torsdag 23. januar 2020

"NORSKE ØDEGÅRDER, Historien om stedene vi forlot" av Øystein Morten


En fascinerende bok med flotte bilder 
  Pål Hermansen foto og tekst av Øystein Morten.
Øystein Morten har reist rund omkring i Norge og han har funnet ulike gårder som er lagt øde, det er i denne boka tatt med 9 slike ulike fortellinger fra Skallenes helt nord i Finnmark, en i Lofoten, de andre ligger godt spredd i Sør Norge.
NB: alle bildene under er fra boka

Han skriver at siden 1970 har mer enn 115 000 gårdsbruk blitt lagt helt ned, 30 000 bruk, der ingen bor mer. Det være seg storgårder, bondegårder, husmannsplasser eller fiskerbønde. Det er like mange som ble liggende øde som etter svartedauden i Norge. 
Litt av et tankekors!

Forfatteren skriver ikke bare om gården, men om arkeologiske funn, og om menneskene som har bodd der. Jeg synes det er utrolig fasinerende når han allerede i den første omtalen begynner å fortelle spennende historier. Øystein selv er historiker og har skrevet flere historiske bøker så han vet nok hva han snakker om. 
For eksempel at i år 536 forsvant sola bak et grått mørke.. Temperaturen sank, vinteren varte og rakk, det lå snø flekker på jordene i juni. Verden stoppet opp i år 536 til 537 i hele Skandinavia, fordi solstrålene ikke kom gjennom den grå disen. Denne disen skylles et enormt vulkanutbrudd et sted på den nordlige halvkule. 
Hva tenkte folk? Trodde de at verden var i ferd med å gå under?

Hunstad, Nes på Romerike.
I området rund denne gården som ligger litt nord for Glomma ikke lang fra Vormsund er det gjort mange arkeologiske funn, enorme gravhauger, som man tror har sammenheng med klimakatastrofen i år 536.



Når tre ugifte søsken tar over en gård, ender det ofte at gården blir stående forlat på denne måten, når de ikke har noen egne arvinger. Trist! 
Karen døde der i 2004 og da kom broren Leif på gamlehjem og døde i 2008. Broren Arne, tok sitt eget liv 2006. Han bodde på en gård like ved som han drev.  
Se safta som står igjen i skapet!



Nundalen, Vestre og Østre, Årdal i Sogn,
Innerst i Sognefjorden ligger Nundalen. Et veiløst sted hvor det bodde ca. 100 mennesket på 1950 tallet. For å komme dit må man med båt, et vakkert sted hvor det har ligget 6 gårder og 8-10 husmannsplasser.  Huset på bildet ble kjøpt på auksjon i 1943 og det bodde folk der til 1959. Den siste standhaftige som ble boende på stedet der var Johanne som bodde alene der til 1961.


Her har det bodd folk siden vikingetiden, Så kom Årdals verk i 1940, de slapp ut flour i vannet og dyrene fikk flourskader og måtte avlives. Mange flott byggverk!


Vevlen, lystgården på Idd
Denne enorme bygningen ligger øst for Iddefjorden. Huset er på 860 kvadratmeter og bygd i empirestil med 55 vinduer over to etasjer.


Trist! Det koster millioner å rive, og forfallet har kommet for langt til å taes vare på. Hvem har egentlig ansvaret, er det arvingene eller kommunen?

Helleren, Jøøsingfjord, Rogaland
Husene er velkjente, de har blitt et turistmål, der de ligger under fjellsiden. Dette er et av stedene som man ikke vet når ble befolket, men dette er urbygninger, med mange endringer fra  1700 og 1800 tallet. 
Eies i dag av Dalane Folkemuseum, med ca. 20000 besøkende hvert år. 


Vangen, Strengelvåg i Vesterålen
Bureisningsbruk fra 1945, helt forfalt. Lagt ned 1970 og fraflyttet 1977.
         Vangen                                                                                  Skallnes

Skallnes, Nord-Varanger i Finnmark
Mellom Vardø og Vadsø ligger dette stedet.  Fantastiske mange fine bilder!


