lørdag 28. juli 2018

Edith Södergran


 Edith Södergran  
Født 1892- 1923
Hun var finlands svensk og regnes som den fremste modernistiske dikter fra Norden.
   
Litt fakta om Edith Södergran, fra Ernst Brunner sin roman:
Edith ble født i St. Petersburg av en svensk ættet far og finlands svensk mor. Bare noen mnd. gammel flyttet de til Raivola i Kivinebb kommune i Karelen, på det karelske neset hvor Finland og Russland møtes. Som 15 åring fikk hun tuberkulose og måtte avbryte sin utdanning ved en tyskspråklig skole i St. Petersburg. Der snakket hun tysk og skolen som hun gikk på bygde på det litterære i sin utdanning. Hun skaffet seg mye kunnskap om fransk, tysk og russisk litteratur.

Hennes oppvekst var dyster, med en far som ikke hadde kontroll på økonomien og gikk konkurs. Han døde av tuberkulose i 1916, og familien hadde det vanskelig med å betale gjelden sin. Moren var svært intellektuell og støttet Edith i hennes interesser og valg. Det hevdes at de to levde hele sammen som i sølibat, med Edith på diet pga. tuberkulosen.

Edith begynte å skrive sine dikt på tysk og var påvirket av dikteren Heine og hennes store forbilde var filosofen fremfor noen Friedrich Nietzsche. Seinere ble hun påvirket av franske og russiske diktere rundt århundreskiftets symbolisme og dekadansen.

Hun debuterte med samlingen "Dikter" i 1916 og på mange måter den første modernist i svenskspråklig diktning. Hun ble ikke kjent i sin samtid, det er først i seinere at hennes dikt ble populære. Edith skrev i et saftig og følelsesladet språk. Diktene hennes preges av en stolt og selvbevisst dikter-jeg og bærer et tydelig kvinnelig preg som har gjort henne til forbilde for mage kvinnelige diktere. Hun regnes i ettertiden som den store fornyeren av nordisk lyrikk og har vært en stor inspirasjonskilde i seinere tid for diktere som Karin Boye og Gunnar Ekløff som skrev i den stilen.

Edith Södergran sitt korte liv, hun ble bare 31 år var preget av sykdom og fattigdom. Til tross for dette var mye i livet hennes positivt, og hun hadde iallfall en stor livsglede. I 1914 treffer hun som 22 åring en mann på nærmere 40 år, en eldre herre med navn Hans Lijander. Men han var gift og bare opptatt av ett eventyr og det ble ikke mer.

Edith Södergran er innhyllet av myter. Hun er mystisk, den fremmede, den ukjente. Rett før sin død skriver hun til Elmer Diktonius at hun ikke vil la noe bli igjen til "Likmarkene som skriver biografier". Hun brant egenhendig opp mesteparten av sine brev og manus. Men, hun etterlot seg en større samling fotografier, og det er derfor mulig å få noen visuelle glimt fra hennes "Hemmelige “liv. Hun kom ut med seks diktsamlinger og en kom ut etter hennes død i 1925.

Jeg har ønsket å gi Edith det store bryllup og hedre henne på denne måten som en stor lyriker.

Bildene er fra Galleri Osebro, Porsgrunn 2004, den første av mine fire heders stoler,
fra prosjektet " På tidens reise.."

Stolen som jeg har laget for å hedre Edith. Jeg har tenkt meg henne i en brudekjole, noe hun ikke fikk oppleve, hun ble bare 31år.Kronen har jeg laget i sølv, med bestemor sin knippling, rødkvart og div pynt


Tidsriktige detaljer. Sko fra 1900, en russisk eske, penger, nål, håndarbeid


Nydelige broderier som er fra første halvdel av 1900, rundt halsen og i livet på silkekjole.

Diktet jeg har valg bak på stolryggen er: fra Diktsamlingen DIKTER.


Et vakkert dikt som også finnes på en plate hvor Lill Lindfors synger Edith sine dikt. 

 Edith, lånt fra boka Dikter

Dette er et innlegg i Diktleser-sirkelen som finnes hos Anita

Jeg valgte Edith siden tematikken denne gangen var utenlandsk lyriker, jeg har jobbet med diktene hennes i mange settinger og dette er et klipp fra "På tidens reise.." prosjektet mitt.

For meg ble hun et helt naturlig valg ettersom jeg har lest "Grensen" denne måneden.
Faktisk er hun også omtalt i boka  av Guillou  "Ekte amerikanske jeans", som jeg nylig har lest.

9 kommentarer:

 1. For en fantastisk krone du har laget! Står den utstilt på museet, eller har du den selv?
  En fortsatt god helg ønskes av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har den selv. Jeg har laget mange kroner i ulike str., fasonger og materialer.

   Slett
 2. Du asså! Må si meg enig med Tove over her- Den krona OG hele stolen er så fin! Jeg liker at du har funnet fram også litt ukjente kvinner å hedre, og skulle gjerne visst mer om hvordan du kommer fram til hvem du velger og hvordan du bestemmer deg for uttrykket ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Forresten så må jeg oppfordre dere som leser innlegget og som liker bildene: gå inn på Inguns andre blogg "INGUN KLEPPAN" og se smykkene hun har laget til "Anno 2018-utstillinga" de er så flotte!!

   Slett
  2. Jeg hedrer kvinner som engasjerer meg og som jeg liker. Hvordan jeg finner dem er ofte igjennom bøker. Uttrykket kommer jeg fram til ved å lese mye om kvinnen jeg vil ha fram. setter meg inn i hva hun har bedrevet og utfra det finner jeg mange knagger som jeg spinner videre på. Alle folk har sine særegenheter, det kan være farger, hobbyer,hva de har skrevet, sunget eller opplevd i livet sitt. Akkurat nå leser jeg om Marie Hamsun og derfor har jeg lest mange bøker både om henne å Knut for å danne meg et bilde av hvem hun var, som jeg visualiserer på min måte.
   Takk for oppfordringen til å gå inn på min sin, under kvinneskikkelser finnes mange kvinner som er nevnt både med ferdig utarbeidet arbeid, under arbeid og kvinner jeg tenker er spennende å kikke på etterhvert.

   Slett
 3. Så flott et innlegg! Både bildene og teksten. Jeg visste ikke at hun døde så ung, og var finsk-svensk.
  Så gøy med denne sirkelen, jeg lærer stadig noe nytt.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg, dette er lærerikt og morsomt!

   Slett
 4. Wow,for et fantatisk innlegg! Jeg har ikke hørt om henne en gang men skal definitivt sjekke ut. Og for et fantastisk prosjekt med disse tingene du lager og utstillinger. Jeg bøyer meg i hatten! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelige ord!
   Trodde hennes dikt var veldig kjente, hun har iallefall vært inspirasjon for mange, deriblant meg som synes de er flotte.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!