i dag.. den var ganske bra også.
  Har lest veldig mange av Mankells krimromaner, men fikk nok da jeg leste Den femte kvinnen, den var grusom.. jeg fikk mareritt. Men da hadde jeg lest mye krim på rappen, og det tåler jeg dårlig, særlig der det er så detaljert grusomt som det kan være hos Mankell..
  Men Kvikksand skal jeg sjekke ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er ingen krim men en utrolig vakker roman, med stor menneskelig innsikt. Mankell reiste mye rundt i verden og lært mye.

   Slett
 2. Det er fryktelig lenge siden jeg leste noe av Mankell. Jeg leste Danselærerens tilbakekomst og Ett skritt etter for mange år siden og det er gode bøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har en av romanene hans: Italienske sko ulest. Skal prøve å få med meg den i neste måned:)

   Slett
  2. Den er morsom og kul syns jeg!

   Slett
  3. Ok, da skal jeg så å få lest den i mai:)

   Slett
 3. HEI!
  INGEN av linkene jeg har laget som rødt funker????merkelig.
  Men klikk på Mankell på etiketter, så kommer iallefall bøkene jeg har lest opp.

  SvarSlett
 4. Nå er det lenge siden jeg har lest og skrevet på bloggen. Har liksom ikke vært helt inspirert. Men du har hatt mange interessante innlegg i det siste.
  Morsomt at arbeider av deg er innkjøpt og utstilt! :)

  Jeg har faktisk ikke lest noe av Henning Mankell. Tenker på ham bare som krimforfatter. Derfor var det ekstra morsomt at du skriver om denne boka og også den andre du anbefaler, fikk virkelig lyst til å lese dem. Kanskje jeg må ta en tur innom biblioteket en av de nærmeste dagene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. han er mest kjent som krimforfatter, men skriver fantastiske romaner også.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!