lørdag 17. august 2019

"Tyvetallet" av Ketil Bjørnstad

Bjørnstad gutten får barn og livet endrer seg på mange måter for han.

Enten liker man måten Ketil Bjørnstad skriver på eller så har man gitt opp og sier at man ikke liker bøkene hans, det er min konklusjon.
Jeg storkoser meg med dem og var veldig glad når lydboka kom, men Anders Ribu som leser som en drøm. Tykke bøker er vanskelig å komme i gang med, men lange lydbøker er sjelden lange nok. Elsker å bla litt i boka og lese om igjen detaljer. 

År 2000 og overgangen gikk helt knirkefritt, ingenting av all skremsler om at merkelig ting skulle skje, datasystemer og alt skulle kollapse og bryte sammen, men nei da!

Han forteller morsomt om jazz konserten, der de trodde at alt hadde gått til helvete.
Ketil og Erik Bye samarbeider «To The bitter end» for Erik sin del. Erik dør og flere rundt han, det er en vanskelig tid. Vennen som har mistet sin sønn i et selvmord, noe så meningsløst, og han hadde ikke ingen ting å gi han av trøst.

Et gjennomgangstema er Lindholms død, hans gamle lærer som han stadig kommer tilbake til, for de fikk ikke gjort opp seg i mellom, etter aviskrangelen. Heldigvis møter han tilslutt kona hans, spillelærerinnen Amalie som gav han så mye, et sjarmerende møte.
Treholt saken er også gjennomgangstema i boka, jeg husket ikke at han holdt på å dø på Kypros. Det er utrolig hvor involvert han var i denne saken.

Reiser, ååå herre gud som han reiser, til Svalbard med Erik, Taiwan med Terje, i Bangladesh med C og hvor mange ganger var han i USA? Oy, pluss alt han forflyttet seg i Norge fra Nord til sør, hele tiden på fart. Jeg skjønner nesten ikke når han rakk å skrive alle bøkene han skrev i den perioden. Han samarbeidet med Liv Ullmann om en biografi (den har jeg ulest i bokhylla) om Ole Bull og triologien, pluss all musikken han skrev.
Han forflytter seg hele tiden og hans redsel for at noe skal skje er til stede hele tiden, en angst som dirrer i han.

Åsta ulykka var tragisk, husker det godt, det var en planleggingsdag på jobben i Elverum og det var blålys hele dagen forbi vinduene på skolen, forferdelig. Den skaket opp meg og mitt nærmiljø på en spesiell måte, å få dette så nært.
Oslo endres som alle andre steder og Benjamindrapet på Holmlia i 2001, husker vi alle. Tvillingtårnene like så, forferdelig. Truslene er over alt.

De flytter til eget hus, han og C. Skavlan søsknene styrer fredagskveldene og de har begynt å diskutere. Skal vi få barn?
Han var 48 1/2 år når de startet med adopsjonsprosessen. De ønsker seg ei jente fra Kina, men før det må det til mange møter om de er skikket til å bli foreldre, har økonomi til det......osv. Etter et veldig langt svangerskap og frustrasjon får de svaret de ventet på. Lykke, de hadde fått tildelt en datter. Her på Nordstrand skal datteren deres bo, sier Ketil. De får bilder av F- datteren som de skal adoptere fra Kina.  Er alt en drøm etter alt man har vært igjennom?
Vi har selv vært igjennom adopsjonsprosessen og blitt veid og målt i stort og smått om meninger om ditt og datt. En forferdelig anstrengende og utmattende tid, som Ketil beskriver veldig godt.

Foreldrene eldes og faren får hjertesvikt, de trenger mer og mer hjelp. Livet til Ketil endres totalt med F i huset, han ser annerledes på folk, barn og omsorg generelt. Huset forandret seg og rutinene endres. Foreldrene finner seg tilslutt til rette på Uranienborg hjemmet på slutten av tyvetallet.

Alle vennene han har og klare å pleie kontakt med er imponerende. Han er en følsom person som blir keitete og sjenert i selskap med dronningen når han spiller på hennes 70 årsdag, det er rørende han har mye selvironi.
Ensomheten i bilen, flyet eller bussen der han fraktes til en konsert etter den andre liker han på en måte også, jeg skjønner godt han har behov for litt alene tid, med så mange jern i ilden.

Terrorfrykten og hvordan Norge er med i kriger opptar han, veldig mye. Han har en spesiell dødsangst, men går ikke til lege med sitt eget hjerteflimmer, før han havner under kniven han også....

I denne boka kommer vi nærmere han og hans følelser for alt hva som skjer i verden, med venner, han selv og familien som både har fått et nytt medlem og den kjærlige omsorgen han har for både F og foreldrene som trenger hans hjelp. Hans indre følelser er vakkert beskrevet!

Gleder meg allerede til siste boka!


Aschehoug 2019,
Sider 827, Leseeksemplar
Lydbokforlaget 2019
spilletid 29.41, Lytteeksemplar
Dette er en serie med bøker som Ketil Bjørnstad driver og skriver: Verden som var min:

1.  Sekstitallet, -verden som var minBarndom
2.  Syttitallet, han satser på musikken
3.  Åttitallet, - Oda, musikk, jappetid, Sandøya,Treholtsaken
4.  Nittitallet,   aktiv, flytter, gifter seg med C. Oslo, Paris,osv.
5.  Tyvetallet, livet endrer seg i familien, med barn og foreldrene
6.  Siste tiåret

8 kommentarer:

 1. Jøss, allerede lest denne..
  Jeg har enda ikke kommet helt i gang med serien. Leste mye i 60-tallet, og startet på en annen. Må ta meg på tak utpå høsten. Det er alltid en bøyg med de tykke bøkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Som lydbok går det unna. Jeg synes denne serien er veldig bra!

   Slett
 2. Skal si du har lyttet i vei. Er helt enig med konklusjonen din, og at Ribu er en ener på innlesing er helt sant. Det er ikke ofte lydbøkene er så lange, men når det gjelder Ketil Bjørnstad så gjør det ingenting :)

  SvarSlett
 3. Jeg må begynne på denne serien når høstdagene blir rolige mellom undervisning.
  Jeg har jo truffet Bjørnstad, og hatt han som bordkavaler under en middag etter en konferanse. Veldig hyggelig. Og han har også et sted i Søndre-Land der jeg ferierte mye som barn/ungdom. Vi fikk etterhvert også hytte der.
  Egentlig gleder jeg meg til å begynne på bøkene. Takk for at du minnet meg på dem.
  Så snakkes vi om vi får tid til et treff i september på fjellet.
  God tur til Italia! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Disse bøkene er som historiebøker, hvor han tar for seg både det som skjer med han og alt mulig ute i verden. De er absolutt verd å lese!

   Slett
 4. Yes ... og den dukket også opp på tysk. Selvfølgelig ikke lydbok, men les :-))
  Hva flaks for meg.
  Ha riktig god nye uke. Hilsener fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er flotte bøker, som sikkert vil interesser deg også.
   Ha en uke du også!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!