søndag 26. april 2020

"Udyr" av Kristine TofteEn ungdomsbok med morsom vri på fortellingen om norrøn mytologi, kristendom og forskning.

Den starter med: 
Amund en gutt på 14 år som føler seg helt utenfor, han er skolelei og føler seg som en taper, ikke har han mobiltelefon, gammel sykkel og foreldrene som mener alt annet enn andre foreldre, de er så håpløse. Amund og foreldrene er innkalt til elevsamtale fordi Amund ikke er interessert nok i skolearbeid. Læreren har funnet ut at en praksis plass en dag i uke, på en gård må være topp for Amund.
Uff sier han, en gård! Ok det er bedre enn å stå i et parfymeri…… 

Amund sykler av gårde til gården, det skulle bare ligge et kvarter unna på sykkel, men det tar lenger tid på hans gamle sykkel. Han kommer til et lite hus, der en gammel dame sier at det er den vegen må du følge. Der på Bru Gård ser han ingen når han an kommer, men plutselig dukker bonden opp. Han er lykkelig over endelig å få dra vekk noen dager??? Noen dager, sier Amund det stemmer ikke, kun fredager sier han. Bonden gir han en kort orientering om foring og drar avgårde.

Amund er fortvilet og etter en stund skjønner han at bonden har reist. Hvor lenge har han vært her, han ser på klokka, den har stoppet. Oy, han er inne i en annen verden skjønner vi.
Han sykler opp til den gamle damen og ringer kameraten Iver, han skjønner ingenting, men det gjør Ida og kommer. Ida, den penset jenta fra klassen dukkert opp og hun kan mye om dyr. Dyrene på Bru gård er ikke som andre dyr. De lever opp til mytene til norrøne mytologi, og det ble virkelig litt av en fortelling. 
Oy, her er den mange morsomme historie som skjer med de to unge avløserne. 

Så hører vi om forskeren Gro på leting etter å knekke noen koder og ser at her har hun mulighet for Nobelprisen, på evig liv. Samtidig er det en fanatisk pastor som tror at helvete er løs og at dyrene på gården må avlives. 
Sønnen til Agnar Bru, bonden kommer til den gamle kona, portnerkona Aurora. Sønnen får ikke komme inn på gården, for far og sønn er ikke gode venner. 

Her krysses mange interesser seg og det baller på seg, så Amund og Ida får det travelt. Dette er skikkelig spennende og morsomt fortelling.
Etterhvert skjønner vi at det er veddemålet mellom Odin og Loke som utspiller seg.

Her er det mange fantastiske historier. Hvordan norrøne tro, religiøs tro og barn som vokser opp under helt ulik forhold mestrer dette.
En fantastisk morsom og lærerik ungdomsbok.  
Anbefales til alle aldersgrupper!


Nominert i Bokbloggerprisen 2019 under barn og ungdomsbøker

Lest av Martin Lange
Lydbokforlaget 2019
spilletid 7.45


Lagt inn på: Smakebit på søndag

17 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten, intressant.

  SvarSlett
 2. Så bra du likte Udyr. Jeg er litt mot strømmen når det gjelder den selv, det ble aldri noe kjemi mellom meg og historien. Når det er sagt har jeg lest og likt en annen av Toftes bøker. Song for Eirabu, den syns jeg var utrolig god. Spennende og godt skrevet, også der er historien inspirert av norrøn mytologi.

  Ønsker deg en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 3. Tack för smaken. Fint omslag. Boken är ny för mig, verkar intressant.

  SvarSlett
 4. Jeg har Udyr i kø. Noe med omslaget også som lokker meg. Gleder emg til å lese denne.
  Ha en fin søndag, Ingun

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, der skjer det mye mystisk og overnatulig!

   Slett
 5. Åh, den där bevingade grisen är ljuvlig. Har sett den hos Astrid Terese tidigare (om jag minns rätt). Blir riktigt sugen på att läsa den.

  SvarSlett
 6. många ungdomsböcker är ju i själva verket allåldersböcker. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten! låter som en intressant bok. Spännande och med en underlig bild på framsidan.

  SvarSlett
 8. Verkar intressant. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 9. Så gøy å høre denne da. Jeg har lest den og likte den godt, så jeg er enig med deg at den kan anbefales for ungdom i alle aldre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oppleseren var litt barnslig i stemmen av og til, det skulle han ikke vært! Det var uheldig!

   Slett
 10. Tack för smakbiten, det var en okänd bok för mig!

  SvarSlett
 11. Har den hemma på annat språk, men har inte kommit mig för att läsa än. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 12. Jeg er helt enig. Dette er en god bok. Nå de siste ukene har jeg også lest Sang for Eirabu av Tofte. Det er også fantastisk nynorsk fantasy. Hun har grepet på det.
  Ha en riktig fin ny uke!

  SvarSlett
 13. Enig med alle som foretrekker Eirabu, men tror at hvis Udyr hadde vært voksenbok, skrevet på en slags toftsk norrønnynorsk ville den vært like god. Jeg er overbevist!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har notert meg Sang for Eirabu, så skal jeg lese den også!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!