søndag 17. mars 2019

Hveberg Klara "Lene din ensomhet langsomt mot min"


Dette er en bok man må lese, den er utrolig leken, morsom, sår og humoristisk

Rakel var et ensomt barn, hun har en mor fra et annet land som ikke var så flink i norsk og derfor føler Rakel seg litt annerledes. Faren var hennes gode venn og lekekamerat. 
Hun føler seg ofte utenfor, har vanskelig for å få seg venner, for hun tenker så annerledes. Hun elsker å spille fiolin og gruble over matematiske små finesser og ordspill.  Hun har fantasivenn David, hun snakker og forteller han om alt, de skjønner hverandre. Molde er Rakel og David sin by.

Rakel flytter til Oslo for å studere matematikk, 19 år gammel. Litt barnslig liker hun trapper og teller trappetrinn. Da hun var liten lekte hun at trinnene i trapper var tangenter, hun var musikalsk og spiller fiolin. Hvordan hun leker med tall og ord er ganske så fascinerende, hun ser det poetiske i det. 
Slik blir hun kjent med matematikkprofessoren Jakob, og hjelper han med tankenøtter. Jakob ser hun at hun har et matematisk syn som er helt spesielt. Rakel hevder at matematikk er poesi.

Jakob jobber med en bok om verdens første kvinnelige professor i matematikk, Sofja Kovalevskaja, russisk f.1850-1891. Han er et menneske hun kan snakke med om alt.
Rakel får et forhold etterhvert til Jakob. Han sier at om åtte år skal jeg gifte meg med deg, men ....menn. 
Rakel blir syk, de skjønner ikke hva som feiler henne. Hun har 40 i feber, fallende blodverdier, havner på sykehuset. Tar sine eksamener  etterhvert og begynner på doktorgrad. Rakel og Jacob reiser på seminar rund om og kan være sammen på slike turer. Hun venter på at Jakob skal forlate sin kone, han er ikke troverdig...

Del to: Klara blir veldig syk, ME, (noen jeg skjønner Klara Hveberg også har hatt.)
Rakel må slutte å arbeide og flytter hjem til sine foreldre, på pikerommet. Der ligger hun og tenker på seg selv og Jakob. Hans arbeid med Sofja Kovalevskaja (måtte jo Google henne- så spennende dame) hun har så mange likhetstrekk med det Rakel opplever.

Dette er en helt spesiell roman, vakker og sår på samme tid. Ensomheten som tror at hun har kommet ut av, men kjærligheten er ikke til å stole på.

Det er alt for mye man kunne sagt om denne boka, men at matematikk er kunst og at man kan se så mye i det er utrolig spennende. Hvordan hun ser på musikk og billedkunst og kan ikke leve uten det..
Dette er ikke en trist bok, for den er skrevet på en humoristisk og lett måte. Mellom linjene skjønner man at slik er det ikke. Hva hjelper det med lykketall?

En fantastisk spennende bok, denne skal jeg høre en gang til....
ANBEFALER ALLE Å LESE DENNE!

 Forfatteren selv har en doktorgrad i matematikk, en avhandling om fraktal geometri. Når hun på slutten av boka snakker om bokstav forbytting skjønner jeg at Klara Hveberg og Rakel Havberg må være samme person. 
Historiene med Nav må hun ha opplevd selv for å kunne skrive om, hvordan hun måtte forsvare seg og gå på kurs osv. Det var helt surrealistisk..(men ser fra avisoppslag at hun har hatt ME)

Utgitt på Aschehoug 2019
Sider 305, leseeksemplar
Lydbokforlaget ca 6 timer
lytteeksemplarJeg er født i et hestens år, (utfra Kinesisk) det må jeg finne ut mer om..

Andre som har lest den: Tine

7 kommentarer:

 1. Herlig, digger engasjementet ditt. Jeg likte også denne boken veldig godt, så jeg stiller meg sammen med deg i jubelkoret :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nydelig!
   Jeg ble så besatt av å finne ut litt mer om hun Sofja også, spennende dame.
   Topp bok!

   Slett
 2. Har lest bra kritikker av denne boka, men matte-tema skremmer meg litt, dvs jeg tror ikke det er noe for meg. (ikke interessert i matte)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei,der tar du nok helt feil. Denne snakker om matte på en poetisk måte og humoristisk måte. Det er overhode ikke hovedtemaet i boka, men noe hun studerer og leker med i kunsten, musikken og livet generelt.
   Den handler mer om å bli misbrukt og utnyttet av professoren.
   Og ikke minst når hun blir liggende å tenke på hva hun har opplevd/mistet de årene hun blir liggende med ME. Den er leken og morsom midt oppi det tragiske.

   Slett
  2. Jeg har lest anmeldelsene som at det handler en del om matte, ja- men selvsagt ikke bare det.

   Slett
 3. Ja matte trenger vi overalt, noen ganger for mye :-)) til sying, for strikkeoppskrifter, til keramikk, til baking og så mye mer. Jeg liker bøker med humør. Jeg legger på min norske liste.
  Takk.
  God uke. Hilsen fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant!
   God uke til deg også!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!