torsdag 29. desember 2016

Seierstad Åsne " To søstre"Sjelden har jeg blitt så sint, irritert og provosert og takknemlig over alt faktastoffet som presenteres i denne  fantastisk bok!

Jeg satt og lyttet til denne og rev av meg øreproppene i sinne stadig vekk i frustrasjon. Kan folk bli så hjernevaska, oppføre seg slik!

Boka handler om to Somalisk-Norske jenter fra Bærum som ble radikalisert og dro til Syria.
Vi møter og følger først og fremst familien til disse jentene som kalles Ajan og Leila i boka.
Far, Sadiq kom til Norge i 1998, etter at faren og onkelen ble drept i Somalia og han rømte fra krigen der. Det var egentlig bare flaks at han klarte å komme unna. I 2000 kom kona Sahra og de tre små barna til Norge . Etterhvert fikk de to sønner til.
Jentene som boka handler mest om integrerte seg godt i Bærum og levde som skolejenter flest, med venninne snakk, klær, sminke, gutter og tester ut grenser sammen. De var skoleflinke og ivrig opptatt av hverdagsting, sport, kvinnefrigjøring, religion og politikk osv som alle andre.
  
Den 17 oktober 2013 kommer de ikke hjem fra skolen, hvor er de? Morgenen hadde vært helt normal og de hadde gått til skolen. Seinere på kvelden får foreldrene sjokkmeldingen om at de er på veg til IS- kalifatet i Syria.

Historien veksler mellom faren som reiser etter dem, politiet som kobles inn osv og vi får kjennskap til jentenes oppvekst.

Ajan, den eldste var som en fremmed fugl med Somalisk utseende, men hun hadde to venninner som også skilte seg ut- en fra Kina og en fra Kosovo. De vokste opp sammen og delte alle drømmer og var sammen om alt. Ajan var skoleflink og skrev flotte stiler/noveller som var reflekterte, drømmen var å bli diplomat. Hun var modig og selvstendig, hun hadde høye krav til seg selv og  begynte på IB linja på Nesbru vg.
Det var på vg i andre klasse at hun begynte å endre seg og ble radikalisert.
 Jeg ble irritert over at skolen og lærerne fant seg i alt hun ville endre. Dette er noe jeg aldri ville funnet meg i, snillisme og tilrettelegge på den måten.....se helt nederst. Sukk: Ang K.
Leila, 16 år gikk siste året på ungdomsskolen og hadde det siste året gått fra å være en flott jente som elsket fargerike klær til å gå i lange skjørt og å gå med niqab. Hun var mer ydmyk overfor skoleverket og samfunnet.

Ok, hvordan kunne dette skje at de ble radikalisert og gikk inn i dette helt frivillig? De fikk en ny lærer i koran undervisning, Mustafa, som de hadde hver søndag. Kan han være en inngangsport til dette? Jeg tror det, selv om det kommer frem at politiet ikke har funnet noe straffbart på han.......

Hvor var egentlig foreldrene? Moren hadde bodd i Norge i mange år, men var ikke int. i å lære seg norsk, og vi hører om faren som er ganske så voldelig. Men, at de ikke skjønte noe sjokkere meg. Hva med alle lappene med Arabisk som var over alt i leiligheten, og kleskoden som endret seg. Moren syns ikke de skulle gå med niqab for de var ikke så religiøse, men de gjorde det likevel.......her er det mye....
Familien splittes totalt og foreldrene blir sett ned på i Norge av andre Somaliere pga at de gikk til politiet osv. Hvor redd mor var for barnevernet så hun dro til sin familie i Somalia. Dette er historien om mennesker på flukt, men som aldri slår røtter, for hvor er det de hører hjemme?

Faren som drar avgårde husker jeg godt fra tv reportasjene. Han er en dikter og lever i en virkelighet jeg ikke skjønner, (jeg stoler ikke på alt han sier). Hvordan han og Osman, vennskapet deres og alle tlf samtalene. Jeg har bare sympati med han en gang og det er når han overnatter i leiligheten som er fullt møblert, etter at huset har miste en vegg og folkene har rømt. Da seg han på bryllups bildet og skjemmes over å ligge i deres seng.
Hvordan klarte faren og dra så mange ganger til Syria, uten at han ble stoppet? Nav utbet han penger..... Osman utnyttet han også på alle måter. Helt ville og uforståelige historier, særlig turen med PST og filmteamet, sier ikke mer.

Broren Ismael er skeptisk til koran lærere og forteller moren det, men hun vil ikke høre på han for hun har vært med å ansette han og betaler for undervisningen deres. Ismael er svært skeptisk og i loggene som boka bygger på stiller han mange av de spørsmålene vi andre ville ha gjort.
Det viser seg at han tar den motsatte vei i livet og vil bli så norsk som mulig. Han bryter helt med søstrene og deres valg respektere han ikke. Han vil ikke ha kontakt med dem mer, hører vi

Jentene får barn og de prøver å få broren og resten av familien til å komme til deres "drømmeland". Hvor de får alt, hus, strøm, mat, klær ja alt er gratis. Hvordan kunne de bli så hjernevasket, være mannen sin tjener og godkjenne flerkoneri osv osv.

