lørdag 7. juli 2018

Stefánssons, Jón Kalman "Englenes sorg"


                                         
                                                  2. bok i Trilogien om gutten!

Den første boka i serien var fantastisk bra og denne var like imponerende. Aahhh, utrolig bra! 
Det har gått tre uker siden Bardur, guttens beste venn frøys ihjel når de var på Ishavet. Det skjer så mye rundt han på det lille handelsstedet at han ikke har tid til å tenke på han. I Geirthrudur sitt hus, hvordan blinde Koldbeinns med alle bøkene har flyttet inn og Helga bor. Dagene forsvinner i mange gjøremål og guttens opplevelser av Bardur sin død blir skjøvet lenger og lenger bak i hukommelsen.

Postmannen Jens kommer som et isberg og banker på. Han har vært ute på postreise og i april stormen over fjellet har han frosset fast til hesten. De strever med å få han av hesteryggen og får tint han opp. Redaktøren er ikke sein med å komme og høre nytt fra postmannen, han er en viktig nyhetsformidler så lenge han er edru. 
Dagene går ellers i faste rytmer med kveldslesning for Koldbeinn. Hamlet var den første han leste og Koldbeinn var ikke fornøyd med opplesningen hans, men nå er de midt i Othello og nå går det bra.  Skipper Brynjolfur og kona Olafia blir vi kjent med, de sliter i ekteskapet og det er mye drikking, men ut på båten kommer han seg tilslutt. 

Gutten får i oppdrag å følge Jens på postruten, de skal ro over et stort havstykke.
Jens er en taus, stor, sterk og handlekraftig mann i bitende kulde, storm og vanskelig situasjoner, men havet og båt hater han.  De er fire årer i en pram, tausheten, frykten og redselen om ikke komme til land er like sterk hos begge, men posten må fram. Jens handler idiotisk i sin redsel og hopper over bord før de komme til land....blir reddet.

De skal til Kjartan prest i Vik, over fjellet. At man kan skrive så vakkert om en tur over fjellet er utrolig. Nesten hele boka handler om deres opplevelser på denne turen. De opplever storm, en bitende kulde, hunger, tørst, redsel og ulykker.
Det er slutten av april, men snøen faller og det blåser opp til storm og alle spor forsvinner. Hvor er himmelen og hvor er havet?

 Det er en utrolig beskrivelse av hva som skjer i kroppen og tankene som lever sitt eget liv når man blir utsatt for så mye. Djevelen har skapt noe djevlig i verden og det er snøstorm og uvær.

Den siste delen av turen har de også med seg et lik skal fraktes ned til kirkegården. Det er Bjarni sin kone Asta som har vært død i 10 dager. Bjarni har begynt å drømme om henne og må få henne ned til kirkegården. Hjalti, en voksen mann bor sammen med dem på Verdens ende, som gutten kaller det. Bjarni er helt uenig at selv om det er 10 mnd. siden de hadde besøk er de frie mennesker og trives der i jordhytta.
Fire mennesker forlater Bjarni, moren hans og ungene, tre levende og en død på kjelken. De får et forferdelig vær. Vennskapet som vokser frem på turen mellom dem er fantastisk skildret. Jens den store tause mannen, med de sterke følelsene for den ånds vake søsteren og faren som sliter. Vakkert skildret! Hva om han ikke kommer hjem, hva med henne da? Hensatt i et fjøs sammen med dyra? Han har så vakre og fin følelser for henne, denne store sterke mannen.
Hjalti blir vi også kjent med og han har ikke hatt det godt i livet så det er litt av en historie han kan fortelle om seg selv, sterke scener. Noen kvinnehistorier dukker også naturligvis opp.

Om de kom seg over fjellet, ja da må du lese boka eller vente å se hva jeg forteller fra bok 3.

Det høres ut som ei trist bok, men det er den ikke for man smiler og under seg over mangt i teksten.
Det billedskapende språket er så presist og vakkert.

 Stefánssons, Jón Kalman født 1963 og bor i Mosfellsbær på Island. Startet som lyrikker i 1988, men det var med romanene det tok av som forfatter. Nominert tre ganger til Nordisk rådspris.

Utgitt 2011 på Press, Island 2010.
Lydbokforlaget 2018, spilletid 10t. 14 min
Oversatt av Tone Myklebost
Veldig flott lest av Bodil Vidnes- Kopperud
Lytteeksemplar

Serien om Gutten fortsetter:
Bok 1: "Himmelrike og helvete"
Bok 2: "Englenes sorg"
Bok 3: "Menneskets hjerte"

 Enda noen flere bilder fra Islandsturen i jan 2013. Vi opplevde storm.
 Island er et fascinerende land, været skifter like fort i virkeligheten som det gjør i boka.

