lørdag 18. januar 2020

"Over havet" av Isabel Allende


Spanskspråklig litteratur er tema på Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai. Derfor ble denne et naturlig valg for meg å hoppe i den med Allende sin nye bok.  Naturligvis skal jeg dit, iallfall en hel dag.
Vi har også fått et liten opptak til festivalen her på Hamar, med seks tirsdager hvor biblioteket har en åpen lesesirkel. Jeg mistet den første, men det er enda fem igjen.

Denne boka er en roman, men den bygger på historiske episoder og personer som har opplevd dette i virkeligheten.

En flott historie om krigens faenskap, flukten fra Spania - til Chile og om hvordan livet i eksil oppleves, ikke bare en gang, men to ganger ble disse personene rammet.


del 1, Spania:
Fortellingen begynner i 1938. Det går mot slutten av den Spanske borgerkrigen. General Franco og hans fascister seirer på alle fronter. Det har vært harde kamper og mange ble skadet og mange døde.

Victor Dalmau vervet seg i 1936 for å være med å redde Madrid, men han skadet beinet. Etter det jobbet han som militssoldat på sykestua, han var medisin student tidligere. Det er voldsomme scener fra krigen som beskrives veldig godt.
Broren til Victor, Guillem dør under krigen. Victor får beskjeden om dette når de må flykte, han karer ikke å fortelle kjæreste Roser, det der og da, at han er død. De må flykte fra Barcelona, sammen med alle de andre som drar de fra byen i 1939. Heldigvis har vennen til Victor en motorsykkel slik at den gravide Roser (i syvende måned) ikke må gå hele vegen. Over Pyreneene måtte de gå til fots for å komme seg i trygghet Til Frankrike. Moren til Victor forsvant for dem på turen. Det var en kaldt, bratt og slitsom tur som tok tre dager..
De traff på en gjeng med desertører, to av dem bar Roser til leirplassen deres. De fortalte om Barcelonas fall og flukten. 

Når de kom til Frankrike var de ikke velkommen og ble fraktet til en flyktningeleir. Victor og Roser kommer i hver sin leier. Vi vet i ettertid at i disse leirene viste det seg at det døde ca. 15 tusen av sult, frost osv.
Elisabeth, en sveitsisk jente Victor har jobbet sammen med kommer til flyktningeleiren med Røde Kors. Der finner hun utsultede og høygravide Roser, hun får henne fraktet ut og hjelper henne til et provisorisk mødrehjem, ble vasket og fikk mat. Roser får bo hos en kveker familie og føder sønnen Marcel.

Vi hører historien om den rike overklassen som fester og lever det gode liv på båten fra Chile mot England. Laura de Solar, mannen hennes og datteren Ofelia. Deres eldste barn Filipe er advokat i Chile og har et annet livssyn enn sine foreldre.

Poeten Pablo Neruda chartret skipet "Winnipeg" som skal frakte Spanjolene fra Frankrike til Chile. Victor seter inn alt for å bli med det skipet, men da må han og Roser gifte seg og bli et par, noe de helst ikke vil, men må. Victor måtte fortelle at Guillem var død, så Roser kan ikke vente på han.
Poeten Neruda har stått for å organisere den store transporten, det var ca. 2000 utvalgte Spanjoler, som ble valgt ut til å bli med båten 4.august 1939. En måned ombord tok turen, de krysset to hav, før de kom til Chile. Poeten hadde ikke økonomien i boks, men der kommer Kvekerne inn og hjalp til..

Del 2 er fra Chile
Den lille familien får husrom hos Filipe de Solar, der starter deres nye liv. Filipe har kontakter og ordner jobb for begge. Roser spiller konserter, hun var pianist og Victor får seg jobb i bar og studerer medisin på dagtid. Victor hadde lange travle dager.
Det føles som et fengsel at de ikke kan skille seg i Chile, og dette byr på problemer, for det var jo bare et fornufts ekteskap de hadde inngått. Victor forelsker seg i en kvinne han ikke skulle ha gjort... dette ble vanskelig!

Marcel vokser til og er med over alt. Roser kjøper seg en symaskin og syr seg klær fra mote magasinene, slik hun stadig kan opptre på scenene i nye kostymer. Hun tjente godt med penger og liker seg. Victor studerer på dagtid og jobber i baren "Winnipeg" på kveldene. Der Victor leser, serverer og passer Marcel.

