tirsdag 6. august 2019

Kaldere om natten av Britt Karin Larsen, bok nr 7

Kaldere mot natten - Britt Karin Larsen

Siste boka i serien om Folket på Finnskogen.
2. verdenskrig og fram til nåtiden

Märta og Oluf sin to barn Per og Elin og deres arvinger følger vi i denne boka frem til nåtid. Den starter med fortellingen med sønn Per, hans snille og tålmodige kone Elida. De bor på Mostamägg.
De har barna Britta og Mikal.  Per drømmer å få til de perfekte dikt, får utgitt ei diktsamling og blir litt høy på seg selv. Når han ikke får det til er han full og ikke helt god mot ungene, voldelig. Elida skjermer barna og støtter Per.  

Det skjer mye nytt, befolkningen på Finnskogen er litt redde for sin identitet i dette grensestrøket, de er en minoritet og vil ta vare på det. Mange morsomme scener hvor forskere prøver å intervjue og ta opp gamle folk sitt finske språk. Da var det plutselig mange som ble tause…..

2. verdenskrig kommer, alle må ha grensepass og folket på Finnskogen blir utrolig viktige mennesker for flyktning-strømmen, fordi de kjenner alle stier og tråkk for å komme seg over grensa. Mange rørende fine historier. Eks om jødefamilien til Rachel, vennskapet etter krigen og traumene grenselosene sleit med etter krigen. De fikk ikke mye heder for sin innsats, den kom først etter at mange var døde.
Britta jobber i Oslo og sender penger hjem til foreldrene, men en dag får Per vite hvem hun omgir seg med i byen og kaller henne tyskertøs og forbanner henne. Voldsom og trist historie, som ender med at Britta dør. Mikal sin historie får vi også høre, han ble sjømann og bosatte seg etterhvert i Oslo. Han fikk familie, en fin historie, som også hadde temperament.Frida, er Elin og Nils sitt barnebarn, hun forelsker seg i en tysker. Det kjærlighetsforholdet blir Turid som vi følger i mange år, til nåtid. 

Turid ble kalt tyskerungen og hadde det ikke helt lett, med enslig mor i Oslo i etterkrigstiden, men hun var mye hos bestemor Inga på Finnskogen. 
Turid er ikke gift og har alltid hatt en dragning mot Finnskogen, og vil finne ut hvor torpene og de omtalte stedene er og hvordan de ser ut nå, restene etter dem.  Hun finner restene etter Mostamägg, og mye mer….

Denne boka forteller godt om forholdene med den grønne bølgen av folk som flyttet på landet på 70 tallet (Jeg var en av dem). Sauehold og alle konfliktene som oppstod i forhold til rovdyrene. Dette stemmer på kornet, slik opplevde vi det også. Veldig riktig, saklig og flott fortalt.

Disse 7 bøkene har jeg storkost meg med, de inneholder mange flere personer enn de jeg har nevnt.  Det som hever denne serien og er morsomt å lese om er historien til de som dro til Amerikanerne, hvordan det gikk med deg og hvordan de ble sett på som innvandrere og annerledes. Spennende og godt fortalt.

Om turismen og oppvåkningen av minoritets gruppe som bodde på Finnskogen og skogsfolket generelt. Den tok oss til og med til Gravberget kirke, i Gravberget.

Hele denne serien med 7 bøker tok ca. 70 timer. Jeg har kun hørt på denne serien med malerkost eller skrape i hånda, til utvendig maling av eget hus. Så nå vet jeg hvor mye tid jeg har brukt på det huset i sommer, til nå.

Utgitt som bok 2015, 7 bok, i serien.
Spilletid 12.45
Kilde: Storytel

Boka er min egen, kjøpt selv.

Bok 1: "Det vokser et tre i Mostamägg" utgitt 2009
Bok 2: "Himmelbjørnens skog" utgitt 2010
Bok 3: " Som steinen skinner" utgitt 2011
Bok 4: "Før snøen kommer" 2012
Bok 6: "Slik treet faller" 2014
Bok 7: "Kaldere motnatt" 2015

2 kommentarer:

 1. For en herlig måte å skremme vekk kjedsomheten ved å male hus. Jeg leste de første bøkene i serien, men datt litt av. Tenker at jeg kommer til å høre hele serien den dagen jeg signer meg opp for Storytel igjen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var egentlig ikke tenkt slik, men hver gang jeg hoppet inn i malerklærne falt valget på Folket fra Finnskogen.
   Jeg har det jo ofte slik at jeg leser en bok, i drivhuset eller ute om sommeren. En annen lydbok på verkstedet mens jeg jobber og den tredje ble malingserie.
   Jeg har igjen litt å male, men venter på at Steinar skal bli ferdig med stillaset, så jeg kan få bruke det. Da får jeg heller fortsette med Bjørnstad, den var lang, men mannen min er halvveis i papirutgaven, så jeg får henge meg på jeg også.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!