søndag 4. oktober 2020

Jackie av Anne Swärd

 

Kjærlighet kan gjøre en blind!

En helt ny bok fra Anne Svärd har kommet ut (på svensk). Forfatteren som skrev boka: Vera Noe av tematikken er lik, en ung kvinne og en litt eldre mann. Mannen kommer fra et splittet hjem (overklasse), - sommerhus på en øy ute i den Svenske skjærgården og maktmisbruk.

Det er sommeren 1988, en ung kvinne forlater sitt hjem ca. 18 år og tar toget til Stockholm for å studere der. Hun har mange drømmer om å få et nytt liv og om å få oppleve storbyen og realisere seg selv. På toget treffer hun en mann, hun kommer i prat med han. Han lar henne overnatte hjemme hos seg den første natten hun er i Stockholm, for det er for seint å oppsøke hybelen hun har fått, og penger til hotell vil hun gjerne spare. Hun får hans seng og han er hyggelig mot henne og gjør henne ingenting.

Jackie er i Stockholm hele sommeren, bor ok og har fått seg sommerjobb. begynner på et tegnekurs i kroki og treffer Connie. En festglad jente og de henger sammen, men hun kan ikke glemme mannen fra toget. Hun går tilbake til hans leilighet og legger igjen adressen sin i posten hans. 

Langt om lenge treffes de, det blir en intens kjærlighet og han tar nesten over styringen av livet hennes liv, skummelt!   

De drar avgårde med båt ut i skjærgården, det har blitt vinter, kaldt og han finner nøkkelen til ei hytte de går inn i på en liten øy med bare tomme ferie-hus. Han virker ikke kjent i huset registrer hun og han blir underlig redd da han ser spor ute i snøen. Hun juger og sier at det ikke er henne..... Det er iskaldt, men de holder varmen foran ovnen. 

Ting utvikler seg i turbofart og vi følger dem i litt over et år, uten at jeg vil røpe noe mer. Som en psykologisk-triller. Historiske hendelser som Palmedrapet og Tsjernobyl-ulykka er flettet inn og tidsbildet og det er flott referert til 80 tallet, med miljø, musikk, stil i klær, sminke og hår. 

Troverdig er den, dessverre! Vi vet at alt for mange kvinner opplever og har opplevd akkurat det Jackie opplever. Den voldsomme kjærligheten, som blir en besettelse for mange og gjør en helt blind i øyeblikket,, men hvordan komme videre.....

Jeg undrer på om denne boka er litt selvbiografisk, når man leser at hun selv er ung på 1980 tallet og har gått på Kunstskole? Etterordet kan nesten tyde på at dette er noe hun selv har opplevd? Eller er det bare jeg som levde meg så inn i boka at den ble helt troverdig. Se wikipedia.. Jeg måtte lese litt mer om henne. Hun sitter i Svenska Akademien og jeg ser utafra avisinnlegg at bakgrunnen sin har hun vært veldig taus om, lenge. 

En flott bok som sier mye, man må ha øynene åpne og ikke tro på alt!

En bok jeg absolutt vil anbefale, den var spennende, vond og har et viktig budskap!

Utkom i Sverige i 2020. Spilletid 10timer 6 min, på Storytel innlest av Anna Maria Käll


Linket opp til smakebit på søndag

16 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten jag har läst Vera så det kanske blir denna med.

  SvarSlett
 2. en stark roman, om något jag själv inte skulle vilja uppleva, trevlig söndag.

  SvarSlett
 3. Tyckte om den här liksom Vera av författaren. Skrivet bra och starka böcker. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var godt å høre at vi er flere som liker henne!

   Slett
 4. Tack för smakbiten. Jag är lite nyfiken på denna.

  SvarSlett
 5. var inte så förtjust i Vera, men jag har läst annat av Anne Swärd som jag verkligen tyckt om. Jackie ska jag läsa. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da, skal jeg finne mer av henne å lese!

   Slett
 6. Oj, din beskrivning gjorde mig verkligen intresserad! tack!

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten! Har tänkt läsa Vera och nu måste jag ju skriva upp denna på läslistan också.

  SvarSlett
 8. Jag har läst Vera och gillade den. Så jag ska nog läsa denna också, tack för smakbit

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten. Har inte läst denna, men Vera har jag i bokhyllan och har tänkt läsa den framöver.

  SvarSlett
 10. Spennende og vond, og et viktig tema, takk for flott lesetips Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte den, litt sakte i beg. men så blir den spennende etterhvert!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!