onsdag 6. mai 2020

"Ensomhetens språk" av Jan -Philipp Sendker, bok 2




Denne boka tar for seg miljøkatastrofene i Kina. 
Hvem har egentlig ansvaret for farlig utslipp!

Denne boka er bok to i serien om den forhenværende journalisten Paul Leibovitz. Paul har blitt 53 år og har bodd tre år på øya Lamma utenfor Hong Kong. Han og hans Kinesiske kjæreste Christine har blitt et par og hun besøker han hver søndag. Plutselig en dag hører han ikke mer til henne og får ikke tak i henne på telefon, etterhver svarer hun kort og svært opptatt. De som var så lykkelige, hva har skjedd?
Det viser seg at hun vært hos en astrolog, hun tror på astrologien. Paul aviser tullete spå-kunster, men oppsøker sammen spåmann etter Christine sitt ønske. Det var et urolig varsel......og han lyver for Christine.

En dag får Christine et brev fra broren som hun ikke har sett eller hørt fra på snart 40 år. De trodde han var død og forsvunnet under Kulturrevolusjonen i Kina. Hun var bare 5 år da de to ble skilt.  Moren og Christine rømmte fra Kina ved å svømme til Hong Kong.
Hva ville broren? 
Han sier at hun må hjelpe han. Christine tar med seg Paul og etter en lang tur kommer de fram til der broren og kona på landsbygda i Kina. Hun er veldig syk, det er en mystisk sykdom!
 Hva skal vi hjelpe med? 
Christine må dra tilbake til jobben i Hong Kong. Paul hører om katter som dør og etterhvert er det tre av naboene til som er syke eller nylig døde og det har blitt født  handikappede barn. Paul begynner å lure på hva de har spist og han skjønner snart at det er forurenset fisken, de har spist. Legen vil ikke tro noe slikt og neglisjerer han og sier det er en uhelbredelig hjerne-sykdom. 

Paul tar noen prøver og finner ut etter tester(på laberatorium) at det er kvikksølv forgiftning de har blitt syke og lider av eller har død.
Denne miljøkatastrofen er det ingen som vil ta ansvaret for. De tør ikke gå ut i media og ingen advokater vil hjelpe dem. Vi hører hvordan det Kinesiske samfunnet bruker all sin kraft på overvåking, maktmisbruk og korrupsjon. Fabrikkeierne og børsmeglerne har makt langt inn i politikken. Dette blir en sak som setter hele familien i fare.

Vi får også høre om hva broren opplevde under Kulturrevolusjonen og hans kone. Sterke historier som vi helst ikke vil høre, men som har preget dem som mennesker. En vakker og trist slutt på hvordan de valgte å avslutte livet sammen.

Denne historien varte over mange måneder og mye skjedde. Boka avsluttes med en lykkelig hendelse. Paul og Christine får et barn, en vakker liten gutt.
Astrologi, det blir noe Paul begynner å se på med litt andre øyner......

En fantastisk flott historie! Om folket, om hvordan de bor om hotellrom i 8 etg. som har motorvegen i samme høyde (det opplevde vi faktisk i Shanghai for 15 år siden også). Maten som får meg til å kjenne luktene og skildringene av den fattige landsbygda. Frykten som de opplevde og som viser noe av overvåkingen av enkeltmennesket i Kina. 
Bloggere, journalister og andre opposisjonelle som blir straffet og mishandlet! 
HUFF, huff!. 

Anbefales!  
Gleder meg alt til tredje boka   

Utkom i 2018
spilletid 11 timer
Lest av Axel Aubert, veldig godt lest!

Kina- trilogien:
3. Ved natten ende, 2019

Andre bøker jeg har lest av forfatteren:
Kunsten å høre hjerteslag, 2013, Burma trilogien, bok1
Kunsten å være den man er, 2014, Burma trilogien 2
Kunsten å følge hjertet 2020, Burma trilogien nr. 3
Omtale Ensomhetens sp

6 kommentarer:

  1. Jeg har sett forfatterens navn de siste årene. Særlig Kunsten å ... bøkene. Omtalen din fristet til å lese han også :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kina-trilogien er spennende pga tematikken som taes opp. Jeg har vært på reise rundt om i Kina for mange år siden og så tendenser den gangen, men alt skjer utrolig raskt der. Det er et land som man ikke kan si og gjøre som man vil i og det er sjokkerende å lese om, selv om vi av og til ser noen klipp om det på tv.
      Kunsten å... serien er mer på det medmenneskelige og indere plan. Ta ganske ulike serier.

      Slett
  2. Jeg vant nettopp to bøker av Jan-Philipp Sendker i en konkurranse på Instagram. Men det var Kunsten å høre hjerteslag og Kunsten å være den man er. Ensomhetens språk har jeg ikke vært borti før, men den høres veldig fin ut samtidig som den har parti som vil bli tøffe å lese. Flott å lese dine tanker om boken.

    SvarSlett
  3. De to har jeg lest og gleder meg til oppfølgeren som akkurat har kommet ut, seks år etter de to første. To svært ulike serier :)

    SvarSlett
  4. Takk for enda en bokanbefaling!
    Jeg kjenner at jeg trenger litt tid til å lande mellom hver bok jeg leser, ihvertfall hvis boka treffer meg.
    I går, på en sjelden bytur i disse tider, var jeg innom en bokhandel og fikk med meg "Frida" av Nina Grünfeld. Historien om hennes farmor har mange sammenfallende hendelser med Rakels i Sissel Værøyviks bok "Rakels bok". Både Rakel og Fridas sønn, Bertold, ble sendt som flyktninger fra Bratislava til Norge før krigen.
    Ellers er jeg begynt å jobbe litt med slektshistorie igjen. I dag etterlyser jeg kunstneren som malt fars bilde, et maleri han kjøpte rundt 1950.
    Håper alt er bra og at dere holder dere friske! Hilsen Jorun

    SvarSlett
    Svar
    1. Frida er en bok jeg synes var fantastisk bra!. Ja, i Rakels bok var det noen fra Nina som drev barnehjemmet i Oslo for Nansenhjelpen som hentet barn i Øst-Europa til en trygg tilværelse i Norge for noen barn.
      Vi det helt fint og jeg synes det er deilig at livet begynner å normalisere seg :)

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!