torsdag 24. august 2017

Wassmo Herbjørg "Lykkens sønn" bok 2 i Dina serien


Om Benjamin, Dina sin sønn


Denne boka er en fortsettelse av Dinas bok. Det er hennes sønn, Benjamin vi blir kjent med her. Fra han er en ung gutt og frem til han vender hjem fra København ferdig utdannet lege. Det er han det handler om, men Dina er i Benjamin sine tanker hele tiden og hennes stemme kommer tydelig frem igjennom hans opplevelser med henne som mor og forholdet han har til Dina gjennom hele boka.

Benjamin sin opplevelse som 11åring, da han så russeren ble skutt er starten på fortellingen om han, noe han sliter psykisk med hele tiden. Dette bruker han også mot henne på slutten av boka, slik at hun kommer på besøk til han i København, til slutt.

Noen små glimt fra boka:  
Benjamin hadde ingen enkel barndom. Det er Stine og hennes datter Hanna han bodde sammen med. De to vokser opp sammen som bror og søster.
Anders var den stødige mannen og tok ansvar, snakker med Benjamin og var som en far for han. En dag spør Benjamin om han kan være faren hans og det vil han, men det må bli mellom dem, sier han.

Jentene begynner han å se, og han gjør seg til for dem. 
Benjamin flytter til Tromsø, 15 år gammel til garverens hus, der han er sykelig opptatt av garverens kone Andrea. Det ender ikke bra....

Dina gjør sine valg, hun ser en stødig god person i Anders og gifter seg med han. Hun er forvirret og ustabil, hun reiser.
Anders sier bare "Min hustru har besluttet å dra til utlandet for å lære seg cellospill"

Benjamin har mareritt og sliter voldsom med traumene rundt det han så i 1856, da russeren ble skutt. Han har ingen å fortelle dette til og det går hard inn på han, det er ingen å stole på.

Etter eksamen i Tromsø dro Benjamin til København for å studere medisin. Aksel og Benjamin ble to gode venner og de prøver seg på livet på alle plan...
Aksel, prestesønnen er ikke skyggeredd!

Hvor er Dina? hvor har hun reist? Han drar for å finne henne på en adresse han har i Berlin, men der er bare celloen som han får med seg......

Karna er ei fattig jente han møter i 1864, da han vervet seg i saniteten. De treffes igjen mange år seinere i København og kjærlighet oppstår, men hun er under hans stand og ingen aktuell kone. Karna blir gravid og har en fryktelig fødsel der barnet overlever, men ikke hun. i mai 1871.
Bestemoren har ikke morsmelk, men Benjamin som forløste henne, skaffer melk og trår til så godt han kan.......

Aksel blir forlovet med Anna, en egenrådig kvinne som vet hva hun vil. Hun drar til England en stund, kommer tilbake og Benjamin vil ha henne. Sier ikke mer om denne kjærlighetshistorien her, den er lang og innviklet...

Vi hører stadig om hva som skjer hjemme på Reinsnes via brev fra Anders, men ikke et ord fra Dina
Benjamin går som i en døs, og da Dina kommer er han helt frustrert. Han sier til Dina at hun må se Karnas datter. Han sender telegram til Anders og sier "7.sept kommer jeg og min morløse datter til Bergen. Kan noen møte meg?"

Da var det slutt og neste bok Karnas arv ligger klar. Jeg gleder meg til den...

En fantastisk fengslende og god historie. Mange flotte fortellinger som er historisk spennende og gode, både når det gjelder arbeid, teknikker, utstyr, allmen folkeskikk, syn, teknoligi, osv

Begynnelsen var litt kjedelig, i forhold til boka sett under ett.
Slutten var virkelig spennende!
Veldig glad for at jeg fikk høre denne om igjen som lydbok, før den nye boka åpnes.
Stig Henrik Hoff, er fra Finnmark og leser dialogene på nordnorsk dialekt og det er veldig bra! 
Ellers synes jeg ikke han har den flyten i lesingen som jeg forventer, litt stotrete mange ganger, men stort sett bra.
En lang bok med spilletid på 18timer og 45 minutter

Bilder jeg tok av Herbjørg Wassmo på Lillehammer under litteraturfestivalen 2014

Bøkene i Dina serien:
1. Wassmo Herbjørg "Dinas bok", norsk utgitt 1989, lydbok 1998
    Filmen fra Dinas bok: "Jeg er Dina"fra 2002
2. Wassmo Herbjørg" Lykkens sønn" norsk, utgitt 1992, lydbok 1998
3. Wassmo Herbjørg "Karnas arv" norsk, utgitt 1997, lydbok1998
4. Wassmo Herbjørg "Den som ser" norsk, utgitt 2017

4 kommentarer:

 1. Jeg har akkurat lest de første sidene av Wassmos siste bok, Den som ser. Dette er en fortsettelse av historien om Karna, og jeg gleder meg til å fortsette. Håper du koser deg med bøkene, slik jeg har gjort!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har virkelig storkost meg med å høre triologien på nytt. Det er så herlig å komme inn i Wassmo sin fortelling igjen og alle de små nyansene og stemningsbildene er så herlig å få på nytt. Utrolig mye jeg har glemt, eller er det jeg som ser annerledes på boka nå en for 25 år siden. Gleder meg til å stare på den siste boka, har den liggende på kontoret og i lydutgave så jeg er dobbelt sikret.

   Slett
 2. Eg las desse bøkene for mange år sidan.
  Takk for at du skriv om dette. Eg skal leite dei fram å lese dei på nytt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er absolutt verdt å lese på nytt. Vi ser så annerledes på historiene nå enn da de kom ut.
   Å høre de på lydbok er også fint.
   Ha en flott helg!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!