mandag 2. oktober 2017

Koritzinsky Roskva " Jeg har ennå ikke sett verden"


Dette er en usedvanlig liten, vakker og velskrevet novellesamling

Tekstene eller novellene er korte, danner fine bilder og handlingene er overraskende med skiftende bilder som forsterker temaet i de seks novellene.

Ingenting som kjærlighet.
Hun skriver om kroppskontakt, samtale og knull. Hun kan sjarmere menn og få dem til senga. Er det det man kaller kjærlighet?

En ekkel rynke i pannen.
Kan man gå fra den låste døren.  Alle de syv valpene forsvant. Hundemoren ligger igjen og klynker. Ensomheten, savn, morsinstinkt

Jeg har ennå ikke sett verden.
Jeg ble med deg inn i ditt liv som blindpassasjer, reddet deg fra narkohelvete. Du kuttet kontakten med foreldrene, men Rikke var god nok voksenkontakt for hun så deg, lyttet til deg og aksepterte deg slik du er, gjorde ikke jeg det?

Fra den andre siden
Hun danset ballet, salen luktet intimt og lidenskapsløst av svette og gummi. Erika, den tiljublede som bare "var". Da forsto jeg at danser skulle ikke jeg bli....

Bønn og anklager
Hun reddet han fra døden, den pene rusa gutten. Hennes skjelving gir seg ikke. Alle skrekk-scenariene hun har i hodet, hun gikk alltid ut av alle forhold...

Historien om hendene
Denne novellen er så fantastisk bra at den har jeg lest to ganger på rappen. Den handler om feil informasjon, hvordan den kan skape oss som mennesker. Hvordan voksenlivet og konsekvensene valg endrer livet. Den er helt fantastisk.


En spennende liten novellesamling, som får en til å gruble. Hun skriver veldig godt, kort og konsist. Uten at innholdet forringes på noen måte, alle tekstene har en tydelig stemme. Tekstene har bilder i seg som er overraskende og sterke. Den siste novellen var magisk.


Denne lille novellesamlingen var utrolig vakker, trist, avslørende og velskrevet.
Jeg likte den veldig bra!

Anbefales!
Bilde er fra bokomslaget. 
Hun ga ut novellesamlingen "Her inne et sted"-2013. For den fikk hun mange priser.
Hennes andre bok, romanen "Flammen og mørket"- 2015, fikk gode omtaler.

Utgitt på Aschehoug 2017
94 sider
Lese eksemplar fra forlaget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!