fredag 27. januar 2023

Christine Koht "Dødsfrisk" Alle har sitt, stort eller lite

 


En skikkelig opptur av en glad bok!

Christine Koht har fått det til igjen, hun imponerer til tusen med sin fremtreden og iherdighet på hvordan man kan få til å leve livet, selv om man er dødssyk. Man blir rett og slett misunnelig på at man kan være slik. For en dame!

Jeg hørte denne som lydbok lest av Pernille Rygg, ektefellen. Jeg måtte jo få med meg denne også, for jeg har jo hørt  Joakim Førsund, Kohts bok,.  I den boka fortelle forfatteren Joakim om Christine, hennes oppvekst og hvordan hun kom seg fram. Christine er en ganske så manisk person, som jeg har beundret i mange år. Spesielt henne påkledning og rett på samtaler med folk.  

I denne boka forteller hun hvordan det var å være skikkelig syk, hvordan hun brukte humor og engasjerte både med pleiere og leger, og får dem inn i hennes verden. Hun hadde det ikke bra i perioder, men hennes livskraft og håp drev henne fram. Boka fortelles humoristisk og morsomt, som om det periodevis er en bagatell. Men, vi skjønner at her er det virkelig mye vondt hun har opplevd. 

Tenk bare hvordan det er å få så mye kortison hun fikk for at leveren ikke skulle dø. Hun svulmet opp, huden sprakk og hun badet i svette uke etter uke og huden ble lilla, men hun overlevde selv om hun synes det var ille å bli en hval-ros på 120 kg. Hun spiste jo enormt mange brødskiver, grøt og pannekaker, for hun måtte ha karbohydrater, for å komme seg. 

Hun fikk til og med en face-time med Snåsamannen, selv om hun ikke fikk sett ansiktet hans. Han sa til henne: "At deg kommer det til å gå bra med".

Hun ble liggende i mnd. på sykehuset, der etablerte hun «TEAM KOHT" som innebar alle hjelperne hennes. De ble en placeboeffekt for hennes psyke og gav henne gnist. Kjære vene så mange morsomme episoder hun havnet i, de må man lese selv. Hun elsker jo å by på seg selv, og har jo i mange år vært en kjent programleder, forfatter og skribent. 

Hun kom etter hvert på Sunnas, etter 18 mnd. på sykehus. Hun kom seg på beina igjen, for hvalrossen skulle på beina igjen, og vekta skulle ned (noe hun alltid har hatt problemer med). Jeg skjønner virkelig hvor stort arbeid det må være å være så tykk. Noe jeg aldri har tenkt over.

Christine flytter hjem til Pernille og Tønsberg. Historien med Lavterskel tilbudet der i byen var virkelig morsomt. De ansatte der var nok redd hun bare tulla, og skulle få ideer, til sketsjer osv., tenker jeg. Imponerende kvinne. 

Denne dama inspirerte meg. Jeg tok et av Christinas sine triks i matbutikken i dag: Jeg gratulerte kassadame i nærbutikken med at hun alltid er så flink til å farge håret sitt så morsomt, for hun kommer stadig med nye farger og frisyrer. Hun strålte av lykke. Ok, hun ble i iallfall glad og å glede mennesker er jo fantastisk. 

Denne boka var fantastisk morsom. Tips! Gi den som lydbok til en som klager over smerter her og der!

 

Hørt som lydbok på Book Bites, 4t. 16 min. Utgitt i bokform 2022, Gyldendal 

10 kommentarer:

 1. Jeg likte også denne boka veldig godt:) Hørte den på Bookbites.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg storkoste meg med den, så husvasken gikk som en vind ;)

   Slett
  2. Skjønner jeg godt:) Jeg gjorde også ting mens jeg hørte deler av den- det gikk som en røyk. Utrolig engasjerende og den egner seg godt som lydbok siden den er så muntlig skrevet og godt lest av Pernille:)

   Slett
 2. Ah. Den må leses - eller lyttes til! Imponerende hva hun har stått i. Prøvde å finne boka som lydbok på Allbok (Rogaland sitt alternativ til BookBites) men ikke noe hell. Da får jeg vente til jeg kommer hjem og finne den på biblioteket i papirform :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. har dere ikke Book bites i Rogaland, det var rart. Litt av et oppkomme den dama :)

   Slett
  2. Nei er ikke det rart, det store biblioteket i Stavanger som jeg bruker som hovedbibliotek. De har selvfølgelig gått for en annen løsning enn de fleste andre. Det var Anita som satt meg på rett spor. Jeg fikk installert app'en, men ingen bøker kom opp. Det er fordi bibliotekkortet mitt - selv om det er nasjonalt - kun klarer å kople seg til Allbok. Merkelig. Skal ha en prat med biblioteket mitt når jeg kommer hjem fra utlendighet i mars. Rare greier.

   Slett
 3. Veldig kjekt å høre om din leseopplevelse her. Jeg har sett boken, men har ikke noe forhold til Koht, siden jeg ikke ser på tv. Liker normalt ikke å lese bøker av kjendiser, men etter å ha lest Abid Raja sin bok, har jeg løsnet litt på disse begrensende kjettingene.
  Ha en super lørdag Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den handler egentlig like mye om hvordan man opptrer som syk og omgås og ser på andre mennesker. Man behøver ikke kjenne til henne som person, for hun klarer aldri og holde munn og derfor snakker hun med alle mulige folk som åpner seg for henne. :)

   Slett
  2. Enig med deg Ingun. Tine: Sikker på at du får mye ut av boka selv om du ikke har noe forhold til CK. Man trenger bare å vite litt av livet hennes dør og at hun har vært syk lenge. Kanskje høre den første boka først? Der skriver hun mye om sin sykdom før og etter kreften, om sin bipolare lidelse og rusmisbruk, hvordan hun lurte Pernille (samboer) og folk fra scenen.. Hun har så mye fantastisk humor, så det er en fryd å lese, selv om det også er sårt og vondt.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!