Hustveit, Voss i Hordaland
Stedet hvor forfatteren Siri Hustvedt sine forfedre kommer fra. Noen små mil fra Voss på E 16 og en 3,5 km bratt sti oppover så kommer man til Hustvedt. Ryddet på 1600 tallet. 
Ordet tvedt betyr rydning. Området har vært bebygd siden bronsealderen/5oo e. kr og det finnes mange arkeologiske bevis på det. 

Stedet ble gitt til Voss kommune i 1952 og de lar det bare forfalle. Det har startet en vernegruppe med Liv Bernhard Osa og flere andre som vil verne denne autentiske gården. Det ligger der som en eventyrgård. Men går det???

Veldig morsom historie om gården, folket som bodde der og utvandringen til Minnesota. 
Øystein har en veldig fin innfalsvinkel til hvert enkelt sted og historiene blir deretter. Her får vi vite mye om Siri Hustvedt sin familie
Samtalen stedatteren til forfatteren og Liv Bernhard Oas er virkelig verdt å lese. Rørende vakkert! Med mange flotte bilder (Dette ble litt uskarpt)

Nordgård, Engerdal i Hedmark.
Morsom innfallsvinkel til å skrive om dette stedet. Han satt å så på  et tv program "Trygdekontoret".  En lang historie, som han finner ut at  ikke stemmer helt med virkeligheten. 
Dette er en av de eldste gårdene i Engerdal. Fra 1600 tallet som seinere ble delt til Sørgård og Nordgård. Her var det også to søsken som forble ugifte og barnløse som overtok.
Johanne bodde der til hun døde i 1978.
Er det ulve-skinn eller et hundeskinn som henger bak rennebommen?


Roeid, Kviteseid, Øvre Telemark
En gang var dette sentrum i Telemark, der Marcus Henrik Florentz bygde denne empirbygningen i 1821. Han var fogden i bygda fra 1811. 
Han hadde øverste politi og påtalemyndighet, var skatteinnkrever og administrativ sjef for samferdsel. 

En lang flott historie om gården og dens betydning i vår historie, om kjente folk og historisk morsomme historier.


En absolutt spennende og fin bok som man kan lese i små porsjoner til undring over eller å hygge seg med! 
Morsomt å høre hvordan han fant de stedene han ville se nærmere på og alle folkene han snakket med underveis, alle historiene.
Faktastoffet og ref. er ryddig på grå sider etter hver omtale.
Han skriver så spontant og fint! 
Det er fantastisk mange flotte bilder i boka, en flott bok å bli glad i!


Boka er utgitt på Vigmostad -Bjørke, 2017
har 253 sider, med fantastiske bilder/foto av Pål Hermansen og morsomme og fine historier.
Kilde: Biblioteket

Andre som har blogget om boka: Tone

3 kommentarer:

  1. Utrolig spennende! Denne boken kunne jeg godt tenke meg å ha.
    Absolutt et tankekors med alle gårdsbrukene som er fraflyttet, står det noe om hvor mange i året? Forestiller meg at veldig mange ble stående tomme de siste årene :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Absolutt en fin bok. Han har ikke noe oversikt over hvor mange i året, men han har gode kilder og det er mye info om hvert enkelt.
      Det er så trist når slike steder forfaller. Vi bor selv i et vernet hus, vi har restaurert. Hytta vår et et kulturminne, en gammel skole i Ringsaker, vi driver å restaurere. Så jeg er litt opptatt av slike bøker og historier. Mannen min og jeg er litt "nerd"på gamle hus.

      Slett
    2. Ja, det er trist når gamle steder og hus forfaller, det er noe helt spesielt med dem, all historien som ligger der! Veldig flott at dere restaurerer, selv holder meg til hus av nyere dato da man nok som du sier skal være litt nerd for å ta vare på dem :)

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!