lørdag 2. mars 2019

Leine Kim "Avgrunnen"WOW for en roman!

Kaj og Ib Gottlieb er tvillingbrødre, født 1897. De sitter på toget fra Danmark og målet er Finland. Året er 1918 og borgerkrigen har akkurat startet der. De og fem andre unge dansker har vervet seg som frivillige til borgerkrigen i Finland. Dette blir opplevelser som vil prege dem resten av livet.

Første verdenskrig har vart i tre år, men ikke i Danmark, så disse unge menn er klare for eventyr i Finland. Det blir noe helt annet enn de hadde forventet seg. Etter en treningsleir er de klare. Det er iskaldt ned til -32 grader og hver døde soldat blir ranet for varme klær, slik at de klarer å holde varmen. Maten er for det meste hestekjøtt, noe de vil hate resten av sitt liv. De sloss for Mannerheim mot rødegardistene. Slaget om Tammerfors blir et voldsomt slag hvor de skjønner at de kan dø. Brutalt, voldsomme scener beskrives! De kommer fra hverandre og møtes igjen, lykkelige over å treffes.
Alt det forferdelige som Ib og Kaj var vitner til og som de selv utførte under krigen endrer dem totalt som mennesker. Særlig del 4 av boka hvor dette beskrives enda mer er forferdelig. Det var ikke som å leke cowboy og indianer, nei!!!

Ib studerte medisin før han dro til Finland, og fortsetter med det når han kommer hjem. Han mister praksis plassen sin pga. en uheldig sak, men får etterhvert en jobb i psykiatrien i Roskilde.
Kaj fortsetter sine teologistudier, men skal ikke bli prest, det er sikkert. Teologvennen Jørgen og Kaj er mye sammen, han har en søster, Sara. De blir kjent og det utvikler seg sakte og sikkert til et seksuelt forhold, appetitten på den blir skikkelig vekket hos han. Kaj var en beskjeden, stille gutt som aldri hadde hatt kjønnslig omgang med noen før, nå ble det en besettelse.

Moren til Kaj og Ib døde da de var barn, faren har pensjonert seg og flyttet til en av småstedene utenfor København by. En dag de var for å besøke han, fant de faren ute i gresset, full og halvnaken omslynget med hushjelpen fru Madsen. De bærer faren inn og med fru Madsen skjer det noe.......
Faren blir sendt på sykehuset med lungebetennelse, ligger der i tre uker og har helt glemt fru Madsen, litt dement. 
Naboene forteller at sønnene til fru Madsen, Edwin var stadig vekk innom huset og fraktet noe vekk derfra. Faren kommer på pleiehjem og huset selges.

Vi er i de ville 20-30 åra og det er mye fest, røyker hasj, sniffer kokain og i selskapet driver man med spiritisme. Denne mellomkrigstiden bruker Kaj til å studere i Leipzig og i Paris, hvor han kommer i mange ulike miljøer. I Leipzig blir vi godt kjent med hans lærerinne i arabisk, Josepha. Hun er livredd, for hva Hitler skal gjøre med alle "onder-menneskene", jødene og nazismen som sprer seg.

De blir 30 år og Kaj er gift, far og korrespondent og reiser til land fjernt og nært, over alt. 
Ib gifter seg, men er homo og møter Edwin Madsen.....alt går ikke akkurat som han forventer. Ib drar til USA og lærer seg kunsten hypnose: Han blir Illusjonisten Ibrahim.

Krigen bryter ut og de er begge med i motstandsbevegelsen. De har stadig Gestapo i hælene når de sykler rundt i København. Utrolig nervepirrende. Det ender svært dramatisk, men egentlig realistisk.

Det var en kort forklaring på en tykk bok om to brødre og deres liv. Den handlet mye om deres kjærlighetsliv og alle kvinnene, ungene og byene de besøkte. Krigene som endrer menneskene og deres syn. Opplevelsene man sitter igjen med, et forkvaklet menneskesyn? eller driften om å hevde seg selv?

Kim Leine skriver utrolig bra, Han har spenningskurver så man ikke får puste og er innom alle sjangere i denne boka. Dette er virkelig topp fortellerkunst. Jeg sier bare!   Les den!  Fantastisk bra! 


Boka utgitt 2015 på Cappelen Damm, 654 sider
Lest av Jan Erik Madsen, spilletid 22t.30min

En ufattelig fascinerende roman som jeg hadde lånt på biblioteket, startet på. Så fikk jeg influensa og der var den som lydbok på Storytel, flaks! For når øynene går i tvers kan man man ligge på sofaen og lytte.


Kim Leine: er født i Norge 1961, Seljord. Flyttet til Danmark som 17 åring og tok sykepleierutdanning. Bodd 15 år på Grønland.
Vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris, 2013 med boka Profetene i Evighetsfjorden


NB: Litt morsomt at Kim Leine fikk P2 lytternes romanpris i dag, søndag 3 mars 2019.
For boka Rød mann/sort mann. 

4 kommentarer:

 1. For en flott omtale. Jeg ble helt fanga, og legger inn boka for lån på biblioteket her og nå. Så godt å lese velskrevne bøker. Jeg har akkurat lest Den svarte vikingen av Bergsveinn Birgisson, også veldig bra. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har storkost meg med denne.Det må sies at jeg liker godt bøker som er knyttet opp mot historiske hendelser og i denne tykke boka får man alt. Leine sin skrivestil liker jeg også veldig godt. Jeg har bestilt biografien hans på biblioteket, for jeg tror den mannen har opplevd mye. Det er boka Kalak.
   Takk for flott tips Den svarte viking, det er notert.
   Ha en fortsatt fin helg!

   Slett
 2. Ser ut til at jeg må bestille denne på biblioteket når jeg er tilbake. Reiser i morgen, og har notert meg masse fra dine innlegg om Madeira. Fortsatt god bedring! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha en riktig god tur! Gleder meg til å se hva dere har opplevd!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!