fredag 10. januar 2020

"Henrik Falk" av Vigdis HjorthEn ny fortelling fritt etter Ibsen sin «Hedda Gabler»!

Henrik Falk er nylig gift med Elsa, hun er 7mnd gravid og veldddddig gravid, kan ikke gjøre noe selv. De har vært en mnd. i Frankrike og han har kjedet seg ihjel. Han ser bare frem til å komme hjem og hun for å treffe mor og far, (et typisk enebarn).

Elsa er en kontrollerende kvinne som blir sur om han drikker et glass vin eller to. Det er tusen spørsmål hver dag: Hvem snakket du med i telefonen, hvorfor var han så lenge på do osv. Hun kakler i veg. Han klarer ikke konsentrer seg i hennes nærvær, ei heller nok til å lese ei bok.
For en situasjon tenker jeg!

De er på vei hjem og hun er sjokket over hvor mye og dyr vin han kjøper på flyplassen! Svigerforeldrene kommer og henter dem på flyplassen og på turen hjem blir han fortalt at barndomshjemmet er solgt! Ikke til hvem som helst men til hans gamlekjæreste Tale Løvlie?

Henrik, skipsredersønnen har satset alt på aksjemarkedet og tapt. Barndomshjemmet gikk også med i drag sluket. Nå jobber han på svigerfar sin bensinstasjon og har opplever et hardt fall i livet, klasse og identiteten er på stupets rand.

Her skjer det som må skje i et drama som bygger på Ibsen sitt stykke, og det har hun virkelig klart å ikle dagens situasjon, både av trender, kapitalflyt, status osv.

Alt fra Henrik sin ironiserer av navnet til svigerfamilien Brun Hansen, han er tross alt en Falk. Svigerfar Bjørn Brun Hansen som ser på han som et godt bytte for datteren, skipsredersønnen og aksjemegleren kommer seg nok opp igjen og han har fremdeles høy status i nabolaget.
Bjørn selv har bygget opp sin bedrift litt og den har vokst litt etter litt og han er livredd for å gå inn under et storkjede av bensinstasjoner. Han stoler bare på seg selv og driver på gamle måten. Henrik jobb på bensinstasjonen, men egentlig trenges han ikke der.

Moren og Elisa er som to tenårings venninner, sammensvorne, viskende og tiskende. Henrik skjønner seg ikke på dem og irriterer seg over alt de foretar seg. 

De bor i et lite hus i på svigerfarens tomt, og når de får flere barn skal de bytte hus. Men, enn så lenge bor de i et prydelig, skjematisk og moderne hjem, med et inngangsparti han hater. Krakk, med skinn som ingen sitter på og skilt og stæsj som "matcher", så småborgerlig han synes det er.

Jeg likte også svært godt hans ironisering over moderne kunst, når han og Tale er i huset og hun maler slagord slik Bjarne Melgaard gjør og slenger på noen klovner i Marianne Aunli stil, da ler jeg så jeg nesten griner. Hun kan få sagt det,-  hun Vigdis Hjorth.

Hva gjør et liv stor egentlig, er det penger og makt eller er det følelsene som handler om tap?
Hvorfor forakte vanlige folk, er det fordi at man har mistet fotfeste og blitt en annen uten penger og makt?
Han må påta seg den jobben med og må være underdanig, for sin kone, sine svigerforeldre og samfunnet rundt seg, noe Henrik aldri har vært!
 Er det rart at fallet er stort!

Anbefales! Så tidsriktig og bra!

Prosjekt NOR, hvor tre ledende nordiske forfattere har latt seg inspirere av Ibsens dramaer:
Fritt etter Henrik Ibsen "Hedda Gabler" av Vigdis Hjorth.
Merete Pryds Helle, "Nora" 
Klaus Østergren "Hilde Wangel"

forlaget oktober, 2019
sider 137
Biblioteket

Jeg synes boka var så bra, men leste den på toget og fikk ikke helt roen til å fordype den. Jeg måtte stadig bytte sete. Derfor fikk jeg lyst til å høre den som lydbok også, hvor Vigdis Hjorth leser selv. Den er virkelig humoristisk, så jeg har storkost meg med i dag!

Lydbokforlaget 2019
spilletid 3 timer
Lytteeksemplar

Andre som har blogget om boka Tine,  Beathe

7 kommentarer:

 1. Er den virkelig ikke lengre? Tre timers lydbok er helt innafor..
  Interessant!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne må du få med deg! Ja, det bygger jo på Hedda Gabler, så lengden er nok ca. den samme.
   Jeg kjenner det teaterstykket ganske godt, og likte derfor denne moderne utgaven og det var morsomt at hovedpersonen var mann.

   Slett
  2. Vet det. Det er en serie med tre forfattere som skriver sin versjon av Ibsenstykker.
   Hjort er en av mine favoritter, har lest mye av henne og hørt og sett henne live flere ganger, så jeg leser nok denne om litt også.:) Hun er morsom. Visste bare ikke at boka var så kort, har ikke kikket så nøye på den enda. Hun leser nok ganske fort også, kjenner jeg henne rett..

   Slett
 2. Takk for lenke Ingun, gøy at du likte boken så godt at du måtte høre den også :) Hvis de andre to forfatterne har gjort en like god jobb med sine gjendiktninger, så må jeg se å få lest de også.
  God helg Ingun!

  SvarSlett
 3. Har du tall på alle bøkene du har lest/hørt? Det er ikke få!
  En god søndag ønskes deg i skitværet av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Antallet er ikke viktig, men innholdet!
   Ja, nå er det skikkelig grisevær, glatt og forferdelig!
   Men vi har hatt noen flotte solnedganger!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!