søndag 28. februar 2021

"Det røde rommet" av August Strindberg

 

 Denne romanen ble Strindberg sitt gjennombrudd som forfatter.

Strindberg skrev boka i 1879, da var han 30 år. En av  litteraturs første naturalistiske, sannferdig og ærlig forfatter fra Sverige. Han beskriver i denne boka hvordan samfunnet fungerte og var i endring. Han var som Georg Brandes, den svenske store modernist, med signaler om det moderne gjennombruddet i samfunnet og formidlingen av dette på slutten av 1800 tallet.

Vi møter Arvid Falk og følger han i et år. Penger er ikke alt for han, frihet og sannheter er mye viktigere prinsipper for han. Familien hans, har en helt annen oppfatning enn han. Arvid  og broren Carl Nicolas blir uvenner, når han forteller om en artikkel han har skrevet som vil avsløre noe stort og viktig i samfunnet. Broren mener han misbruker familiens gode navn og rykte ved å skrive dette i avisa.

Arvid velger å holde seg unna familien og prøver seg på mange ulike jobber, for å finne ut av hvordan det idealistiske samfunn bør være. Vi møter han i mange ulike scener, hos sine venner malerne som er sjalu på hverandre når noen får oppdrag. De selger lite  og er ofte ekstremt fattige og må gå «Til onkel» (pantelåneren) stadig vekk for å få noe i magen.  

Flotte skildringer fra ulike miljøer blant fattige, hvor noen lever i ytterste fattigdom, lider. I trangboddhet, lite mat og kulden om vinteren. Dette på den ene siden og borgerskapet på den andre siden som lever i sus og dus med tjenere og stuepiker. Kvinnen som bruker mesteparten av dagen på å kle seg riktig til de ulike foreninger og tilstellinger de skal på. En skikkelig satirisk skildring av borgerskapet.

Fine skildringer fra kunstnermiljøet på Lill-Jans, det var et fattigkvarter på Stockholms Söder. Sellen som sluttet på Kunstakademiet, og prøver å levere tegninger til illustrerte magasiner for å kunne overleve.  Lundell som er en mester ligger på slagbenken og overvåker lærlingen som maler. Men, han ble også observert i horestrøket for å finne en modell til altertavlen. Mange skjebner fortelles det om, både av kunstnere, teaterfolk og folk som jobbet som dagarbeidere osv.

Litt kvinnesak har han også fått med. Broren er gift med Eugenie og hun har blitt lovet at hun kunne få sove så lenge hun ville og hun vil bestemme over seg selv, ha likestilling og arverett. det skjønte broren Carl N. ingenting av og lo av henne.  

Arvid må etter hvert erkjenne at et idealistisk samfunn ikke eksisterer, han må heller innordne seg slik at han kan tjene penger og han noe fast å leve av. Gift ble han også så penger må man ha.

Jeg synes boka var tung å lese, det var alt for mange dialoger, som ble kjedelig. Litt tung og gammeldags skrevet, men tross dette var det en fin bok, selv har brukt lang tid på å komme igjennom den. Skjønner at dette manus har vært lett å overføre til teater. Jeg har en gang sett det som teaterstykke, det var veldig morsomt. Boka har også mye humor og satiriske replikker.  

August Strindberg (1849- 1912) «Røde rommet» er en selvbiografisk roman og er hans mest kjente. Den har både blitt filmatisert, vist på teater og som tegneserie (den har jeg og kommer tilbake til). Han var også billedkunstner, journalist og dramatiker. Han regnes som en av de stor klassiske forfatterne i Sverige.

Det røde rommet utkom i 1879. denne utkom i 1995, 330 sider

Lest i "1001 bøker" sirkelen. Tema i Juni: Europeisk forfatter,

Linket til smakebit på søndag

16 kommentarer:

  1. Jeg har lånt hjem Slow man av Coetzee som min bok for februar i 1001-lesesirkelen, men jeg har ikke fått lest den enda. Det er godt vi kan lese bøkene i hvilken rekkefølge vi vil :-)
    Ha en riktig fin søndag!

    SvarSlett
  2. I efterhand tycker de flesta att han borde ha fått Nobelpriset, men han hade starka fiender i Svenska Akademien. Takk for smakbiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ok, var det derfor! Slik var det når miljøet var for lite.

      Slett
  3. En av ganska få svenska klassiker jag inte tycker är särskilt bra.

    SvarSlett
  4. Strindberg er en av de jeg kjenner jeg burde lese, men bøkene hans støver ned i hylla. Men ble godt kjent med boka etter å ha lest din omtale :)
    Nyt søndagen videre

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har bare lest en bok av han før, den gang Hemsøboerne stod på pensumlista. :)

      Slett
  5. Spennende, Strindberg har jeg lyst å bli bedre kjent med, så jeg noterer tittelen :)

    SvarSlett
  6. Jag minns den som en sådan klassiker som jag var mest glad över att ha läst klart. Absolut del av de svenska klassikerna som man behöver läsa för att få en grund att stå på när man ska förstå hur litteraturen utvecklades i Sverige. Hans Hemsöborna tycker jag mycket om. Ni har säkert liknande litteratur i Norge, vilka författare från den tiden får man inte missa?

    SvarSlett
  7. Hemsøboerne likte jeg også, denne var litt tung!

    SvarSlett
  8. Strindberg har jag inte läst alls! Klassikerna är inte min bästa gren. Måste förbättras, men jag vill inte läsa gamla unkna texter utan vill ha ett modernt språk, annars orkar jag inte. Ivar Lo-Johansson läser jag nu och det flyter på fint. Tack för smakbit

    SvarSlett
  9. Den där tragglade jag mig igenom som yngre, ingen hit direkt, var nog för ung för att uppskatta den då. Har dock ingen lust att försöka läsa om den. ;) Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  10. Jeg likte også denne boken, men som du sier er den litt dryg. Uansett fint å lese klassikere som dette :)

    SvarSlett
  11. Den här läste jag i ungdomen. Hans böcker gjorde mig upprörd ofta!

    SvarSlett
  12. Röda rummet var jag inte så särskilt förtjust i. men jag läste den nog alltför tidigt. tack för smakebit och påminnelse!

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!