lørdag 10. mars 2018

Brænne, Kari F. "Himmelfall"


  

Historien om den russiske tsarfamiliens fall i 1918, med ny vri! 

Et litt morsomt konsept for å fortelle en kjent historisk hendelse fra Russland.
Da jeg ikke fikk åpnet døra inn til leiligheten jeg hadde lånte av Norsk Dramatikeres Forbund, hvor jeg arbeidet med et filmmanus, satte jeg meg ned utenfor døra. En eldre kvinne dukket opp, denne kvinnen hadde litt av en fortelling å fortelle meg.
Det var den 113 år gamle Maria Nikolajevna Romanova, jeg hadde møtt. Hun forteller meg historien om den russiske revolusjonen og tsarfamilien fall i 1917 og utslettingen av Romanova familien i 1918 og tiden før og etter i Russland 

Det som skjedde i 1918 var at hele tsarfamilien skulle drepes. Den 19 år gamle Maria Nikolajevna Romanova og hennes familie ble fraktet ned i kjelleren midt på natten for å bli henrettet 16. juli 1918 i Jekaterinburg, øst for Ural fjellene. Der de hadde sittet i husarrest etter at tsaren fall i 1917. Det var Bolsjevikene som stod for drapene.
De som ble fraktet ned i kjellerne var oss OTMA, vi fire søstrene: Olga f. 1895, Tatjana f. 1897, Maria - kalt Maska, f. 1899 og Anastasia f 1901. 
Lillebroren vår Aleksej f. 1904, máma Aleksandra Feodorovna Romanova, pápa tsar Nikolaj 11, noen tjenere og legen.

Denne utrolige historien handler om Maria, som var forelsket i tjeneren Ivan. De hadde et forhold og han klarte å redde henne, ved at hun simulerte død, etter at han ikke skjøt på henne, men over henne. De skutte skulle fraktes vekk og brennes, men Ivan hjalp Maria av lastebilen, ved hjelp av et simulert uhell underveis. Slik fikk hun friheten og kom seg vekk.
Rene eventyrfortellingen, hvor de mest utrolige ting skjer, samtidig som vi hører historien, historisk sett. Og historien til folket som sultet og frøs, om revolusjonen som oppsto og skylden som ble lagt på tsarfamilien, og den politiske uro som både var under første verdenskrig og innad i Russland. 

Moren, Alexandra hadde organisert og tenkt over hvordan de skulle få med seg verdier, når de skulle flykte. Maria hadde på seg et korsett som var to korsetter sydd sammen og mellom dem lå det fult av smykker og edelsteiner som hun brukte som betalingsmiddel for å komme seg frem. Litt av et eventyrgrep! 
Noen ganger gjorde hun noen dumme grep som jeg ikke hang sammen, eks da hun i Sibir gir en tiara, til noen halvdøde mennesker. En tiara får man ikke sydd inn i et korsett, den er stiv, og ikke flat. (Boka er skrevet med akkurat slike sidespor hele tiden.) 

Maria kommer seg på et tog, der hun treffer den revolusjonære Fanja. Maria sitt mål er å dra tilbake til hjemmet sitt Aleksanderpalasset,Tsarskoje Selo, Petrograd. For lillebroren og Ivan de kom seg også vekk og hun skal møte dem der.
I det store palasset med 1000 rom bodde hun i flere mnd., men en dag måtte hun videre. Hun er helt naiv på alt som skjer i gatene, folk hun treffer og penger osv. Dette blir en fantasifull og morsom fortelling om hennes flukt som ender i Vladivostok.

Samtidig får vi høre historien om søsknene hennes, deres forhold, oppvekst, rikdom osv. Moren som var den sterke og som tsaren lyttet til, men hun var utskjelt av folket pga. av mange ting. Faren som var den lekne og snille far som ville alle vell. Hvordan de endret seg psykisk og fysisk i fangenskapet

Den tredje historien som smetter seg inni mellom de to andre historiene er det historiske som egentlig skjedde og lå bak revolusjonen. Så man kan også betrakte boka som ei litt annerledes historiebok, bare man skjønner hva som er fiksjon og hva som er fakta.

En morsom historie, jeg gjerne skulle ha sett filmet!