Boka forteller mye om det islamske miljøet i Oslo. Hvordan de går fra Islam nett til å høre om Profetens Ummah med Arfan Batti i spissen. Dette er skremmende og høre om, hvordan de blir indoktrinert og må bet bøter osv. Hvordan mennesker endres og dobbeltlivet som andre har, eks: Bastian som hadde en fosterfamilie i Bærum og familie i Oslo. Hans drap på den 2år gamle stesønnen.
Ja, her er det mye tøft,som går over min forstand. Men, Batti er nå dømt og sitter i fengsel i Norge. 

Åsne Seierstad er fantastisk flink og ryddig. Hun har skaffet seg et stort kildemateriale og legger dette frem på en spennende og fin måte. Mye av kildematerialet bygger på intervjuer og hva som ligger på nette av logger, hjemmesider osv. Hun forklarer veldig godt så mye om situasjonen politisk, religiøst og historisk.

Jeg blir faktisk gansk engstelig når jeg hører at det er 30 000 gravide kvinner i Kalifatet til IS. De skal gå den harde skole, der gutta skal bli Løveunger og lærer halshugging osv. Perlene, jentene som taes frem når det er bruk for dem og helst er gift ved 16 års alder. Hvordan kan folk bli og tenke slik??
Jeg har lært utrolig mye av denne boka, som er nyttig for å vite og ikke minst skjønne.
Nei, jeg skjønner ikke alt, men det får være.

Jeg er veldig spent på hvordan det går med jentene, ingen har hørt noe fra dem siden sept og det skjer mye der for tiden.

En bok alle bør les! 
En viktig bok!
Fantastisk bra lest av Ane Dahl Torp.

Se samtale om boka som Åsne har i Stavanger

BOKA FIKK BRAGEPRISEN 2016, saksprosa

Produsert av: LBF    Lytte-eksemplar fra  LYDBOKFORLAGET
Først utgitt: 28.10.2016
Spilletid: 15:19:0

ISBN Lydfil: 9788242163783
Målform: Bokmål
Sjanger: Samfunn og historie


Sukk: Ang å være kontaktlærer for en kl på VG skole er en voldsom stor jobb med mange utfordringer:
 Jeg er litt sjokkert over skolen, hvor blinde de var og tilrette la for gym undervisning, hvordan Ajan kunne svare for seg, ang bruk av tildekningen osv. kan man si i ettertid. De fokuserte bare på tvangsgifting?
Veldig lett å se i ettertid, men det er ikke alt vi som lærere klare, makter eller vil gå inn i. For de som ikke vet hvor mye mer ansvar det har blitt å være kontaktlærer de siste årene, så har oppgavene virkelig vokst og det er enorme mengder og krav vi skal løse. Jeg jobber 100% st. i vg. skole og er kontaktlærer selv
"Hjelp, jeg vil undervise" er mitt slagord mange ganger.
Jeg må bare si det å være kontaktlærer er 5 prosent av min jobb. Noen år går dette bra,andre ganger jobber man seg i hjel!  Med tlf til alle tider på døgnet(særlig fredag kveld), krav om dokumentasjon, oppfølging- samtaler, veiledning, psykiske problemer, rus, konflikter osv. Dessuten er det ikke en jobb man kan si opp, men er pålagt. Jeg har prøvd å slippe, nektet, men det går ikke. Har prøvd det!......
Så alle de der ute som har så store forventninger burde heler takke oss lærer for hva vi  bruker fritiden vår på, utrolig mye jobb som burde være foreldrene sin jobb! 


Andre som har lest boka Artemisias ,Åslaug/MedBokogPalett og sikkert mange flere  

Noen kiqab kledde kvinner, bildet har jeg tatt i Istanbul

7 kommentarer:

 1. Ja, dette var en sterk bok. Er veldig enig med dag ang skolens unnfallenhet. Selv om de var bekymra gjorde de ikke nok med det, eller de gjorde feil ting , samt at de strekte seg for mye på et misforstått vis.. Skjønner jo at det ikke var enkelt, men de kunne jo ha søkt råd hos noen som burde vite bedre. Om de gjorde det vet jeg ikke, det kom ikke frem i boken..
  Jeg stusset også over reisene til faren- at Nav godtok det. Men han lånte jo mye..og fikk reiser sponset, så han gjorde vel som han ville..og tok støyten etterpå kanskje?
  Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en utrolig viktig bok. Jeg har lært mye og gruer meg til noen elever skal ha fremlegg om Islam nå på nyåret. Da må jeg holde kjeft og ikke provosere dem med meninger(de er muslimer).

   Slett
  2. Ja, det må du. Jeg jobber både med og sammen med muslimer, og det er går helt fint.
   Det er jo en svært liten minoritet som er som disse radikale ekstremistene...

   Slett
 2. Ser at denne boken er et "must", hadde tenkt å styre unna for tema er sterkt og jeg vet jeg vil hisse meg opp under lesing/lytting. Tror jeg tar utfordringen din og skaffer meg boken over nyttår, og lar meg opplyse. Ønsker deg en riktig fin feiring av det nye året Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, her er det mye å lære.
   EKS fra boka:Hvorfor være 2.rangs innvandrer, når man kan være 1. rangs muslim og hvor du kommer fra uvesentlig, bare du er muslim. De skal overta Norge, hevder disse radikalistene. Skremmende, frustrerende og helt vilt!
   Håper du blir like sint som meg når du leser eller hører boka!
   Godt nyttår til deg også.

   Slett
 3. Tenkte meg denne boken var ille. Vi står på venteliste på biblioteket. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er skikkelig forferdelig, men sannheten er jo ofte slik!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!