søndag 18. desember 2016

Heivoll Gaute "De skyldfrie"

   

En bok om å overleve drømmer, løgner og lengsler i et kristent miljø

Vi blir kjent med den unge skolemesteren som kommer til bygda, Embret. Han lever et ensomt liv i bygda, men så blir en av elevene hans Edit borte i dagesvis og han går en kveld hjem til henne. Der treffer han moren Johanna, som er en ensom enke. Hun åpner seg opp for han og gråter, og han får vite litt om hvordan hun har det. I familien er det også en datter til Signe, som skal dra på husmorskole. Derfor er Edit så forvirr et og redd for å bli alene. De to søstrene er veldig knyttet til hverandre.

Her gjør jeg en lang historie kort ved å fortelle at det blir kjærlighet via brev mellom Embret og Signe og de gifter seg og får datteren Astri. Da endres forholdet mellom søstrene og Edit seg og hun blir stille og innesluttet. Svogeren til Johanna, Sem, kommer på besøk og bor der noen mnd. han og Embret blir venner og Sem skal hjelpe Embret med å gi en bok, en diktsamling. Dette sier jeg ikke mer om for her skjer det mye.
 Dette førere oss inn i mange merkelige og gamledagse valg som blir en serie av løgner. Vi er i en meget kristen og lukket bygd der folk treffes på bedehuset, butikken og i skolestua. Livet som Embret, Signe og Edit lever passer ikke inn dette miljøet og alle fremtidsplaner og alt blir løgner, taushet og skremmende tragiske og vanskelige forhold med hverandre og samfunnet de lever i. De må bestrebe og gjemme seg, for aldri og si eller trå feil.

 Dette er så langt fra min virkelighet at jeg får ikke tak i tidsperioden dette hender. Klærne høres så gamledagse ut og så er det automobiler der. Det eneste jeg finner  av knagger er beskrivelsen av Sigurd Hoel som den kjente store forfatteren.  Han kom ut med debutboka i 1922, men det er først i 1934 at han kommer med "Syndere i sommersol " og blir berørt. Derfor antar jeg handlingen er fra midten av 30 tallet og utover og først på slutten så får vi årstallet 1938. Det var litt sein tidfesting av handlingen, syns jeg.

HIstorien bølger mellom de stadige bruddene med kristne regler og tradisjoner av ulik art. Dette gjør at de blir enda mer ensomme i bygda og for hverandre. De må stadig rette og justere sannhetene mellom hva og hvordan ting henger sammen og de blir overfølsomme mot hverandre som ender i total ensomhet.  Utad lever de som den perfekte familie, tror de.

hva jeg syns om boka:
Den tar opp tematikk om ensomhet og følsomheten oss mennesker i mellom. Den sier mye om folks utferdstrang, drømmer og fremtidshåp , hva er nå det som er viktig for meg?
Kan man være kristen og leve på løgner?
Boka var skikkelig treig og falt ikke i smak for den hang ikke helt på greip.

Produsert av: LBF lese eksemplar fra  LYDBOKFORLAGET
Først utgitt: 21.10.2016Spilletid: 09:32:19 

ISBN Lydfil: 9788242164230
Målform: Bokmål
Sjanger: Romaner

boka har 367s
 

Bilde fra bokomslaget av Gaute Heivoll. 
Han har skrevet så mange fine bøker så jeg ble skuffet over denne.

8 kommentarer:

 1. Skjønner at du har kommet borti en bok som ikke fenget, veldig greit at du sier det så direkte. Jeg har lest litt av Gaute Heivoll tidligere, men den forrige boken jeg leste av ham tilsa at han må få gode omtaler for at jeg skal prøve meg igjen. Ønsker deg en fin jul i varmen Ingun!

  SvarSlett
 2. Jeg likte faktisk forrige bok godt og han har skrevet mye bra. Ja, jeg skal kose meg. Vi går lange turer og hygger oss hver dag, herlig med litt varme. Det er som en vanlig sommer her i august.

  SvarSlett
 3. Har lest flere bra bøker av Heivoll, men velger nok bort denne, ser det ut til. Det er nok bøker å velge mellom, så en må være litt kritisk. Ønsker deg en fin førjulsuke. Her regner og blåser det, mildvær.

  SvarSlett
 4. Enig, jeg syns ikke denne går inn som noen god bok fra han. For lite skjedde med alt for mange gjentakelser. Jeg er på Madeira og har det fantastisk deilig! Ha en fin jul!

  SvarSlett
 5. Jeg vil bare ønske deg en god jul hvorhen du er! Bøkene får vente til romjulen. Julehilsen fra Tove

  SvarSlett
 6. Din omtale bekrefter min innstilling til Heivolls forfatterskap! Jeg er ferdig med ham! Med mindre han kommer i et annet spor etter hvert og slutter å koke suppe på en spiker. Så mye ord og så lite handling! Det var fascinerende en stund. Jeg ble skikkelig fascinert rett og slett. For han kan jo skrive! Men nå må han snart begynne å skrive ordentlige historier!

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg har tenkt det samme som deg. Han har jo skrevet så mye bra tidligere

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!