søndag 20. januar 2019

Gjengedal og Peres "KVINNFOLK - Fantastisk mat til verdensberømte damer"


En Kunstbok, hvor kjente kvinner blir hedret med mat i en kokebok kunstferdig utført!

Denne boka kom som et lite sjokk på meg. Jeg har jo hedret kvinner siden 2013 med smykker. (se mer under)

Disse to har valgt et helt annet grep:
De har en helt annen vinkling og grep angående dette temaet. De har ekspertise på sitt kunnskaps felt og på en morsom måte har de laget en kokebok hvor de har valgt  ulike kjente kvinner. Ikke hvem som helst, men kvinner som var viktige talerør i sin tid. Sterke kvinner som kom seg frem i verden og ble legendariske. Som feminister og matelskere har de prøvd å tenke seg hvordan mat de spiste og hvordan de så ut visuelt, med hår, klær og omgivelser i tidsriktig stil.

Dette er de to damene, den ene jobber som matstylist, den andre er fotograf. De er selv modellene i boka

De laget mange spennende retter som passer i stil, sted og atmosfære til sine utvalgte kvinner. De har sminket og kledd seg ut sånn at gikk inn i rollen og "BLE" kvinnene. Under er en liste over de utvalgte kvinnene.

Hver nye kvinner har en ren forside, med navn, kjent bilde og noe tekst.
Delikate bilde av maten med oppskrift, et eks: Crostini med ovnsbakte druer og chevre

Hver enkelt av kvinnene har en beskrivelse og hvem de var og hva for en betydning de hadde i samfunnet eller hva de har fått utførte. Forfatternes innlevelse og engasjement med å visualisere så tydelig med klær, stil og mat gjør at boka blir til en historisk reise. Den starter i rokokkoen og ender i nåtid.

Frida Kahlo, den mexikanske malerinnen. Hun var en stor surrealist, hun malte seg selv, følelsene sine og lengslene. Hun hadde et slitsomt liv med skader og konfliktfylt liv i kjærligheten.

Mat fra sør-Amerika. Så flott at oppskriftene også står der, så da er det bare å prøve seg.

Sveriges store forfatterdronning er naturligvis med! Astrid Lindgren.

Det var under krigen hun startet å skrive bøkene om Pippi og hva spiste de ofte!
Kjøttboller i skånsk saus.

Bjørk, musikeren fra Island er den siste av fire jeg tar med her.

Det er morsomt at det er så stort spenne på kvinnen. Fra rokokkoen og frem til i dag.

En bok som jeg absolutt anbefaler å ta en kikk på. Den er flott skrevet, det som er skrivet om hver enkelt kvinne. Fotografiene er fantastisk flotte og maten sikkert også (har jeg ikke fått prøv enda). Selve boka er nydelig delt inn med fargesterke sider. En vakker og flott bok til å kose seg med!

Dette er de kvinnene som er omtalte i boka. Fantastisk flotte bilder av både maten og nydelig fotos av deres tolkning av hvordan den enkelte kvinne så ut og var kledd. Det jeg også likte veldig godt er helheten i fargevalget på hver enkelt person er så tydelig. Denne boka er ei bok som man kan la ligge på bordet til alles glede.                                                                                                                                                               
 Om Forfatterne:                                                                     
Marianne Pfeffer Gjengedal jobber som matstylist og andre stylingsoppdrag. Hun har en master i kunstfag Kunsthøyskolen, Oslo.
Klaudia Iga Peres har en mastergrad i kunst fra Kunstakademiet i Warszawa, med fordypning i portrettfotograf. Har fotostudio i Frankrike.


Vil du se hvilke kvinner jeg har hedret må du gå Klikk Her
Jeg driver jo å hedrer kvinner med smykker. Startet med en stor utstilling med dette temaet i 2013. Da det var 100 år siden kvinnene fikk stemmerett i Norge, med utstillingen på Peder Balkesenteret, Kapp
Videre har jeg vært på ungdomsskoler og snakket om dette temaet via Den Kulturelle skolesekken. Nå jobber jeg videre med tematikken i en utstilling som jeg skal ha i Kunstbanken høsten 2020, Hamar.

Utgitt på Gyldendal 2018, klikk på denne siden så kan du bla i boka.
320 sider
Leseeksemplar

2 kommentarer:

 1. Så artig - så mange fine bilder! En virkelig lekker bok, fine farger! Skal ta en titt på den på biblioteket.
  Hilsen fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er en fin bok. Den finnes på biblioteket.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!