mandag 11. april 2016

Gaux Martina "Jeg er ikke"


Å bli født med feil kjønn kan by på problemer

Dette er en ungdomsroman om hvordan det er å vokse opp, elske å kle seg ut som jente også en dag komme ut av skapet. Det er ingen enkel prosess hverken for den som opplever dette, familien eller venner som ikke skjønner noe eller som støtter en fult ut og hjelper en på veg. Dette er historien om en slik gutt og alle løgnene som må fortelles på veien og selvskading.

Boka starter med en nesten ulykke der en 16 år gammel jente, Ryan mistet hukommelsen når dette skjer i New York. Sjåføren, en taximann føler ansvar og de finner ut at hun har et brev i lomme hvor andressen hennes står.  Hun skjønner ingen ting, men de finner ut at på konvolutten står det Ryan Lioyd Korsvold og brevet er fra moren Alice som bor på Hamar. Jeg syns starten var usannsynlig dum og tenkte dette gidder jeg ikke lese, men heldigvis så fortsatte  og det er jeg glad for fordi den tok seg opp og har mye fornuftig å si oss.. 

Alice har en rik bror, Sam som bor i New York og er professor i fotografering. Ryan er super opptatt av fotografering og ble kalt "Knipsern" blant venner. Hun dro til onkel Sam etter ungdomsskolen for å være der i sommerferien. Hun likter å arbeide på den fotografiske, analoge måten med Kollodium våtplater  og tradisjonelt mørke-rommsarbeid  så her er vi inne på helt andre teknikker enn speilrefleks og photoshop. Hun har et fantastisk flott forhold til sin onkel som er homofil og vi skjønner at han har hjulpet henne godt i gang med kjønnsendringen fra gutt til jente. Så hun dro ikke hjem, men ble hos onkel Sam, der fikk hun egen leilighet osv, litt drømmeaktig og overdrevet.

Fine skildringer av hvordan og hva hun har opplevd som vakker ung jente, med egen stil og fettich på vesker,  men med noe mellom beina, ikke lett! 
Hun må reise hjem pga far som ligger på sykehuset. Dette er også sjarmerende flott fortalt om hvordan moren vil ha frem sin lidelses-historie pga henne og far som tok totalt avstand. Men, hunden som elsker at hun kommer hjem....jeg kan ikke røpe for mye av historien i boka. 

Hva jeg liker ved boka er tematikken, den er fint reflektert over og tydelige. Hvordan ringvirkninger og handlinger i nær familie sitter igjen med av skam, frustrasjon og hva har jeg gjort galt i oppdragelsen av mitt barn? Her skildres Ryan sin  frustrasjoner veldig bra og opplevelsen av at dette er ikke noe unikt problem, men at mange sliter med det. Å være feil person i feil kropp.

Hva jeg ikke liker ved boka er alle overdrivelsene med at man kan komme seg til lykke via en rik onkel i USA og leve et rikmannsliv som er helt overdrevet. For så å bli betraktet som kunstner 17 år gammel pga en rik og kjent fotograf onkel som fikser galleriplass og tilslutt en gutt som er under 20 år er Gallerist......dette henger ikke på greip (Jeg er selv kunstner). Hukommelses tapet var ikke så smart ide, den ble litt naivt og gjentakende til det kjedsommelige noen ganger.

Litt for mye eventyrverden som gjør boka sikkert spennende for 13-15 åringer. Men, som videregående elever vil det virke alt for overfladisk og lite sannsynlig. Jeg leser ungdomsbøker for å finne ut av hvilken nye bøker vi kan kjøpe inn på vår skole til leseprosjektet vi har ved skolen, så jeg har lest denne boka med de øynene. Jeg skal be noen elever lese boka, så får vi se om de syns det samme som meg.


Utgitt på Gyldendal, mars 2016. Takk for leseeksemplar.
Boka har 286 sider
Ungdomsbok
Norsk

Martina Gaux f. 1959 bor og arbeider i Oslo.
Hun debuterte med ungdomsboka Fluen 2010 og etter det har det kommet en ungdomsroman nesten  hver år. Hangman 2011, 3,5x4 i 2013 og Cafe Vespa i 2014. Hun har også skrevet dramatikk og en bildebok for barn.

5 kommentarer:

 1. Flott omtale! Du har virkelig fått frem både det som var bra og det du ikke likte. Håper du legger inn en oppfølgingskommentar, hvis du får noen fra elevene dine. Ser at jeg ville ergret meg over det samme som deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble kanskje litt negativt og det stemmer ikke helt for det var mye bra i boka og ikke minst et viktig tema ble behandlet. Men, man må også fokusere på det som ikke er bra og da ble det slik!

   Slett
 2. Hei, jeg møtte faktisk en mamma på fredag som har opplevd dette. Jeg spurte hvordan det var med gutten hennes, og jeg fikk til svar: Ho prøver å finne seg sjøl. PÅ mamma´n kom det som en stor overraskelse om at sønnen ville skifte kjønn. Godt det lar seg gjøre ....
  Vi reiste til Cuba med danske Svanerejser. Fint opplegg, men det er veldig avhengig av reiseleder og de andre i gruppa. Vi hadde det veldig flott sammen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tematikken i boka er svært aktuell og vi som jobber med ungdom ser at stadig flere kommer ut av skapet. Takk for Cuba info.

   Slett
 3. Nå har jeg fått en skoleelev til å lese boka og hun som er i rett aldersgruppe slukte den, og likte den kjempegodt. Så kanskje jeg var litt streng?

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!