tirsdag 31. oktober 2017

Renberg Tore "Skada gods"


 Hillevågsgjengen er det mye liv i enda og for et heftig liv...

Bok nr. tre om denne spesielle Hillevågsgjengen, de bor et sted rett utenfor Stavanger i Hillevåg. Det er rett før jul i 2012. Denne boka handler om ti dager før jul inklusiv julekvelden. Fart, spenning, kjærlighet-drap, masse kaos, utroskap, sjalusi, heftige språk, vold osv. alt i tradisjonen til gjengen.

Lederen Jan Inge og den amerikanske Beverly skal gifte seg. Ikke alle er like begeistra for dette for de synes hun er for styrende over Jani, som han kalles. Jan Inge er i den syvende himmel over at noe vil ha han, tjukken. Nå skal han starte et nytt liv og bli ordentlig, gift mann og kristen som han allerede er.

Den førti år gamle brudgommen går inn i Stavanger kirke noen timer før han skal gifte seg og blir stående der og betro seg til en prest, under falsk navn. Jan Inge er ærlig, bekjenner sine synder ovenfor presten og forteller alt det gale han og de har gjort i det siste, men har bruker falske navn. Presten Joar Moland får berettet heftige detaljer og begynner å bli usikker på om dette er innafor hans grad av taushetsløfte, eller om han må anmelde saken videre til politiet.

Runi, er Jan Inge sin beste venn går denne dagen rundt og gruer seg voldsomt til han skal holde bryllups tale for de to. Han liker ikke Beverly så hva skal han si om henne?
Runi er kjæresten til Cecilie, kalles Chessi som venter tvillinger. Hun er litt usikker på om det er Runi som er faren, men sannsynlig vis er det nok det. Chessi og Jan Inge er søsken og bor i familiens hus på Hillevåg, etter at faren stakk til Amerika for mange år siden og moren drakk.

Chessi får vite om pornofilmen Runi spilte inn med Nancy Rose Botnevass fra Kvinesdal for tjue år siden. Når Chessi får vite dette eksploderer det helt for henne. Jan Inge har lovet sin kjære at Rudi må vekk og han fikk en beintøff behandling på bryllupsdagen. Kledd av og satt ut i kulden på bryllupsdagen.....han bryter seg inn på campingen og overnatter der. Beverly vil være sjefen og befaler Bjørn Stanley, "Rudi må dø!"

Politimannen Tommy Pogo, dukker opp på campingen også, kastet ut av kona. Hans rolle har veldig mange link til skurk eller purk, som vi kjenner fra norsk media. Han gjør seinere noe dumt mot Jani og gjengen så han får lide... når den småkriminelle Ben tar tak i han, Uffffff

Runi stikker av til niesen Kate, som har skikket seg med egen frisørsalg. Hun vil ikke hjelpe han, men hun må det skjønner hun og hun skjuler han. Etterhvert kommer Chessi til Kate også og begynner å jobbe i frisørsalongen hennes. Chessi vil ha et nytt liv og starte forfra, hun vil vekk fra Hillevåg.

Morsomt med Jan Inge, han har lagt om livet sitt og språket, snakker et språk med mange fremmedord som han ikke helt alltid vet betydningen av. Hans store drøm er å bli forfatter og han begynner å lese bøker, han skal bli en annen.
Runi og Chessi har begge et forferdelig seksualisert språk med mange banne ord. Runi endrer seg etter at han treffer Nancy Rose igjen og får vite noe han ikke viste. Han kom hjem etter et møte med henne og har med seg en bok han fikk av sønnen. Den ukjente sønnen som skal bli murer.... (han kan man bruke til mye, tenker jeg?)

Jan Inge og Runi blir enige om at å lese er spennende og lærerikt. I romjula skal de kose seg og lese, kanskje skal de starte lesesirkel? De skal jo bli så skikkelige!

Julaften, det er 10 dager siden Jan Inge og Beverly giftet seg og utrolig mye har skjedd, det må du lese selv...... det er grotesk og litt merkelig, (akkurat dette var det om på nyhetene i dag at en mann i Japan og svensken har gjort.)

Hele huset hygger seg pyntet i pen klær, mat og gaver på julaften. Så drar de til Stavanger og hører på prestens tale.(litt vell moraliserende?) De er blitt så prektige..... men i sofaen sitter en nisse når de kommer hjem,... faren!

Hva skjer nå?
Hvordan skal de komme seg ut av dette lovløse drama, men tre frysebokser i kjelleren?
Tommy Pogo sin kone, hun skjønner ikke hvor mannen og Tong er blitt av...
Chessi sine tvillinger, hvordan skal dette ende.
Jo, det komme vist ei bok til i serien.

Det er så mye galskap og merkelig som skjer hele tiden. Man er litt i tegneserieverden hvor alt løser seg etterhvert og nye hindringer kommer opp, eller hovedpersonene er som i en film og klarer seg alltid. Men det er mange som må lide på deres veg! Det er mer voldelige scener i denne enn i de andre bøkene, men man blir ikke sjokkert av det for det fortelles på en humoristisk og overflatisk måte.

Fantastisk bra lest av Tore Renberg. Jeg ser han for meg der han sitter og humrer og stor koser seg når han leser inn. Samtidig som han er veldig engasjert. Flott! Han og dialekten løfter hele boka!
Renberg er dyktig til å beskrive persongalleriet sitt, folkene, klesstilen, talemåten og musikken, hva de står for og hvordan de oppfører seg, frekke som faen! Samtidig har han  en del samfunnskritiske stikk i teksten.

En kjempebra bok, en bok man koser seg med fordi den er så spennende, handlingsmettet og underholdene!
Jeg gleder meg til neste bok allerede! 


Mine bilder om hva den vil inneholde er i hodet mitt, men det stemmer sikkert ikke for Renberg. Han er en mester til å lure oss til å tro at slik går det, men så blir det totalt helomvending og alt snus på hodet,...YES!

De andre bøkene om Hillevåg gjengen i Texas serien: 
1. Vi ses i morgen 
2. Angrep fra alle kanter
3. Skada gods

Produsert av: LBF   LYDBOKFORLAGET     
Først utgitt: 04.10.2017
Spilletid: 14:57:05
ISBN Lydfil: 9788242165398

Målform: Bokmål
Sjanger: Roman - krim 

Lyttereksemplar fra forlaget


Andre som har lest boka: BokBloggBerit, Bjørnebok

3 kommentarer:

 1. Kjenner jeg blir mer og mer nysgjerrig på denne serien og jeg var på nippen til å kjøpe de to første bøkene her om dagen,nå angrer jeg på at jeg ikke gjorde det. Høres ut som en serie jeg kan like. Har kun lest "Du er så lys" av forfatteren og den likte jeg veldig godt.

  SvarSlett
 2. jeg leser vanligvis ikke mye krimbøker, men denne serien er så sprø og vanvittig at den er bare morsom, selv om det er groteskt av og til. Dette er helt vilt! Iallefall når Renberg leser selv på lydbok! Han leser så lekent og morsomt.
  Det er bare å prøve seg.

  SvarSlett
 3. Jeg ser at du har lest alle bøkene jeg har på min leseliste fremover! :-) Denne boka gleder jeg meg veldig til! Som deg velger jeg lydbokutgaven! Tore Renbergs opplesning er jo minst halve moroa!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!