Lydboka er lest av Nina Woxholt. Hun leser bra, med god innlevelse og lager ulike stemmer i dialogene, det gjør den mer hørbar, når den varer i så mange timer. Flott utført!

Lydboka utgitt 2018 på Lydbokforlaget
Den varte 24 timer og 20 minutter
Lytte eksemplar fra forlaget.

Jeg startet å lese denne boka i 2015, men den ble lagt til side på grunn av at den var så tykk da jeg hadde lest 1/4 av den. Jeg hadde så mye å gjøre akkurat da, og la den til side. Nå har den kommet ut på lydbok og derfor har jeg endelig fått hørt den.                                                                                                                          Boka kom ut i 2015 på Aschehoug, den er på 719 sider. Leseeksemplar fra forlaget.   
  Dette er absolutt en fin historisk fortelling, som var komponert ganske spennende og hadde mange sidespor hele tiden. Både om historiske hendelser og om eventyrhistorien til Maria på hennes vei, både før og etter Revolusjonen..
Den kunne kanskje vært kuttet ned litt, for noen ganger ble det drar ut litt langt synes jeg. Men, den hadde egnet seg fantastisk bra som film. 
Etter at boka kom ut, fikk den mye positiv blest. Forfatteren, Kari Brænne var på TV og der fortalte hun om at hun jobbet med bok to. Ja, det håper jeg for den sluttet veldig brått. Hvordan kom hun seg til Amerika, barnet osv?.... jeg vil gjerne lese den også.                                                                                                                                                             

    Grand Duchess Maria nikolaevna.png 
Tsar Nikolaj 11                         Familien i 1913                          Storhertuginnen Maria, Ca 1914 
alle disse bildene er fra Wikipedia


Andre som har lest den:Tine, bøker&bokhyller og sikkert mange flere

13 kommentarer:

 1. Høres jo unektelig interessant ut så denne må jeg se å få lest,boken ligger her men som du nevner den er tykk og jeg har litt fobi mot tykke bøker, da er det lett for at de blir liggende.

  Husker at det er flere som har hevdet av de var Anastasia oppgjennom tidene og jeg så en film eller en tv-serie en gang om henne.

  Liker godt historie så det er egentlig litt rart at jeg ikke har plukket den opp ennå,men etter dette innlegget fikk jeg lyst til det så jeg skyver den litt oppover på listen.

  SvarSlett
 2. Så fint! Jeg synes historien om revolusjonen i Russland ble fortalt på en morsom måte. Jeg likte fiksjonen om Maria som overlevde og hennes historie for å komme seg ut av landet vet hjelp av den Transibirske jernbanen (som jeg drømmer om å ta) og ut av landet.

  SvarSlett
 3. Helt enig med deg, denne ville jeg gjerne sett på film. Takk for lenke, som du vet likte jeg også boken veldig godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun har jo jobbet mye med drama og film. Hun er utdannet ved Ststens kunstakademi, noe jeg skjønner for hun var så flink å formidle både uttrykk, kunst osv

   Slett
 4. Så spennende. Jeg har jo lest denne historien før, men husker ikke hva den boka het. Har også lest om en som hevdet hun var Anastasia. Det ligger jo tirette for en del fabling, så lenge ikke alle i familien ble funnet døde. Ser etter ei ny bok å lese nå, så kanskje det blir denne :)
  Har endelig kommet i gang igjen med blogging, etter ei altfor lang pause.

  SvarSlett
  Svar
  1. De har funnet alle nå. Først de fem i en grav i 1991 og en i 2007. Så alle omkom. Her kan du lese mer om det: https://www.aftenposten.no/verden/i/M3lB5/Tsarfamiliens-gate-er-lost

   Så fint at du har kommet igang igjen!

   Slett
  2. Denne boka er flott, den er på mamutsalget til 99kr. Ellers er En by som Alice veldig bra, den er litt Hemingway aktig.

   Slett
 5. Ryska tsarepoken är spännande läsning. Tack för smakbiten

  SvarSlett
 6. Intressant! Denna kände jag inte till. Tack för smakebiten.

  SvarSlett
 7. spännande! som bok och naturligtvis som film! kände inte till boken

  SvarSlett
 8. En intressant tid att läsa om.

  SvarSlett
 9. Det där är ju en spännande släkt. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 10. Hm, verkar spännande. Tack för smakbiten!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!