tirsdag 18. juli 2017

Riley Lucinda, "Stormens datter"Historien om Ally, seileren og fløytisten som har norske røtter, bok nr 2 i serien.


De seks jentene møtes i familiens hus Atlantis, i Sveits og vi blir overfladisk kjent med dem som i de to andre bøkene jeg har lest, se nederst. Der har de vokst opp i trygge omgivelser i skikkelig overklassestil. 
Pa er død, han er adoptivfaren til alle jentene. Ma er ikke moren eller kjæresten til Pa, men Maria som har vært husholdersken eller bestyrerinnen i hjemmet. 

Ally er hovedpersonen i denne boka og har hatt et nært forhold til Pa, han lærte henne å seile og de var mye ute i båt sammen. Hun er nest eldste datter og tar dette dødsbudskapet veldig tungt. Hun har akkurat truffet en mann og er stormforelsket så mange følelser krysser hverandre.
Ally er profesjonell seiler, men har studert fløyte i fire år. Hennes nye kjæreste er skipper i båten hun er med på og den stormende forelskelsen demper/overskygger noe av sorgen over adoptivfaren.
 
Etter at Ally har vært i sammenkomsten med søstrene og fått sin konvolutt med koordenatet hvor hun er født og annen informasjon i form av et brev Pa har skrevet personlig brev til henne,  en frosk ligger vedlagt og et tips til en bok hun bør lese som har noe med hennes opphav å gjøre.

Hun og kjæresten tar en liten ferie i Hellas og han vil at de skal forlove seg, noe hun er enig i men, vil ikke ha noen stor ring kun et halskjede. Han er en rikmannssønn (naturligvis, dette er litt platt).


De drar til England for å være med i en stor seilas, som er farlig (det understrekes litt vell mange ganger). Det triste skjer er at skipperen forlanger at Ally må forlate båten. Hun får ikke være med for det er for farlig, hun blir sint men må lystre kjæresten/skipperen.
Det skjer en tragisk ulykke ombord, man over bord og han hopper uti for å redde og drukner.
Ally faller helt sammen, men moren til Fio støtter henne og råder henne til å se på Pa sine tips til hvor hun kommer fra. Hun bestiller boka, og Ally får den første delen av den norske boka som faren anbefalte henne.

 
Den handler om småbrukerjenta Anna Landvik fra Heddal som er så flink til å synge. Hun blir hentet til Christiania og bor fornemt med vannklosett og er som i en annen verden enn hjemme på landsbygda. Hun har en nydelig stemme og skal synge Solveigs sang i Peer Gynt forestillingen som Griegs musikk som er helt ny, i en oppsetning på Kristiania teater i 1886.

 
Denne delen er spennende og løfter boka opp fra den første delen som var kjedelige, en triviell og forutsigbar fortellingen om kjærlighet, lykke, rikdom og dyp sorg. Men etter at Ally får oversettelsen og vi får høre om Anna sitt liv ser vi at den etterhvert er knyttet opp til Ally sitt opphav.

Her får vi kjærlighetsdrama og musikk som går på livet løs, mellom Lars (som venter på henne i Heddal) og Jens Halvorsen. Jens, bryggerisønnen som skal arve bedriften blir det store konsekvenser når han vil ofre seg for musikken.
 
Anna gjør det bra og gode tilbud etterhvert, om ekteskap fra mentoren sin, noe hun ikke kan godta. Hun og Jens drar ut i verden til Tyskland, Leipzig der han studerer komposisjon. Anna blir alene sommeren og høsten, hvor blir Jens av?   Mange konsekvenser utspiller seg som jeg ikke kan røpe helt.

Men, litt merkelig oppførsel på Jens som blir i Paris og Grieg som finner igjen Anna? Litt på kanten den historien... Grieg følger opp Anna og hun blir stor stjerne, etter 7 år kommer Jens tilbake. Hvordan og hvorfor finner du svar på i boka. 

Ally reiser til Oslo og Bergen og får oppleve mye og finner stadig spor. Det blir litt mange tilfeldigheter, men lykkelig slutt med far og tvillingbror på felles konsert.

Boka er skikkelig urealistisk og alt blir så bra og du store verden, ja, ja. Komposisjonen er knall bra. Forfatteren skriver så man må følge med, hva skjer... skikkelig gripende og mye norgesreklame særlig fra Bergen.

Boka kunne vært kortet litt ned, noen steder var den for utbroderende på fjas.Grei sommerlektyre!


Utgitt på Cappelen Damm lydbok i 2015
Boka utkom
spilletid 20 timer
Lånt på biblioteket

Dette blir film, så får vi vente å se hva det blir!

Bok nr 1: De syv søstre, fra 2014 omhandler Maia
Bok nr 2: Stormens søster, fra 2015 omhandler Ally
Bok nr 3:  Skyggesøsteren fra 2017 omhandler Star

6 kommentarer:

 1. Det er herlig lesestoff denne serien, men troverdig.... tja :)

  SvarSlett
 2. Noen ganger trenger man bare å drømme seg vekk og denne serien passer utmerket til det.

  SvarSlett
 3. Eg har lese alle tre og tenke litt som du at det er litt for mange
  usannsynlegheter og tilfeldigheter, men det er avslappande og ganske fengande å lese.
  Eg blir ofte irritert når eg les bøker som har så mange unødvendige ord så det blir
  ofte raske sveip over dei verste sidene i så måte.

  God sommar vidare frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Så enig at denne serien er ganske så fengende.
   Ha en strålende sommer, den har vært her i dag uten kald vind!

   Slett
 4. Synes dere er litt vel kritiske. Det er godt å drømme seg bort av og til - tenke at det usannsynlige kanskje kan være sannsynlig. Jeg synes bøkene er kjempefin lesning, og gleder meg til den neste. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg gleder meg også til neste, men litt kritisk kan man være.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!