Falleferdig gamle tradisjonelle hus, litt uklart tatt i fart

 Varme kilder over alt

 Stille før stormen
Her ved Gullfossen er det full storm, den varte i et kvarter så roet det seg

 Der ute raser uværet

 Kvelds sola kommer

 Den blå timen, alt er stille og rolig igjen. 

 Islandshester over alt, de beiter med halen mot vinden når det stormer

23 kommentarer:

 1. Må bare lese disse bøkene...
  Jeg har osgå vært på Island. Fascinerende lite land.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Og en helt fascinerende historie. Anbefaler denne særlig nå i sommer varmen her på østlandet, hvor vi tåler å høre om kulde og is.

   Slett
 2. Jag har bara läst en av hans fristående böcker, men den här serien lockar väldigt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er virkelig en spennende og flott serie, jeg skjønner ikke at jeg har gått glipp av den før, en fantastisk forteller.

   Slett
 3. Tack för smakbiten Vilka vackra bilder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Island skal jeg nok besøke igjen.

   Slett
 4. Jeg har virkelig lyst å reise til Island. Det høres ut som et så fantastisk land å være i. Derfor har jeg også lest mange bøker fra det landet. De fleste av Arnaldur Indridason. Men akkurat nå leser jeg Sommerlys av Jon Kalmar Stefansson. Jeg har ikke kommet så langt, men jeg liker det jeg har lest til nå.
  Ha en riktig fin sommersøndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Island er et fantastisk spennende land. Jeg ar der i januar og lyset var som du ser på bildene helt magisk.Jeg liker å reise ferieturer på litt utradisjonelle tider av året og da slipper man alle turistene. Jeg badet ute i den blå lagune i snøvær den 26 januar og det var herlig varmt vann. En spesiell opplevelse man aldri glemmer.
   Islandsk litteratur er ganske annerledes og spennende. Det drikkes utrolig mye der i bøkenes verden,men fikk ikke det inntrykket når jeg var der av folk flest. DVS de var som oss nordmenn.

   Slett
 5. Fantastisk miljö, denna vill jag kolla närmare på, så tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten. Vilka fantastiska bilder! Till Island skulle jag vilja åka någon gång.

  SvarSlett
 7. underbara bilder! och en underbar bokserie! tack för smakebit och påminnelse

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Skulle gärna vilja läsa något av denna författare. Fina bilder!

  SvarSlett
 9. Jeg har ikke hørt noe om disse bøkene før nå, men etter din omtale ble jeg skikkelig nysgjerrig. Må nok legge de inn på bibliotekslista mi. Flott smakebit.

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten. Den här serien lockar verkligen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Svar til alle som har vært innom. Denne serien anbefaler jeg, den er virkelig god!

   Slett
 11. Så gøy at vi blogget om denne boken samtidig, og takk for hjelpen med Jens som ble Nils hos meg. Flotte bilder du har tatt med fra et iskald Island. Vi var på Island i fjor sommer, og selv om det ikke var snø, så var det ISkaldt i 10 dager :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Været er ikke noe å ta hensyn til skal man til Island, derfor er det like greit å dra utenom sesongen. Det er sa iallefall en islandsk elev jeg hadde og januar var iallefall veldig flott i forhold til lyset. Noe jeg synes er spennende å oppleve, pga fotografering og det mystiske.

   Slett
 12. Så fin omtale og ikke minst fine bilder! Også synes jeg jo det er litt morsomt at andre også begynner å få øynene opp for denne fantastiske fortelleren fra Island ♥
  Jeg har dessverre ikke vært på Island, men det frister så klart!
  En liten malapropos; Foreldrene mine har bekjente der, og jeg husker de fortalte at der var lirypa en pest og en plage, et skadedyr ved planteskola de hadde- mens den her er vurdert som "nær truet" i Rød-lista fra 2016... Jeg vil tru Pointer-Pippa glatt hadde sagt JA til å bli med til et sånn sted, så man skal aldri si aldri ;o)
  Uansett: gled deg til fortsettelsen- jeg tør påstå at hele forfatterskapet er leseverdig, selv om ikke alt er utgitt som lydbøker (enda).

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må nok ta deg en tur til Island, og jeg anbefaler vinterstid. Selv i januar var det normalt ikke kaldt, men litt vestlandsvær bortsett fra den dagen vi opplevde noen stormkuler. Island var annerledes enn jeg hadde tenkt meg. Morsomt med det du forteller om lirypa.
   Dette er nok en forfatter jeg vil huske og skal følge med på. Jeg er ferdig med hele serien, men får se når jeg får skrevet noe fornuftig om den.

   Slett
 13. Jeg må lese denne trilogien. Mitt mellomste barnebarn vil gjerne at vi reiser til Island om et år, når han er tilbake fra studier i Australia. Så vi får se. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Island er et utrolig vakkert land. Jeg skal tilbake dit en dag...

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!