fredag 25. januar 2019

Gill Paul "I gode og onde dager" 

To historier tvinnes sammen, en historie fra tsar familien Romanov og en fra en kvinne i dag, Kitty.

Historien starter med Kitty Fischer som ser en melding på mannen Tom sin telefon, den er fra hans elskerinne. Ekteskapet har kjølnet til og Kitty stikker ifra Tom uten å si et ord, uten å legge igjen en enste beskjed. Hun drar fra England for å finne oldefarens hytte i USA, ved Lake Akanabee, som hun har arvet. 

Den andre fortellingen er om Tsarfamilien og Russland, år 1914.(se detaljer under). Dmitrij Malama, 23 år har blitt skadet og ligger på en sal i Vinterpalasset som fungerer som feltsykehus. Tsarens datter Tatjana, 17 år jobber med de skadede på feltsykehuset. Den unge offiseren Dmitrij og storhertuginnen Tatjana forelsker seg og mange brev går mellom dem etter at han ble sendt ut i krigen igjen. Der forkynner de den dype kjærligheten som har oppstått mellom dem.

Her er det snakk om en umulig kjærlighet, hvor Dmitrij drar etter familien Romanov da de blir forflyttet hit og dit. De får gitt beskjeder til hverandre, men de utsetter seg selv også for store farer.
Dmitrij flytter til Berlin og treffer Rosa, en sprudlende dame. De får barn og emigrere til USA. Han elsker Rosa, men kan aldri glemme Tatjana. Dmitrij blir forfatter og utgir flere bøker, han drar på turne til Europa og Praha........sier ikke mer.

Kitty har aldri hørt om Oldefaren sin Dimitrij som hun har arvet hytta etter. Den restaurere hun og finner særlig to ting som blir viktige i fortellingen. Vi får også vite hvorfor Oldefaren og bestemoren hennes ble uvenner. 

Dette er en vakker roman om tap, kjærlighet og forsoning. Den er så mye mer enn det, kall det en slektsroman, for det er familierøttene Kitty vil finne og de finner hun. 
Utrolig mange vakre scener skildres, møter mellom mennesker av ulik status og rang, utviklingen i samfunnet, jødeforfølgelsen, men også voldelige hendelser. Boka tar deg med fra i dag tilbake til begynnelsen av 1900 tallet på en vakker sømløs måte..

En bok jeg virkelig kan anbefale! 
Skrevet så godt at den kunne vært sann, fordi den er så levende og godt fortalt, med gode beskrivelser av menneskene og miljøene vi møter. Litt trist også!
Jeg elsker historiske bøker, eller bøker som omhandler historiske temaer. Det gjør denne boka absolutt og det er mange flotte beskrivelser fra Berlin, der russerne holdt til, livet den gang. Skildringene fra Brno, likte jeg utrolig godt og særlig hvor de vandret i grottene Macocha med stalaktitter og stalagmitter, en underjordisk opplevelse. Jeg har vært der, utrolig vakkert. 

489 sider.
Leseeksemplar fra 2017

13 timer 17 minutter, lest av Siv Charlotte Klynderud, bra!
Lytteeksemplar


Litt om hvem som er hvem: 
Historiene om Romanov familien og konspirasjonsteorier om hvem som overlevde og folk som har utgitt seg for å være en av de som overlevde var det mange historier om og det har det vært skrevet mye om dette.
De var å fire søstrene: Olga f 1895, Tatjana f. 1897, Maria f. 1899, Anastasia f. 1901, bror Aleksej 1904
Jeg vil nevne en av disse flotte romanene. Den er skrevet av Kari Brænne "Himmelfall", om den russiske familien Romanov. De som ble henretter under den russiske revolusjonen i 1918. Den boka handler om Maria. En fantastisk godt skrevet bok. Mange detaljer stemmer helt overens i begge disse bøkene.
Fakta:
Det var Lenins om gav ordre om at tsarfamilien skulle henrettes. Graven ble funnet i 1979. Det gikk noen år, men i 1991 og i 2007 ble de som lå i graven testet med DNA osv. Det er bekreftet at alle tilhører samme familie og ble drept samtidig, 16. juli 1918 av Jurovskij og hans menn.Dette bildet tok jeg i Trebon, gamlebyen er fra renessansen.
Den besøkte jeg samtidig som jeg var i Brno og var i de fantastiske grottene der, dit Kitty fikk være med. Jeg fant ikke i farten bildene derfra.
Brno er den største byen i Tsjekkia. Den ligger sørøst i landet der elven Svitava og Syratka møtes.Et viktig kulturelt sted (historisk hovedstad i Mähren), et vitenskapelig sentrum og
turist-sted.. Liker du å dra på tur er dette et helt fantastisk sted-opplevelse særlig grottene.

11 kommentarer:

 1. Ja! Denne likte jeg knallgodt. Fin underholdning pluss at man føler man lærer noe. Tsar-familien er jo alltid fascinerende å lese om. Har egentlig intensjoner om å lese den omfattende Romanov-mursteinen til Montefiore, men kanskje jeg heller skal prøve meg på Himmelfall. Takk for tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Himmelfall er en utrolig fin historisk bok, litt av en reise gjennom Russland og den russiske revolusjon. Den må du lese/høre. Linken til Himmelfall funger nå!

   Slett
 2. Åh,denne har jeg hatt liggende en stund uten å vie den noe oppmerksomhet- DET skal jeg endre på nå for dette vil jeg tro jeg liker å lese om. Tsar-familien er fascinerende å lese om, og jeg husker jeg har lest og sett en film om Anastasia,eller de som gjennom historien har påstått at de var henne,det har de tydeligvis ikke vært noen av dem.

  Hinnelfall har jeg også...hm.. her må det omrokkeringer til på leselisten! Tusen takk for tips :-)

  SvarSlett
 3. Da har du noe å glede deg til. Jeg synes kanskje Himmelfall er best av disse to, så jeg ville startet med den. De er fine begge to, men Kari Brænne er enda mer detaljer ang detaljer og mer linket til historien.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. OK, da tar jeg det med meg! :-) Ha en fin helg du også :-)

   Slett
 4. Romanovene har jeg lest om noen ganger, kanskje jeg skal prøve meg igjen. For en historie de har å vise til, som sikkert kan tolkes på mange forskjellige måter. Takk for supert lesetips Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det finnes mange romaner om dem og de er slik at man kan drømme seg litt vekk, det passer for meg akkurat nå for tiden.

   Slett
 5. Historiske romaner liker jeg også. Denne virker veldig bra. Tar kontakt med biblioteket (Samsøk) nå!

  SvarSlett
 6. Denne skal jeg lese. Men må først bli ferdig med den jeg leser.
  Husker ikke om jeg har spurt deg om du har lest biografien om Margit Sandemo "Eventyrdronningen"?
  Jeg hadde forfatter, Sølvi Wærhaug hjemme hos meg til lunsj for et par uker siden. Hun har kjent Margit siden sin barndom. Veldig interessant. For en barndom hun hadde! Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den har jeg ikke lest, har notert den.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!