mandag 2. mai 2016

Storberg Marianne "Eplehagen"
En historisk rolig, kunnskapsrik og flott historie fra 1814 og fremover...

Maren, er apotekerdatter fra Christiania. Hun er nærmest oppvokst i farens laboratorium, han er farmasøyt og Maren har vært hans høyre hånd og medhjelper fra hun var liten. Foreldrene var godt voksne når de fikk henne og de prøvde hard å få henne godt gift, det lykkes. Det dukker opp en kjekk ung mann og bryllup blir det mellom Maren og den danske soldaten Jørgen Wiese.  Men, etter et års ekteskap faller han i kamp ved svenskegrensen, i 1814. Der er urolige tider i Norge. 

Maren er forvirret og vil absolutt bort og søker seg guvernante jobb bak foreldrenes rygg, i sorgens fortvilelse. Hun er bare 25 år og enke. Maren får jobb som Guvernante for tre jenter på Asker prestegård. Foreldrene hennes tar det ikke tungt og skjønner at hun vil vekk. Det er en lang tur fra Christiania til Asker.

Hun ankommer prestegården og ser at jentene er uten stell og mangler oppdragelse. De er mellom 6-12 år og moren er reist vekk, for å synge sier presten. Det hviler en hemmelighet her, men den må du finne ut av selv hva det er....
Johannes Høegh, presten er ikke hjemme når hun kommer dit, da de treffes dagen etter synes  hun at han er en staslig og karismatisk mann. Maren føler seg hjemme og kommer godt overens med døtrene til presten. De er lærervillige og Maren holder skole for de hver dag.

Det er flere ansatte på gården blant annet Kapellan Vilhelm og svensken Carl Englund. Han er utdannet gartner ved universitetet i Uppsala og skal utvikle prestegården til et mønsterbruk og har ansvaret for dette og et ny prosjektet, eplehagen. Den svenske kronprinsen Karl Johan vil gi en påskjønnelse til det beste jordbrukstiltaket i Norge og der vil Høegh gjerne hevde seg. Han er også stortingsrepresentant.

Vilhelm er svært interessert i Maren og vil gjerne ha henne, men det er Carl som imponerer henne. De har felles interesser i medisiner, planter og urter, hun hjelper han på fritiden og da vokser det frem noe mer en bare vennskap. Jeg vil naturlig vis ikke røpe alt hva som skjer i denne romanen, men den handler om kjærlighet, forskjeller mellom fattige og rike. Krig og fred og livet generelt.

Hvem skal du tro på og hva gjør det at man tør å stole på noen med høy rang i samfunnet? Dette dilemma må Maren slite med eller blir hun tvunget av uskrevne regler..... De høye herrer har de alltid rett?.......

Høegh som hadde så mange flotte tanker om vaksinering og ble kalt potetprest for han ville at folk skulle dyrke poteter og grønnsaker. Hvem var egentlig han? ja, da må du lese denne romanen.

All urettferdigheten som var den gang i samfunnet, hvordan man skulle oppføre seg og hvordan man så opp til de med høyere rang og de som var skolerte. Livet som spiller enn et puss og lykken faller i fanget like så fort som den forsvinner. Ja, her er det mye....

Kjærlighet og lykke, finner man den? Her var man på god veg helt til noen ikke tålte det og de ble sveket på mange kanter. Maren er en sterk kvinne og tar sine valg og det er hennes stemme og det er hun som står sentralt i rollen som hovedperson i boka.  Det er mye som ender lykkelig og det gjør det til slutt i denne boka også.

Denne boka er en rolig og fortellende flott roman med nydelige referanser til tidsånden for 200år siden, helse, klær, utdannelse, fattige og rike og ikke minst alle de nydelig intense beskrivelsene av naturopplevelser og historier som får tankene mine til å tenke på at denne boka er skrevet i Sigrid Undset sin skrivetradisjon og at denne forfatteren skildrer naturen slik Sigrid Undset gjorde.
Vakkert, en bok for alle som liker historiske romaner!

Oppleser av lydboka er Karin Okkerhauge Seim og hennes stemme synes jeg passet godt til boka, rolig og behagelig oppleser.

Det er også litt vemodig å lese at Aker kirke er rammen, for der på kirkegården ligger både mor, far og farmor begravet i nå.

En vakker bok som jeg anbefaler, det er en skikkelig feel-good bok!

Takk for lytte eksemplar fra Lydbokforlaget!

Først utgitt: 19.04.2016
Spilletid: 11:21:39
ISBN CD: 9788242172129
ISBN Lydfil: 9788242163509
Målform: Bokmål
Sjanger: RomanEplehagen som bok fikk jeg fra Aschehoug i januar og rakk jeg ikke å starte på den, men har lest i den på senga  på kveldene, fint å slå opp i og følge med.

Marianne Storberg (f.1974) debuterte med den historiske romanen Brevet fra Betzy i 2012.  Hun er dr, philos og underviser i historie

 Jeg ser for meg Carl bodde i et slikt hus

 Og familien Høegh, med Maren som bor slik

Med en fantastisk hage. 

5 kommentarer:

 1. Denne står på ønskelista mi! Vi planta to epletrær i fjor så med tide og stunder håper jeg å bli sjølforsynt med epler!!! (Er ikke SÅ storforlangende, men å få nok til å lage ei eplekake og noen muffins, hadde det vært storveis ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. De handler ikke så mye om epledyrking, men en fantastisk godt skreve bok med veldig god flyt og få døpunkter. Epler er kjekt å ha, heldigvis har jeg et par i hagen som gir meg nok eplekaker.

   Slett
 2. Nok en bok som du anbefaler. Ikke lett å henge med.
  Har du fått den jeg anbefalte fra biblioteket? Er veldig spent på hva du synes om den.
  Vakre bilder! Vakre omgivelser! Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg hentet boka du anbefalte på biblioteket her om dagen. Oy den var tykk, men jeg skal se og lese i den. Har bare så mange flotte bøker liggende nå, men jeg har ikke så mye tid til å sitte å les, men lydbøker er istede for radio og tv når jeg jobber på verkstedet.

   Slett
  2. Men selv om den er tykk, er den lettlest. Korte kapitler. Men faren er at du kanskje ikke kan legge den fra deg! God helg ønskes av Tove

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!