lørdag 25. januar 2020

"Vernon Subutex 3" av Despentes Virginie

 

Tredje og siste boka om Vernon og vennene hans!

En svært spesiell og fengende samfunnsskildring fra Paris, kort resume:
Vernon Subutex 1,  var platebutikkinnehaveren som gikk konkurs og mistet alt. Han havnet på gata, blant dopere, horer, junkies, høyere ekstreme, fallene muslimer og uteliggere. Jakten på å finne Vernon begynner, for han har noe andre vil ha tak i. Dette er en spenningsroman

Vernon Subutex 2, Vernon spiller musikk på et møtested for alle mulige folk med ulike bakgrunner. De får et fellesskap i musikken, som gjør dem til en slags sekt, med felles stevner hvor alle møtes i Vernons DJ musikk. Denne boka vokser med et stort persongalleri.


Til boka nr 3, avslutningen:
Vernon Subutex har nå bodd i leieren og blitt lederen, de har flyttet rund og er nå i Bordeaux. Bortimot to år har de holdt sammen og han blir sett opp til som en guru i gruppa. Han samler folk som danser og hygger seg i fellesskap i naturlig rus på stevner, med den avdøde vennen Alex Bleach sin musikk som Vernon mikser. 
Det er hemmelig hvor dette er og for å være med må være invitert, men kan ta med seg gjester. Dette har vokst seg fram til et fenomen mange blir tiltrukket av. Men de har mange strenge regler, f.eks. man får ikke ha med mobiltelefon eller datautstyr inn i leieren.

Vernon sitter på toget til Paris og drømmer seg vekk. Han har sluttet med alt dop, men har nå så tannverk at han har tatt smertestillende. Han er på veg til tannlegen i Paris. Der han og hans unge kjæreste Mariana  skal få bo i Kiko sin leilighet, den er skremmende full av luxus og overdådighet. Paris skremmer han, alt for mye trafikk og støy.
Vernon lurer på hvor Charles har blitt av, han oppsøker stedet der han og samboeren Vero bor. Charles den drittsekken har død, sier Vero. Hun var nærmest i sjokk, men ikke over at han var død, men over alle pengene han hadde vunnet og ikke sagt et ord til henne om. Han hadde ordnet med samboerkontrakt, men ikke fortalt om gevinsten. Vernon skjønner at hun snakker om arven, for hun skal dele med han og gjengen også! 50.000 euro skal han og vennene få, ufattelig!
Vero vil se leieren og blir med, hun er en tidligere lærer, men ble kastet ut av skoleverket og er bare en fyllik. I leieren går alt sin vante gang, med Olga som ordner og rydder, hun har syv hunder nå. Vernon liker ikke hunde. Ting begynner å skjære seg når gjengen får vite om arven, alle har en mening om hvordan pengene skal brukes. 

Filmskaperen Dopalet, en mann i femtiåra, ble mishandlet og tatovert på ryggen av to jenter Aicha og Celeste i bok 2. Han lider nå over at den blir fjernet og får en ny over som skjuler de gamle arrene. Han vil ha hevn over disse jentene og det de gjorde mot han! Dette ble dramatikk!

Naturligvis blir terroren i Paris et viktig tema, for alle er redde for at det skal skade dem. De undrer seg på om fellesskap er mulig mer? Hvem kan man egentlig stole på når Vernon hører hva Dopalet og Max driver med?

Jeg sier ikke mer om hvordan dette gikk, men dette er en sterk samfunnssatire. Bøkene er en fortelling om dagens Paris, som man ikke kan lukke øynene for, mye er som tatt ut av dagens virkelighet og dagens nyheter.
Slutten har en fremtidsvisjon som kanskje var litt heftig, men hvem vet? 

Anbefaler serien!
Fantastisk språk og tydelig innsikt i ulike miljøer hun beskriver veldig godt, som om man er der selv. En eksplosjon av fortellerglede og spenning!
Fortellingen er iallfall en hyllest til musikken og dens påvirkning på oss.

Vernon Subutex: 3 | Virginie DespentesUtgitt på  Lydbokforlaget,2020 
Fanny Vaager leser kjempebra.
spilletid: 12.45
LytteeksemplarUtgitt på Gyldendal 2020
oversatt av Gøril Eldøen
Sider 384
Leseeksemplar


Heldigvis begynner boka som jeg har fått i PDF format fra Gyldendal, med en oversikt over alle personene som er med. Det var bra for det er så mange folk med at man går helt i surr. Når jeg fikk printa ut den oversikten og gjort mine notater. Så, da gikk det bra, når jeg kunne kikke og repetere hvem de ulike folkene var fra bok 1 og bok 2. Veldig godt å ha boka å kikke i, sammen med lydboka.
For dette er heftige saker!

4 kommentarer:

 1. Spennende å lese om denne og de to andre bøkene. Jeg har styrt unna pga. coveret (tror jeg) og kanskje handlingen, trilogien høres litt sær ut. Siden jeg nå er inne i et trilogi-leseraid av dimensjoner, skal du bare se at jeg hiver meg over denne også.
  Er det sånn at en er nødt til å holde styr på karakterene? av og til går lyttingen greit selv om det flyter litt :)

  SvarSlett
 2. Forfatteren av denne boka har erfaring fra punk-miljøet og som prostituert og hun skildrer Frankrike og Paris utrolig bra. Hun kjenner tydeligvis til dette miljøet innenfra og skildrer det uten silkehansker. Mye rå scener.
  Sist jeg var i Paris opplevde jeg veldig mange bostedsløse så problemene i Frankrike er nok noe helt annet enn det vi har her på berget.
  Hun skriver om veldig mange personer,ja. Jeg har lest/hørt en bok hvert år når de har kommet ut, det er nok en fordel å lese/høre dem litt kjapt etter hverandre. Slik at man ikke mister alt for mye og glemmer hvem som var hvem osv.
  Hun skildrer Paris og Frankrike på en helt spesiell måte, og tar med dagsaktuelle temaer, som er ganske skremmende!
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Facebook sier at du har bursdag i dag, Ingun! Gratulerer så masse! Håper dagen blir super! :)
  Pc-en min har takket for seg, så jeg får ikke blogget for tiden. Låner mannen sin pc uten tilgang til bilder og photoshop, men håper ny pc snart er i hus.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Jorun!
   Nå har jeg og noen venner spist kake og hygget oss, så det blir ikke den store feiringen.
   Håper du får ny -pc snart, det er kjett å være uten og veldig slitsomt å finne igjen alt man hadde på den gamle og lære seg ny. Ha en fin dag!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!