Ofelia ble gravid, noe hun trodde var et magevirus. Hun røpet aldri hvem som var faren til ungen sin.
Familie katastrofe.....!.det var dødssynd å ta abort, sier Laura, moren til Ofelia. Hun ble sendt vekk og Ofelia forbannet mannen som gjorde henne gravid.

De fikk mange gode år. Victor ble lege, Roser jobber mye i Venezuela og Marcel studerer i USA. 30 år etter krigen i Spania, blir livet snudd på hodet enda en gang.. 
Militærkuppet ledet av general Augusto Pinochet 11. september 1973. Salvador Allende, landets president ble myrdet og det folkemordet (han var fetterne til forfatterens far). 
Victor Dalmau ble tatt, og satt 11 mnd. i konsentrasjonsleir ....trist, tragisk, uff.

De berget livet alle tre og de flyttet tilbake til Chile, hva som skjer videre må du lese selv..
En fantastisk flott historie, om drømmer, håp, overlevelse, tap, kjærlighet, eksil, osv.

Unn deg denne herlige romanen med faktiske hendelser som ramme! 
Den er gripende og god!

Lydbokforlaget, utgitt januar 2020
spilletid 12.10.53
Lest av Runa Eilertsen
Lytte eksemplar

Boka: Gyldendal 2020, 384 sider 

Link; Smakebit på søndag

17 kommentarer:

 1. Runa Eilertsen er en av mine favoritter, så denne skal jeg sannelig høre, når bare jeg blir ferdig med Jan Kjærstads lange trilogi :) Kjekt å høre at den falt i smak.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble litt lang omtale, men jeg ble litt engasjert. Ja, jeg kar storkost meg med denne. Jeg liker romaner som bygger på faktiske hendelser og hun skriver godt!

   Slett
 2. Jag har verkligen inte läst mycket spanskt och ännu mindre från Chile, det är lite som ett vitt ark. Så tack för tipset.

  SvarSlett
 3. Den hørtes interessant ut. Jeg lurer på om ikke den befinner seg i ulest-bokhyllen. Det må jeg gå å sjekke. Jeg har lånt "veldig" mange bøker på biblioteket akkurat nå, så jeg må lese det først. Men jeg skal huske på denne.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kom ut på norsk 3.januar i år, så den er helt ny. Det er en av de beste Allende bøkene jeg har lest.

   Slett
 4. nej, det är nog sällan en läser något spanskt egentligen. tack för tipset!

  SvarSlett
 5. Jag har nog bara läst Andarnas hus av Isabel Allende.Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Har bara läst Andarnas hus av Allende, men tänkt att jag vill läsa mer.

  SvarSlett
 7. Verkligen inte läst mycket spanskt. Känner ju till författarnamnet men ännu inte läst något. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Takk for mange hyggelige kommentarer, denne boka er helt ny og forteller både om Spanias historie og Chile og hva som skjedde der på 70 tallet, spennende!

  SvarSlett
 9. Det var så länge sen jag läste Allende, nästan tjugo år sedan! Då läste jag tre titlar efter varandra och gillade dem. Hittar inte denna på boktipset, kanske har den nyss kommit ut? Tack för smakbit!

  SvarSlett
 10. Jag läste Eva Luna när jag var yngre av Allende sen dess har jag inte läst något mer av henne. Exilen från Spanien är ett ämne som jag kan väldigt lite om så den hade varit intressant att läsa. Tack för smakbitarna!

  SvarSlett
 11. Denne var ukjent for meg, men jeg skal notere med tittelen. Takk :)

  SvarSlett
 12. Jag gillar spanska och latinamerikanska författare och Allende är en av mina favoriter. Den boken blir jag nyfiken på. Tack för smakbitarna

  SvarSlett
 13. Nettopp avbestilt den hos bokklubben! Dvelte lenge, skal, skal ikke. Har nemlig to uleste av Allende i bokhyllen, men jeg liker forfatteren godt. Etter å ha lest innlegget ditt skal jeg notere meg boken til etter at de andre er lest :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes Allende var så bra med Åndenes hus, denne kommer i samme kategori. Hun opplevde selv å bli flyktning, så den er skrevet med en opprinnelig glede og intensitet over endelig å få skrevet denne boka og historien. Den har en sann historie som bakgrunn. Jeg synes i mellomtiden hun har skrevet mye kjedelig.

   Slett
  2. Åndenes hus var den første jeg leste av henne og ble helt betatt, fantastisk skrevet! Enig med deg i at noe av det hun har skrevet etterpå ikke nådde helt opp, og er grunnen til at jeg ikke gyver løs på de jeg har ulest :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!