tirsdag 6. oktober 2020

"Kohts bok" av Joachim Førsund

 


Dette var en fantastisk lytter-opplevelse!

Sjelden har jeg hørt, forundret meg, kost meg, ledd og blitt litt forbannet på og  litt matt av å høre på hvor aktiv Christine Koht er/har vært og alle hennes tanker. En herlig bok!

 Hun skulle fortelle alt, og det har hun virkelig gjort. For et liv hun har levd, med rus og manier, frekkhet, løgner og stahet har hun kjempet seg fram.

Oppvokst på Vakås i Asker, med en far som var alkoholiker, en søster og en alt oppofrende mor. Dette var ikke noe helt vanlig hjem, for faren hennes var ganske så spesiell han også. Hun forteller om at faren sendte opp nyttårs-raketter, fra peisen og opp gjennom pipa. Faren slet også med traumer og skam over sin familie og hva de stod for under krigen og gjorde under krigen.

Moren var opptatt av det skulle være et hjem hvor man skulle snakke og være fri for hemninger. Absolutt alt skulle man kunne snakke om, mente hun og det gjorde de. 

Som ungdomsskolejente gikk Christine inn for det religiøse, før det gikk over i festing og drikking. Så var det Agder Folkehøyskole hvor ulike kjønn ble prøvd ut, der gikk hun under navnet Victoria. Så kollektiv i Oslo, men hun følte seg ensom inntil hun traff Pernille. Hun var ei dame som aldri sa nei (nesten aldri). Før hun eksploderte da hun fant ut at Christine drev med kokain og tilslutt sendt henne på rehabilitering.

Den maniske Christine kan fortelle ting, man nesten ikke tror er sant. Jeg lo og koste meg med noen av historiene, hvordan hun fikk seg jobb i NRK osv. Hvordan torde hun å fortelle om andre episoder... eks at det var Pernille som skrev eksamensoppgaven hennes. Hvordan hun gikk helt til grunne i kokain rus og andre piller. Hvordan hun handlet som en gal, etter alle showene hun hadde og tjent mye penger. Jeg skjønner at hun skammer seg og mye og er flau over mye hun har gjort, men morsomt å høre om i ettertid hvordan dette gikk til.

Hennes form for besettelse over andre mennesker, eks Else Kåss som hun absolutt skulle slanke, hun ville nok bare det beste. Hun sier at hun er snill, er en vennlig person, men har det veldig travelt. Alt skal gjøres i samme sekund som det tenkes.

Pernille har vært en fantastisk kvinne for henne og hva hadde Christine vært uten henne! Hun har vært en enorm støtte for Christine hele tiden og jeg viste ikke at hun var forfatter. For et liv de to har levd sammen...jeg røper ikke mer!

Boka er veldig godt skrevet, men masse dialoger som forfatteren leser så morsomt! Christine ville at dette skulle bli en morsom bok om bipolare folk og det har det blitt. Hun og forfatteren må ha hatt en veldig god dialog og han må ha hatt mye tålmodighet med alle hennes krumspring, tror jeg. En veldig spesiell og  fin fakta og dokumentarbok om Christine Koht har det blitt!

Hør denne som lydbok og kos dere! Lest utrolig bra og morsomt av forfatteren selv Joachim Førsund. Året bok?  

Den morsomste, mest fargerike og avslørende bok jeg har lest/hørt i år! Fantastisk, jeg ser for meg Christine som svinser avgårde i sine fargerike kreasjoner!

  

Utgitt på Lydbokforlaget 2020
Spilletid 4.15.32


10 kommentarer:

 1. Så kjekt at du likte denne boken så godt. Jeg som ikke ser på tv hadde ikke hørt om Koht før hun skulle på Lindmo her om dagen. Så faktisk det programmet og ble kjent med henne på den måten. Takker for tips om lydboken, skal bare se jeg svinger innom den snart :)

  SvarSlett
  Svar
  1. OY, hun er jo veldig kjent. Jeg har fulgt med henne i alle år, og vært imponert over hennes kostymer og morsomme program.

   Slett
 2. Jeg har nettopp lest denne, og synes den var sterk,trist og morsom. Har alle fasetter. Lett å lese slik den ble skrevet i muntlig form, jeg så de to foran meg og hørte dem inni meg snakke sammen. Absolutt en bok å anbefales. Min omtale kommer om litt. Litt travelt her for tiden.

  SvarSlett
 3. Ja, jeg storkoste meg med denne, selv om den har mye tristhet i seg.

  SvarSlett
 4. Hei Ingun! Takk for at du forteller om denne boka! Jeg har ikke turd å lese den!
  Da jeg først hørte om den, tenkte jeg at, ja, når man har vært så syk som det Christine Koth har vært, så er man på et annet sted enn de fleste av oss. Hun har våget å dele så mye, hvorfor ikke være åpen om alt? Men vil jeg vite alt om dette mennesket som har fått meg til å le så mye, tenkte jeg. Vil jeg virkelig se og vite hvordan det ser ut på baksiden? Jeg har ikke bestemt meg enda for om jeg skal lese den. Kanskje den blir en av bøkene jeg ønsker meg til jul?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun forteller så morsomt, selv om det er triste ting hun snakker om. Jeg synes den var spennende, men litt sjokkert over hvor frekk hun har vært og sier at slik er vi i vår familie. Ja, ønsk deg den til jul for den er ikke depressiv men opplysende om livet som bipolar. Ha en fortsatt fin søndag!

   Slett
 5. Jeg blir sliten bare ved tanken på å lese denne boken. Tror jeg står over. Jeg anbefaler i stedet bøkene til Lars Mytting.
  Jeg har et annet tips til deg - "Ødemark" av Stina Jackson. Den gjorde inntrykk på meg. Det står at det er en krim, men jeg ville ikke kalt den det. Mer en spenningsroman. Utgitt på Gyldendal.
  Gode høstdager ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 6. Det hørtes interessant ut å høre den som lydbok. Det kunne jeg tenkt meg. Hvert fall mer enn å lese den selv :-)
  (Det er nå mulig å legge inn link på bloggen min)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var perfekt som lydbok! Han leste så morsomt og levende.

   Slett
 7. Ja, gleder meg til å lese Hekneveven, den står høyt oppe på lista mi, har ventet lenge på denne oppfølgeren. Har akkurat blitt ferdig med 6. boka om de adopterte søstrene, den var ganske spennende og til tider veldig fin. Takk for tips til "Ødemark" notert.
  Ha en fortsatt fin høst før alle bladene blåser vekk. Jeg var på en et par timers sykkeltur i dag og det var hard å tråkke mot vinden enkelte steder, men så vakkert!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!