tirsdag 29. januar 2019

Motte, Anders De La "Høstdåd"


Motte er Sveriges nye krimkonge og har skrevet en spennende bok!

Denne krimboka handler om hva som skjedde en sensommerkveld i et nedlagt steinbrudd i Skåne. Det er fem ungdommer som i 1990 skal feire at ungdomstiden er ferdig, nå er det siste helgen før de flytter til egne studier og det voksne livet tar til med utdanning. De er alle 19 år gamle og har kjent hverandre fra barndommen.
Det dukker opp et par på motorsykkel, alle blir fulle og steine etter og røyka hasj. Om morgenen ligger enn av dem og flyter i vannet. Det er Simon Vidje som ligger død i vannet, en ulykke som har preget det lille samfunnet i 27 år, men var det en ulykke, det er det uenighet om.

Det er 2017, Anna Vesper og hennes datter Agnes, 16 år har flyttet til dette stedet I Nedanås kommune der alle kjenner hverandre. Anna skal ta over som politisjef på stedet. Hun har tidligere jobbet i Stockholm, som drapsetterforsker. 
Hun har blitt enke etter at mannen Håkan (fraskilte) døde av kreft og datteren trenger å komme seg vekk fra det miljøet hun var i og hun trengte nye impulser vekk fra hverdagen i Stockholm. Anna har også en trussel hengende over seg...

Anna og Agnes har en traumatisk og vanskelig forhold til hverandre. Anna liker ikke hunden som Agnes har, eller er hun sjalu på den fordi Agnes er så knyttet til den?
Anna får høre om ulykken, fordi det er huseieren Elisabeth sin sønn som døde den natten. Anna klarer ikke å få dette til at det bare er var en ulykke, men vil utrede saken på nytt. Det viser seg at ingen kan glemme det som skjedde for så mange år siden, men ingen vil egentlig snakke om det.

Anna skal overta som politisjef etter Henry Morell. De to kommer ikke overens og det ender med at Anna kaster han ut av politistasjonen. Morell sin sønn Alex var en av de fem ungdommene. Huseieren Elisabeth vil at hennes sønn Simon sin død skal granskes. For hun vet at det ikke var en ulykke.
Natten etter at Simon døde brant garasjen, med Simon sitt studio. Han var en dyktig musiker og spilte mange instrumenter.

Anna skjønner at det er mye grums som ikke stemmer om hva som skjedde den august natten i 1990 og her kan jeg låve deg at det blir mye aktivitet, spenning og så mange dramatiske episoder så det holder. Dette eskalerer helt på en sommerfest hvor Anna og de fire andre som var ungdommer i 1990 er tilstede på festen. 

Jeg vil ikke røpe noe av hvordan dette ender, men det jeg hadde aldri tippet at det var slik det hang sammen.... spennende.

Denne likte jeg godt og kan absolutt anbefales!

De som kjenner meg og bloggen min vet at jeg sjelden leser krim, men denne fascinerte meg. Fordi han skriver så troverdig og har med så mange fine scener med natur, kunst og kultur. Ikke for å glemme alle de spesielle menneskene som er involvert. En god menneskekjenner har skrevet denne boka og en som er godt inne i alle detaljer angående politiarbeid.


Anders De La Motte f. 1971, vokste opp i Skåne. Han har arbeidet som politi og sikkerhetssjef.

I 2010 vant han prisen for årets beste debutant og 2015 for beste kriminalroman (Fra coveret)

Han var på samme alder som ungdommene i 1990, 19 år. Det er nok derfor alt er så veldig godt beskrevet, ang musikk, stil, alt utstyr til ulike aktiviteter osv.


Denne bok glemte jeg å avbestille i bokklubben, så da fikk jo bare lese den. For den har fått bra kritikk og en krim- bok kan være en avveksling nå i disse kalde januardagene.

Utgitt på norsk 2018; Aschehoug
544 sider  

2 kommentarer:

  1. Vips så var denne på leselista! Jeg har lest MemoRandum og UltiMatum av samme forfatter og kan definitivt anbefale disse også. Takk for godt lesetips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Han skriver veldig godt og har fine spenningskurver, så man lever seg sånn inn i historien at man blir svett på ryggen. Kos deg med denne!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!