torsdag 26. mai 2016

Kolloen Ingar Sletten "Snåsamannen"


En mann som vil sees på som et medmenneske

En mann nesten alle har hørt om og som jeg ikke har brydd meg så mye om, eller rettere sagt ikke opptatt meg fordi jeg har ingen lidelser har.
Men, så kom Margreth Olin sin film om Snåsamannen og jeg kikket på traileren og ble så fasinert......
Den lydboka har jeg jo, arvegods jeg aldri har hørt på. Før jeg viste ordet av det var boka i spilleren og jeg hekta.

Noen ganger kan man ta skikkelig feil, for dette var en spennende, interessant og lærerik bok om en mann som er helt spesiell, med helt spesielle evner. Det som er mest fasinerende er hvordan han bruker evnene sine og er ser hva som feiler folk. Men, healer må man ikke kalle han, for det er jeg ikke, sier han. Han oppfører seg helt vanlig, det er energistrøm som skapes og helbreder. Det har ikke alltid vært like enkelt å ha disse evnene og han har lært seg ulike strategier som jeg blir imponert over.

Han vokste under fattige kår og som barn ble han mobbet fordi han viste hvor ting var og kunne se ting andre ikke kunne, men han lærte tidlig og holde dette for seg selv. Hans evnene var en forbandelse i ungdommen. Det tok lang tid før han ble fortrolig med hvordan han kunne lære seg og beherske teknikken,  ser og helbreder folk.
Imponerende hvordan han, nesten har satt familien til side og tatt i mot folk i hjemmet og mottatt tlf til alle døgnets tider fra folk i øst, vest, nord og sør. Her snakker vi ikke bare innen for landets grenser, men fra USA osv. Ufattelig at man kan helbrede over tlf. Men kona, Signe og de tre barna kunne nok tenkt seg en far som var mer vanlig.

Jeg lar meg forbløffe over alle historiene i boka som dokumenteres med navn osv. som f.eks. Historien om Lille Bo som var blitt blind og etter tre konsultasjoner fikk han synet tilbake osv. Så dette er troverdige saker og som Kolloen sier: "Hvorfor har ingen forsket på Joralf Gjerstad og hans evner?" Ja, det er det mange lege som også spør seg om og Joralf har alltid samarbeidet med leger og de har tiltro til han og de felles pasienter.

Kolloen fulgte Joralf over et og et halvt år og var vitne til mange uforklarlige ting. Han gjør syke mennesker friske ved bare å berøre dem og han ser inn i fremtiden. Men han er forsiktig med å si for mye og han forteller ingen ting hvis man krever et svar på slikt, for jeg er ingen vismann. "For jeg er ingen å spådame sier han"

Over 50 000 pasienter har han hatt inne til behandling over en tidsperiode på femti år og han har aldri tatt seg betalt. Mange tlf og brev hver dag får han stadig vekk, selv om han i 2003 sa at han la ned. Han er hedret med kongens fortjeneste medalje, noe som han virkelig fortjener.

Lydboka kom ut i 2008
Lest flott av Ola B. Johannesen
Spilletid 6 t 59 min
Fra min egen bokhylle, arvet etter mor.Se klipp fra trailern

Mannen fra Snåsa
Norge, regi: Margreth Olin

  
Margreth Olin har filmet 22 mennesker i møte med Joralf Gjerstad. I løpet av de siste 65 år har 50 000 mennesker reist til Snåsa i håp om å få hjelp. Når en barndom blir ødelagt av mobbing, når det går galt under en operasjon, når man en dag blir akutt dødelig syk, når man får selvforakt i gave fra sine foreldre, når man lever med angst og livet endrer seg i løpet av et møte. Hva er det da som skjer? Kan vi som samfunn lære noe av et menneske sin omsorgsevne? Kan denne filmen si oss noe om vår egen evne til å bære oss selv gjennom sykdom? Når Margreth sitter i sluttklipp av filmen rammes en av hennes nærmeste av alvorlig sykdom...
Mannen fra Snåsa er en film om betydningen av håp i menneskelivet.
(Klipp og bilde fra filmomtalen)


6 kommentarer:

 1. Eg såg filmen.
  Inntrykket mitt av Snåsamannen endra seg !
  Han framstår tvers igjennom ekte.
  Og eg tenkjer at berre hans måte å møte menneske på er
  nok til å gjere endringar i den som har plager.
  Ein kan godt kalle det psykisk, og det psykiske er ein like
  viktig del av mennesket som det somatiske/kroppslege.
  Så møtet med denne mannen hjelpe mange.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så enig, jeg ble helt fasinert av hans formidling og omtanke for andre mennesker. En vakker bok og filmen er sikkert like vakker. Jeg liker så godt Margreth Olin sine filmer, så jeg har vist de mange ganger.

   Slett
 2. Jan dette er jo kontroversielt materiale. Vi vil jo bare tro på det vi ser i våre dager, og de som stikker hodet fram og skriver bøker og lager film risikerer å ikke lenger bli sett på som seriøse.
  Men har vi ikke alltid hatt folk mellom oss som har sett andre ting, og utrettet helbredelse. Marcello Haugen var jo en slik mann som folk strømmet til på Lillehammer.

  Apropos Lillehammer, så har jeg tenkt meg dit nå til helgen og blir der en uke. Kanskje jeg får med meg litt av Litteraturfestivalen mens Festspillene foregår i strålende vær i Bergen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du har så rett i dette. Det jeg ikke viste var at Joralf og kona bodde på Lillehammer en periode på slutten av femti-beg. av sekstitallet. I boka forteller Joralf om 1.ste gangen han så Marcello Haugen. Da stoppet Marcello og lette på hatten og hilste på Joralf. Andre gangen hilste Marcello høytidelig til han inne på en cafe på Lillehammer. Joralf ble så forskrekket begge ganger så han husker ikke helt hva han gjorde. De snakket ikke med hverandre, men følte hverandre.
   Mor var hos Marcello Haugen og spurte etter en slektning hun ikke hadde sett på mange år. Da fikk hun vite at tanta snart ville komme hjem. Det gjorde hun kort tid etterpå, da var det ingen som hadde hørt fra henne på 20-25 år. Slik er nå livet og det er mer mellom himmel og jord enn vi aner...det er sikkert!

   Jeg skulle gjerne vært på Litteraturfestivalen, men jeg har så mye annet jeg må gjøre så det får bli til neste år. Kos deg!
   jeg var der for to år siden, knallbra!

   Slett
 3. Ja, detter er... skulle det selvsagt stå! :)

  SvarSlett
 4. Jeg har ikke lest boka, men jeg så filmen. Dette er en mann som er pålitelig tvers gjennom. Slik oppfattet jeg han.
  Både min far og min tante var hos Marcello Haugen. Jeg kan fortelle mange historier om han.
  Han helbredet, fant vann, fant bortkomne gjenstander og kunne forutsi hendelser. Spennende!
  Ikke slit deg ut med rettelsene! Hilsen Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!