lørdag 16. mars 2019

Ishiguro Kazuo "En kjempe begravd"

Nå skal vi langt tilbake i tid, med myter, drager og skrømt!

Dette er en roman tilbake til tiden da verden var en ukjent arena og kriger, makt, overtro og drager, fantes i troen og verden blant folk. Vi er tilbake i til det post-romerske Britannia på slutten av 500-eller tidlig 600 tallet.

Det som er litt morsomt er at dette er tredje boka jeg leser av denne forfatteren og dette er en fantasiroman, den er totalt annerledes en de to første, totalt! 

Boka starter med at et eldre ektepar skal dra og besøke sin sønn i en annen by. Ekteparet er Axl og Beatric som har blitt gamle og de bor i en liten landsby, med underjordiske ganger. De har blitt fratatt å ha lys i huset sitt, noe som plager dem om kvelden. De er litt i opposisjon til regelverket i byen, for de føler seg ikke helt verdsatte mer. 
De lever i en tid som er slitsom og all energi brukes på å overleve, så folk er nesten ute av stand til å huske de viktige ting her i livet. Men, de har en sønn og han bor i en annen by langt vekk, det minnes de. En dag pakker de sekken og legger ut på en strabasiøs tur til fots, for å komme til sin sønn.


De treffer mange folk, både hyggelig som de får mat og overnatting hos, og skumle folk. Samhandlingen mellom folkene de møter og dialogene er noen ganger veldig lange. (da faller jeg litt ut)

På sin ferd treffer Axl og Beatric, noen viktige personer, det er krigeren Wistan, som er sakser og var Kong Arthurs trofaste ridder. Gutten Edwin, han slår seg sammen med dem på sin veg, han har magiske evner.  De møter også en ridder, Sir Gawain som har en hest og  rustning, han blir en viktig brikke i jakten på dragen Querig. Det er denne dragen som lager en dimme/tåke slik at folk mister hukommelsen, derfor må dragen drepes. 
   
Den klokke Fader Jones sier at dere kan dra til deres sønn, når dragen er drept. 
Axl og Beatric møter en båtsmann hvis oppgave det er å ta folk over til de dødes øy. Bare dersom et par kan overbevise han om at de virkelig elsker hverandre vil han ta dem med over sammen. De blir plaget av redsel for at de ikke vil klare testen og dermed bli avskilt som par for alltid. 
Kan kjærligheten overvinne alt? Selv døden? 

Boka er full av referanser til britisk mytologi, sagn og fortellinger som jeg ikke kan nok om, til at jeg skjønner alt. Derfor må jeg innrømme at den ikke falt i helt god smak hos meg.

Dette er en Fantasy roman, men litt for eventyraktig til at jeg klarte å henge med på alle drager og skrømt de sloss med på sin veg. Jeg klarte ikke helt å konsentrere meg nok i alt dette og falt stadig av og måtte se, hæææææ hva har jeg lest nå? 
Men, etter en lang stund ble jeg ferdig med boka tilslutt. 
Slutten var bra, den var mer mellommenneskelig slik at jeg forsto alt.
Dette er en sjanger jeg personlig ikke er helt godt nok kjent med. 
Liker du Tolkien-bøkene, er denne midt i blinken. Jeg likte filmene men ikke bøkene, det ble som her,-for urealistiske, flytende  og eventyr historier for meg.

Morsomt at en og samme forfatter kan skrive så ulik litteratur.  
Resten av dagen og skumring over landskap er to andre bøker jeg har lest av han

Utgitt 2016, Cappelen Damm
Sider 352,
Lånt på biblioteket

8 kommentarer:

 1. Høres ut som en merkelig bok! Nå er vi tilbake etter en fantastisk uke på Madeira. Takk for dine anbefalinger. Jeg har tatt hauger av bilder, så det kommer nok mange innlegg på min blogg etterhvert.
  Håper du er frisk og rask og klar til å reise. Var ikke det mot slutten av måneden? Det blir sikkert en flott tur. Skal jeg allerede nå ønske deg en god tur, eller er det tid igjen?
  God helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg drar om en uke, gleder meg! Er nå frisk, sliter bare med litt hoste.
   Så fint at dere hadde et fint opphold på Madeira,skal bli hyggelig å se bilder derfra.

   Slett
 2. Jeg måtte spinne fort gjennom omtalen din, for jeg har nettopp kjøpt boka. Forstår at den er litt mer far fetched enn det jeg til nå har lest fra Ishiguro. Jeg liker forfatteren, men forstår nå at jeg må lade opp til denne. Godt å ha tipset ditt i bakhånd!

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker man sjangeren liker man sikkert boka, for han er en god forteller. Men, den klarte ikke å fange meg, men har skjønt (på nettet) at det er veldig mange som liker denne boka godt.
   Lykke til, jeg skal følge med å kikke på omtalen din når den kommer.

   Slett
 3. Han er virkelig allsidig. Jeg ble nysgjerrig på denne boka. Liker engelske sagn og myter, og har lest min Tolkien :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan være den var god, hadde influensa mens jeg leste første del av den, kanskje den er bedre enn som så. Kanskje jeg skal prøve å få tak i den på lydbok, og prøve meg på nytt?

   Slett
 4. Boken er i hvertfall veldig ulik romanen Resten av dagen som er den eneste jeg har lest av forfatteren. Ut ifra det du beskriver er dette en bok i en sjanger som gir meg lite å lese. Selv om man aldri skal si aldri med bøker.
  SvarSlett
  Svar
  1. Enig! Jeg lest jo bak på boka før jeg lånte den og allerede der skjønte jeg at den var annerledes. Så jeg måtte bare sjekke den ut, hva det var. Stor spennvidde viser han iallefall.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!