fredag 2. august 2019

Slik treet faller, nr 6 av Britt Karin Larsen


Slik treet faller - Britt Karin Larsen 
Bok nr 6 om folket på Finnskogen
Denne boka handler mest om Märta og Oluf og deres etterkommere. 

Märta, er Tanali og Lina sin yngste datter, som kom til verden etter at Tanli hadde vært på straffarbeid og kommet hjem til Mostamägg igjen. 
 Märta og Oluf har barna Elin og Per. De tar til seg Nils fattiggutten etter at han kommer forfrossen til dem. Nils som ble auksjonert vekk og misbrukt, en har hatt en fryktelig trist barndom. Elin og Nils vokser opp sammen og gifter seg og får barna Inga og Anders, de bor i Kristiania med K og drømmer om å flytte tilbake til Finnskogen  

I Amerika skjønner vi at man ikke skal røpe sine aner, og David datter Amy som fikk gå på lærerskole, nektet å undervise når hun skjønte hvordan skolesystemet så ned på indianerne. Det var jo slik finnen var blitt sett på og morens syn skremmer henne. Amy hadde bod sammen med ei indianerjente som student. Hun møtte broren hennes og han var drømmeprinsen hennes. Men hun giftet med en annen og fikk to barn. Så treffe hun han igjen og setter henne helt ut av balanse og vil plutselig ikke være med faren hjem.
David, Tanali og Lina sin eldste sønn skal endelig komme hjem fra Amerika sammen med Erik sin datter Caroline. Det skjer noe trist på båten over til Norge.....
  
På en av Finnskogens store gårder Valkola, ansettes stallmannen Torvald som tar Valborgs hjerte, selv om hun er mye eldre. Sønnen henne på femti får et barn med tjeneste jenta og det ble stas, nytt liv og noen til å overta. Klasseskille er voldsomt og noe alle har en respekt og et hat-forhold til.

Gamle presten dør og Lisa sitt atelier og hus har han testamentert til en kunstner. Oluf er stadig og hjelper kona, for mannen er bare "Kunstner" og lager bilder ingen vil ha i bygda.
Sjalusien blomstrer mellom Oluf og Marta, fordi kunstneren kone er mer attraktiv mener Marta.
Det er første verdenskrig, og harde tider. Per er gift med Elida og de bor på Finnskogen. Per har alltid drømt om å kunne leve av å skrive, en dag kommer et av diktene i avisa, men det setter griller i hodet på han så han drikker og drikker...

Elin og Nils som bor i Oslo som byen heter nå, de drømmer om et småbruk og det blir realisert når de arver Amerika penger. Det er en sterk historie, der de må betale skatt for kua de tar over grensa og den dårlige jorda de kjøpte. Skogeierne som har all makt, nekter folk å ha familien boende hos seg, de får ikke jakte og ikke ha hund osv.
Mange melder seg inn i kommunistpartiet, og straffen de får er at de blir nektet arbeid. Harde tider og klassesamfunnet står steilt. Det bygger seg opp til andre verdenskrig.
Elin og Nils har Inga som gift med Sigvard og barnebarnet Frida, som de fryder seg over. Elin er sint på Nils og Sigvard som melder seg inn i kommunistpartiet. 

Karin kom seg til Amerika og fikk huspost hos en misjonær som hjalp henne så hun fikk ta sangtimer. Hun trives i jobben, men en dag kom han inn på rommet hennes, da var det slutt....
Hun får seg en ny jobb og etterhvert treffer hun mannen i sitt liv, en snill og god mann, hotelleieren.

Mange år er godt og Karin og Amy drar til familien i Norge og Sverige. De ankommer Oslo, med Amerikabåten, men det er ikke samme mengde folk på den nå mer. Musikkorpset spiller fortsatt på brygga og Amy sin brev venninne Elin møtes, for første gang. De som har brevvekslet i alle år, men aldri sett hverandre. Sterkt møte mellom de to kusinene.

Utgitt som bok 2014, 6 bok, i serien.
Spilletid 12.44
Kilde: Storytel

Folket på Finnskogen:
Bok 1: "Det vokser et tre i Mostamägg" utgitt 2009
Bok 2: "Himmelbjørnens skog" utgitt 2010
Bok 3: " Som steinen skinner" utgitt 2011
Bok 4: "Før snøen kommer" 2012
Bok 5: "Det synger i lauet"2013
Bok 6: "Slik treet faller" 2014
Bok 7: "Kaldere mot natt" 2015

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!