tirsdag 10. mai 2016

Allende Isabel "Den Japanske elskeren"
En historie om to familier i USA i krig og fred og mye mer..

Pleiehjemmet Lark House i San Fransisco er starten på denne historien, der møter vi Alma Belasca som ble sendt fra Polen i 1939 til sin meget velstående og fremadstrebende onkel og tante i San Francisco, hun ble sendt vekk pga. av nazismen som blomstret i Polen og siden de var jøder og familien skjønte at noe skulle skje. Hun ble godt mottatt i familien Belasca, spesielt hennes onkel Isak ble hennes gode venn og støtte i livet. Hun fikk stakks god kontakt med den Japanske gutten, Ichimei. Han var den yngste og svært stillferdige 8 år gamle gutten som var sønnen til gartneren.  Det er de to Alma og Ichimei som er hovedhistorien i boka handler om, deres kjærlighet til hverandre, men som alltid måtte skjule.

Gartner-familien er den andre familien vi treffer og blir kjent med. Deres forhistorie starter ved at vi hører om hvordan gartneren Takaio kom til USA i 1913 og etter hvert fikk sin kone til USA gjennom et Japans ekteskapsbyrå, og de det stemte perfekt og de fikk et langt og godt liv sammen og fire barn.

NB: Har du lest Budda på loftet så vet du hva dette handler, om ekteskapsbyråene og Japanerne som kom til USA og hva som skjedde med dem under krigen.

Angrepet på Pearl Harbor skjer i 1941 og Japanerne som bor i USA; mister alt. Alle Japanere ble sendt til integrerings-leire og videre ble de deportert ut i Ørkenen til Topas. Der var de i en konsentrasjonsleir med 8000 andre Japanere. Der faren Takaio, går psykisk ned for full telling, han hater latrinene og matkøene og er blitt en bitter mann, mens kona blomstrer.  

Widipieka Angrepet på Pearl Harbor var et japansk angrep mot den amerikanske marinebasen Pearl Harbor, søndag den 7. desember 1941. Angrepet ble gjennomført av fly og miniubåter fra den japanske marinen. 

Alma og Ichimei ble brått revet fra hverandre, når dette skjedde. De prøvde å opprettholde kontakten via brev, men leiren som Ichimei var i kontrollerte brevene, så han tegnet flotte tegninger til henne. Etter hvert blir det stille og etter tre og et halvt år fikk de 25 dollar og togbilletter til Arizona. Alt de hadde jobbet for i San Francisco var vekk..... 

Takaio, den gamle japaneren dør og det har også to av hans sønner gjort så Ichimei må love faren og hente familiens sverd som er gravd ned i hagen hos Belasca. Da er Ichimei 22år og Alma møter han igjen, men det er og blir en umulig kjærlighet..............
Uten å si for mye gifter begge to seg på hvert sitt hold og får barn og barnebarn.

Irina er også en viktig sterk kvinne i boka, ei jente som kommer fra Mordovia og hun har litt av en grusom historie i bagasjen som du må lese om selv.....
Hun jobber på gamlehjemmet og blir Alma sin medhjelper/sekretær på fritiden. Hun skal hjelpe henne og rydde og sortere. Der treffer Irina, Alma sitt barnebarn Seth som er svært interessert i henne, men hun avviser han. De jobber bra sammen og de finner en rekke mystiske gaver og brev som er blitt sendt til Alma gjennom mange år. Hva er det?
Hva slags liv levde Alma egentlig? Hun var en kunstner og gjorde det bra. Det samme var hennes mann, Nathaniel som var Advokat og hobby fotograf. Denne boka handler mye om tap og forsoning mellom mennesker, men også veldig mye om identiteten til hver enkelt, driven i en til å gjøre det man vil, stå for den man er.

Som man skjønner handler dette om to familier som har så ulik identitet at de ikke kan omgås på vanlig måte i datidens USA, men den forteller også historier fra Europa ellers. Rasehat, likestilling, Aids, illegal abort, kvinnens plass i samfunnet osv. Alt dette fortelles i gjennom flere generasjoner, hva de har opplevd og hvordan livet kan spille en ett puss....Historiene veksler mellom nåtid og fortid.

Boka blir litt spennende etter hvert, men jeg likte ikke starten noe særlig, det var en for lang intro før den kom i gang. Boka har mange og fine historier fra Japanernes deportasjoner under krigen og hva de måtte tåle. Historien om Irina og hennes liv er flott og spennende, da den rulles opp etter hvert.  Alma sitt ekteskap syns jeg var ganske så modig og spesielt, som sier noe om tiden og hvordan tidsbildet har endret seg på hvordan man respekterer og godtar så mye nå, i forhold til før krigen. Derfor løftes historien spesielt opp ved å ta med det historiske med Japanerne!

Denne boka er en av de bedre Allende har skrevet de siste årene etter min mening!
Jeg elsket boka Åndenes hus, men det har vært mange kjedelige en stund fra hennes side.

ANBEFALER denne spesielt, pga det historiske den bygger på!

Produsert av: LBF,             TAKK for lytte eksemplar fra Lydbokforlaget!
Først utgitt: 18.04.2016
Spilletid: 10:05:39
ISBN Lydfil: 9788242162977
Målform: Bokmål
Oversetter: Kari og Kjell Risvik
Sjanger: Roman
Lest av : Nina Woxholtt

7 kommentarer:

 1. Fint å vite at du synes det er for lang intro dersom jeg leser den. Ut ifra det du skriver virker det som en interessant bok med mange temaer. Jeg har ikke lest mange bøker av Allende, kun Paula, Maya og Summen av dagene, bøker jeg likte. Den siste var ikke kritikerne begeistret for, men jeg likte den godt. Har leste den to ganger faktisk. Har lenge tenkt å lese Paula om igjen, husker at den gjorde et sterkt inntrykk på meg. Litt vanskelig med slike bøker; vil de falle i smak gang nr 2 osv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Paula har jeg ikke lest og den skal jeg notere meg, den er fra da dattere hennes døde er det ikke? Summene av dagene hørte jeg som lydbok og den ble alt for kjedelig for meg. jeg syna ofte det er morsomt å lese bøker etter noen år for 2. gang for man opplever de helt anderledes.

   Slett
 2. Så gøy å lese omtalen din, for denne boken har jeg på vent. Liker tema godt, men synes å huske at Buddha på loftet ikke falt i smak hos meg, dog på grunn av de kronglete virkemidlene. Da skal det blir kjekt å stifte bekjentskap med japanerne i USA igjen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her har du er bok som byr på mye, bare du kommer deg over introen for den kjedet meg. Men hørte den på nytt etter å ha hørt hele lydboka og da ble den litt bedre

   Slett
 3. Jeg har flere av de siste bøkene til Allende på vent, så jeg tenker jeg venter på denne også, til de andre er lest, selv om jeg har sett at denne har fått godt anmelderi.
  Godt å høre at hun er bedre enn på lenge.Før var hun en av mine store favoritter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne burde da legges først i bunken, for den er absolutt den beste av hennes seineste bøker. Hun kom som en vind, men så....... ganske mye tomt, men denne var ikke dum.

   Slett
  2. Jo, men jeg har den ikke i hus. Må låne den på bib da. Føler ikke jeg kan be om leseeks på den siden jeg har fikk den forrige boka hennes som leseeks, og enda ikke lest den.. (Amandas gåte) har også Øya under havet og Summene av dagene ulest her..Vet ikke om jeg har lest Aurora og Lykkens datter heller, ser de står i hylla..hm..

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!