søndag 4. august 2019

Utegym i minusgrader av Øystein Samson Tjentland


Ungdomstiden, tatt på kornet om tanker, sjargongen og livet de unge lever!

Paul Richards har flyttet fra Oslo til en ny by og skal begynne på videregående skole, hvor han ikke kjenner en sjel. Foreldrene har skilt lag, Paul er enebarn og bor sammen med mor, hun er engelsk. Faren er norsk, en 51 år gammel mann som får en beskrivelse så vi ser han for oss. Stor, tykk mage og elsker å lage mat. Foreldrene snakker knapt sammen, så Paul må overlevere beskjeder begge veier. Han er midt mellom disse to polene og føler at han alltid må være lojal med den av foreldrene han er sammen med. Han er redd for å skuffe foreldrene, sliter med tanker om hvordan han blir sett på, på det nye nytt stedet. Han har høye forventninger til seg selv, som stadig går i vasken.

Paul er en helt vanlig gutt, er vanlig flink på skolen og skiller seg ikke ut på noen måte. Det eneste han har spisskompetanse på er lydskrift. Hvordan skal han bli akseptert og sett på den nye skolen?
Hans første dager på den videregående skolen hvor han ikke kjenner noen, er grusom. Han har beskrevet dette på en veldig humoristisk måte. Hvordan lærerne prøver å la elevene" bli kjent med hverandre" leker, samarbeid, presentasjon og alt som skal gjøres for at ungdommene skal blir spleiset sammen. Jeg humrer mens jeg leser, akkurat slik er det (har god egen erfaring). Funker i klasserommet, men friminuttene og da særlig spise-fri blir en plage og pine for Paul. Går rundt og glor på folk, monter osv., mens han svetter som en gris....

Faren har flyttet tilbake til Tromøya, Paul besøker han. Det er virkelig rørende og veldig godt beskrevet hvordan følelser han han for faren, stedet og bekymringene for hvordan faren klarer seg. Han er litt sær og er professor i stein på Universitetet, og har et rom fult med bøker.
Moren kunne ikke bo i Oslo mer siden hun bare hadde vikartimer, derfor har de flyttet til en annen by, så hun kunne få seg jobb i skoleverket. Paul grubler over hvordan i huleste foreldrene kunne blitt et par, de er så ulike?

Første skoledag fant han en lapp om: spiddsjekkekonkurranse. Han møtte opp,  en morsom beskrivelse spesielt av de mannlige deltakerne. Herlig for Paul og han kom seg videre i konkurransen!

Espen og Aron fra klassen blir hans første venner, og ei av jentene CIA er så vakker, han er avstandsforelsket og drømmer om henne!
Vi følger med på fest, til Adrian (rich, gutten som får alt han peker på), der alt skjer av drikking, sex og plutselig sitter CIA ved siden av han....
CIA, som heter Cornelia snakker til meg, vil du at vi skal treffes??...
Paul tenker bare på CIA, stormforelska og borte vekk i hodet. Han imponerer med å bake til første date, men hvordan det gikk .... les boka!  

Neste ledd i den absurde sjekkekonkurransen skal være i London. Der får unge Paul, 17 år prøvd seg en hel uke mer eller mindre alene. Han opplever mye, det ble kanskje litt for mye, med den erfarne Raff. Her skjer det mye, og topper seg med overraskelsen blant tilskuerne og de to løvinnene, kult! 

Sjarmerende møte med faren og båten på Tromøya. Paul har lett lenge etter hvem han er, og kanskje har han funnet ut av det?

En morsom bok om hvordan ungdom er stappfull av forventninger, utforskning og undring av hva livet vil by på. Hvordan dette er beskrevet gjennom en fin ungdommelig sjargong. Språket ungdommen bruker og tankene de unge sliter med, men som de ikke er så flinke til å snakke om blir også tatt opp på en fin måte. Boka passer like godt å lese for voksne, som undrer seg på hva ungdom kan ha for tanker. Veldig bra!

Helt til slutt:
Boka er svært leservennlig, for ungdom som ikke er vant til å lese bøker (fordi det er kjedelig, sier de!). Her er det svært korte og intense kapitler, med morsomme overskrifter man må gruble litt over. Det er et fint driv i fortellingen og de korte kapitlene motiverer til fremdrift! 
Så wooops har man lest mye av boka.

Det er helt tydelig at forfatteren jobber i vg. skole og har kunnskap om hva som skjer i hodet på ungdommene. En bok jeg anbefaler alle  å lese!

Håper han fortsetter å skrive bøker, dette er hans første bokutgivelse.

Utgitt på Fair forlag, 2019
160 sider
Roman/Ungdomsroman

2 kommentarer:

  1. Hei Ingun!
    Lenge siden jeg har vært innom her. Denne boka høres fin ut, tittelen er notert.
    Heldige deg som ikke skal ta fatt på et nytt skoleår, nå er hverdagen her snart igjen.
    Klem fra Kari

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!