søndag 11. oktober 2020

Solsøsteren av Lucinda Riley

 


Denne gangen treffer vi Electra, fotomodellen i bok nr. seks.

Electra er 26 år gammel hun er super foto-modell, tjener masse penger og har alt. Electra har vært modell fra hun var 16 år og før det en umulig jente som ikke orket skoler og kom i konflikter med alle over alt. Fra barnsben har hun hatt en uro i kroppen og gråt mye.

Hun er mørkhudet og er usedvanlig vakker, høyden er186 cm Hun er en skikkelig berømt førstesidemodell som jobber både i Europa og i USA. Hun er ikke vant til å tenke selv mer, for alt ordner seg med innleid personale som holder orden på alt for henne. Fra møter, - fotografering til å passe hvor de skal- reisested og transport, mat, klær, pakking, rengjøring og alt annet. Det eneste hun må passe på er å holde seg i form, slank og får i seg riktig mat. 

Å være modell kan være både slitsomt og lange dager hvor man blir utsatt for både kulde og ekstrem varme under fotografering. Så man må tåle litt av hvert og da er det hun begynner med kokain, en stripe her og en stripe der, litt alkohol også er man klar for nesten all type jobbing! Dette blir det bare mer og mer av og hun må ta sovepiller for å få sove. Dette går naturligvis ikke godt...... hun har leilighet i New York

Handlingen er lagt til 2008. Farens død går inn på henne og hun blir kontaktet av en kvinne som sier hun er bestemoren hennes.Hun avviser henne i begynnelsen,  etter hvert blir de kjent og hun får høre historien om familien og hvordan hun kom til Amerika fra Kenya.

Bestemoren er som et speilbilde av Electra, selv om hun har blitt 68 år gammel. En naturlig og rikt utsende kvinnen heter Stella, litt høyere enn Elektra, hele 187cm. Hun insisterte på å starte på begynnelsen av historien når hun skal fortelle, Det starter med Cecily Hutley-Morgen som dro til Kenya i 1939. Jack hennes tidligere forlovede har brutt med henne så hun vil til Afrika, der gudmoren hennes bodde Hun var en skikkelig overklasse jente som vi skjønner.    

Cecily drar først til England, London. Hun er noen dager hos en bekjent (overklasse)hun synes både London og huset er kaldt,  hun treffer en sjarmerende mann før hun drar videre til Kenya. Hun kommer til Gudmoren som snuser kokain og livet er som en dans på roser hvor det går i selskapsliv. Hun får en venninne Katherine og treffer Bill som blir hennes mann, en beryktet ungkar som driver med kvegdrift. De bygger hus og hun er mye alene, så en dag møter hun en ung kvinne som hun gir et løfte til........det endrer livet til Cecily. Hva dette er må du lese selv!

Hva jeg synes om boka: Jeg har vært i Kenya. Kjørt bil gjennom Rift Walley til Tanzania og vært på safari i Serengeti og sett løver og elefanter osv. noen dager. Kjørt småfly og sett snøen på Kilimanjaro, over Kenya og sett det vakre landet fra lav høyde til vidunderlige Zanzibar. Så mine Afrika minner strømmet på fra den tre uker lange perioden jeg var i Afrika og jeg elsket den delen av boka. Fantastiske minner som kom foran øynene mine og ja, Masaien er utrolig høye, ranke, slanke og et vakkert folk.

Historien som bestemor fortalte ble litt vell lang og utbrodert til tider, men som lydbok gikk jeg ikke lei, selv om det ble til tider ble litt vell mye fokus og unødvendig skille poengtert til det slitsomme om hvor rike de rike var og de fattige hvor lite de hadde (det er et av triksene til forfatteren) som hun bruker til det kjedsommelige i sine romaner. 

Budskapet i fortellingen likte jeg derimot veldig bra. Det om adopsjon synes jeg var veldig bra og mange fine tanker rundt. At vi som er adoptivforeldre kan bli like opptatt og altoppofrende foreldre som om barna er egenfødt, det stemmer. Jeg har selv tre adoptivbarn. Det er kanskje derfor jeg liker denne serien og følger med.

Hvordan Electra bestemmer seg for å bruke sin posisjon som kjendis, et veldig godt og fornuftig bra trekk! 

Lucinda Riley er en god forteller, med gode spenningskurver, slik at man må lese/lytte ferdig. Og slutten var hjerteskjærende. Selve boka er på ca. 800 sider, så her kunne det vært kuttet litt blir min kritikk.

Gleder meg til å høre om den syvende søsteren og hvor hun kommer fra og hvem hun er? 

Serien:
Bok nr. 1: De syv søstre, fra 2014 omhandler Maia, oversetter, Brasil
Bok nr. 2: Stormens søster  omhandler Ally, seileren og fløytisten, Norge og Bergen

Bok nr. 3:  Skyggesøsteren fra 2017 omhandler Star, den jordnære, Nord England
Bok nr. 4: Perlesøsteren, utgitt 2018 omhandler CeCe, kunstner spiren som drar til Australia
Bok nr. 5: Månesøsteren, utgitt 2019 omhandler Tiggy, Skottland og Spania
Bok nr. 6: Solsøsteren, 2020 Electra, den kjente foto modellen, handling er i USA og Kenya. 
Bok nr. 7: Kommer, hvem er den syvende?


Spilletid 23 timer og 22minutter, Storytel. Utgitt som bok Cappelen Damm 2020

Andre som har blogget om boka, som jeg fant i forbifarten er Tine

6 kommentarer:

 1. Så kjekt at du fant meg i forbifarten :) Gøy at du har kommet så langt i serien, nå får vi bare vente til januar, det er vel da bøkene hennes pleier å komme ut. Er enig i innvendingene dine om at boken er hakket for lang, og misunner deg din relasjon med Kenya :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var skuffet over bok nr 5 så glad for at denne var hakket bedre.
   Å oppleve Kenya og Tanzania i tre hele uker var helt fantastisk. Vi bodde hos noen venner som jobbet i Tanzania i to uker og de tok oss med på fantastiske turer. Den siste uke var vi på Zanzibar hvor vi også hadde kontakt med norske fastboende som tok oss med rundt. Utrolig flott opplevelse man aldri glemmer. :)

   Slett
 2. Nok en gang greier du å presentere en bokserie jeg ikke har fått med meg! Jeg har aldri vært i Afrika, til tross for at jeg har både en søster og en bror som har jobbet der. Kanskje jeg må sjekke ut disse bøkene.
  Så til kommentaren din på mitt innlegg om briller på bloggen min. Jeg har vært innom tanken på å operere øynene. Jeg har jo brukt mye penger på briller gjennom årene. Men kan man opereres for nærsynthet, skjeve hornhinner og langsynthet. ( Jeg har progressive glass), og hvor mye koster en sånn operasjon? Og hva skjer når synet forandrer seg med årene? Jeg må stadig skifte styrke på glassene, og jeg er _- 5 og + 2 ca. Og gjøres disse operasjonene privat? Som du skjønner har jeg ikke undersøkt dette alternativet noe særlig.
  Hilsen Jorun

  SvarSlett
 3. En fin serie, svarer deg på bloggen din.

  SvarSlett
 4. Jeg har lest alle bøkene i denne serien, også Solsøsteren, og liker dem. Gleder meg til slutten.
  Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!