fredag 8. mars 2019

Leine, Kim "Kalak"Kim Leine sitt voksenliv, etter å ha bitt seksuelt misbrukt som ung av faren sin i årevis.
Kim Leine vokste opp i Seljord, hvor familien var en del av Jehovas Vitner. Moren hoder han i strenge tøyler, mens faren en dansk frisør forlot familien da Kim var 5 år.
Kim rømmer hjemmefra til far i København, han var da 17 år,(våren 1978) hvor var det far bodde? Han var 6 år da han besøkte København sist. Han finner fram og ringer på døra, "Ja, der er du", sier faren som tydeligvis har blitt kontaktet av mor og er ikke overlykkelig for å få besøk av han.

Far er homoseksuell og bor sammen med Svend, Kim får sove på sofaen. Far lar ikke Kim få fred, men lurer han til seksuelle overgrep. Kim tør ikke si ifra og livredd for og ikke tekkes faren sin.
Etterhvert begynner han på vg. skole 17 år i København. Kim får venner og de drikker seg fulle og husker ikke mye. Faren vil at de skal ha fest hjemme hos oss, faren lager Chili con carne og baker loff. Skolekameratene er opptatt av faren og Svend, de beundrer dem, dette er tøft. «Du hadde verdens kuleste fest, og kuleste far" sier alle kameratene mine, de skulle vist.

Kim utdanner seg til sykepleier, han vil vekk - langt vekk, Afrika er en drøm. Ved å bli sykepleier har man mange muligheter til å jobbe hvor som helst, derfor var det et enkelt valg for han. Kim treffer Lærke, de gifte seg og når han er ferdig utdannet skal vi avgårde til Afrika, drømmen!
Årene går de får Johannes og Marie, flytter til Nuuk på Grønland, (1989). Flytter inn i en leilighet på Radiofjellet, som hører med til Kim sin jobb. 
Kim har en strategi om å lære et grønlandsk ord hver dag. Han lærer seg flytende grønlandsk, selv om det er vanskelig. 
Etter seks års ekteskap skjønner han seg ikke helt på Lærke og han finner de grønlandske pikene svært tiltrekkende. (Lærke er ikke sjalu). Han elsker alt som har med Grønland å gjøre. Folket begynner å kalle han Kalak (jævla grønlender, da er man akseptert som grønlender).

Forholdet til faren er fortsatt vanskelig, når de er hjemme i KBH på ferier og når han får brev fra han, det er opprør i han. De flytter til et annet sted på Grønland etter 2 år. Der skaffer de seg hunder og hundespann, lever det grønlandske livet. Kim har nok å gjøre som sykepleier, masse selvmord og folk som skader hverandre i fylla. Han opplever mange utfordringer som sliter på han psykisk.

De flytter tilbake til Danmark pga av barna og skolegangen deres. Vi var for frelste, hadde det for godt der oppe, måtte hjem for å føle virkeligheten. Kim hater jobben som hjemmesykepleier og får lov av Lærke å dra et halvt år til Grønland. 
De kjøper et hus i Danmark, han tar nattevakter i København og Oslo for å tjene penger, så Nuuk igjen, han klarer ikke være i Danmark, må vekk!
Livet på Grønland, med sex og dop sliter også på han og til slutt ryker ekteskapet med Lærke.
Han innser at han har blitt pillemisbruker, noe som eskalerer etterhvert, mer og mer for døve smertene etter, all depresjonen med far som har misbrukt han, religionen hans og alt ved han. Bor alene og doper seg.

Passer jobben, han regnes som en dyktig sykepleier og har et godt lag med pasientene på Grønland.  Kommer hjem og verden raser, ensomhet, kjedelige jobber, dop. han har lovet og ordner alt til Maries konfirmasjon, han er glad i barna og det ordner seg.
Får i 2002 jobb igjen på sykehuset i Nuuk, sønnen Johannes er med han. Kim sitt pillemisbruk blir oppdaget og han blir sendt til avrusning til KBH. Urinprøvene blir hans stolthet, for han skal slutte og han blir rein for dop.

2004, tilbake på Grønland, forteller ingen om at han har vært misbruker til de andre på jobben. Tilgangen til dop og alle de vonde tankene blir for mye og han starter igjen. En dag banker en kollega på toalettdøra, han legger han igjen sprøyta og kanylen "Et rop om hjelp".
Bortvisning fra Grønland, mister autorisasjonen sin og livet blir snudd på hodet.

Hans forhold til faren blir verre og verre og i brevs form ber han om at han aldri vil se han mer, men brevene fra far kommer, han leser dem ikke, brenner dem. Hatet til faren blir voldsomt!

Dette var en utrolig sterk biografi. Det er ikke bare kvinner som rammes psykisk av langvarig seksuelt misbruk, det er helt sikkert. Nå skjønner jeg hvorfor den siste boka jeg leste av han var så troverdig- Avgrunnen. Hans kjennskap og kunnskap om dop, seksuelle legninger osv. kan han.

Boka kom ut på Cappelen 2007
309 sider. Lånt på biblioteket
Kim Leine skriver alle romanene sine på dansk også på norsk.

Dette var hans første bok, erindringsroman.
Han har skrevet mange fine bøker etter at han ikke kunne være sykepleier mer, både barnebøker og voksenbøker. Han skriver utrolig bra og fengende.

Andre bøker jeg har lest av han:
Profetene i Evighetsfjorden,2012, Fikk nordisk rådslitteraturpris 2013.
Rød mann/sort mann 2018.(Ikke lest enda) Fikk han P2 lytterprisen for nå 3. mars 2019


5 kommentarer:

 1. Dette var en flott omtale av boken. Har lest noe av det Kim Leine har skrevet og er begeistret for det han har fått til, men aldri vist noe om bakgrunnen hans. Takk for supert lesetips, og riktig god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg viste heller ingenting om bakgrunnen hans før jeg hørte på P2 ang lytterprisen.Da skjønte jeg at han hadde en litt spesiell bakgrunn.
   Utrolig spennende bok, nærmest som en krim å høre hvordan det livet var på Grønland, med faren oav. Absolutt verd å lese.

   Slett
 2. Ja, det her er sterke saken. Leste et portrettintervju med ham for noen måneder- kanskje et år siden hvor han snakket om sin bakgrunn.
  Tenker å lese Leine etterhvert, men starter med Profeten i evighetsfjorden, siden jeg har den liggende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Profeten i evighetsfjorden er veldig bra, har jeg forstått det riktig er Rød mann/sort mann en fortsettelse. Jeg har lånt den, men måtte levere den fordi det var så lange ventelister på biblioteket. Kim Leine var jo 15 år på Grønland og han kjenner folkeferdet og konfliktene som har vært der oppe veldig godt!

   Slett
  2. Ja, det er det. Det var også interessant å høre på Kim Leine ifb P2-lytternes romanpris, hvor han vant med Rød mann/sort mann.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!