tirsdag 31. januar 2023

Januar oppsummering 2023


Januar har i første halvdel vært glatt, vårlig og fin (piggsko en nødvendighet) her på Hamar

Fra midten av januar kom snøen igjen og la seg og skapte julestemning (Ingema sitt hus) og vips så er sola og glattisen her igjen. Slik er januar. 
Min amaryllis som  er over 1meter høy har blomstret i nesten hele januar, men ny 5 blomster.


"Kvit norsk mann" av Brynjulf Jung Tjønn, En diktbok om å være adoptert og ikke se ut som alle andre, odelsgutten fra Korea, som ikke fikk til å bli bonde. Om vond opplevelser, fordommer og kloke ord. 
  "Kolbeinsøy" av Bergsveinn Birisson. En ganske surrealistisk bok om angst og depresjon, pakket inn i en reise-fortelling som tar helt av noen ganger. fra 2021. Morsom.

  Helg Flatland "Etterklang". Ei Oslo jente som mister jobben sin som lærer og flytter til Telemark, klarer hun å passe inn der?
  
 Kerstin Ekman "Hendelser ved vann" utgitt 1993. Fikk Nordisk Råds pris 1994

 Cecilie Enger "Det hvite kartet". En nydelig bok om to kvinnelige pionerer fra Haugesund som fikk til mye i et mannsdominert samfunn, på begynnelsen av 1900 tallet. De ble til og med skipsredere.

 Finske Petra Rautiainen "Et land av snø og aske" En sterk historie om hva som skjedde i Lappland, fra 2. verdenskrig. 

Etter en tøff etterkrigs roman, måtte jeg ha en historisk roman. Da ble den en roman om Jordmor Sara, fra Ålesund. Storytel, lydbok.


      EN DIKTBOK. Emely Benedicte Kahrs: "Mor når hun vinker fra toget" en søt liten diktbok.

 Den andre av Kristin Solberg. En bok om Bærumsjenta Aisha, som dro til Syria og giftet seg med IS kriger og er fange i Roj-Leieren. En velskrevet dokumentarbok om lidelse, hat, og litt anger. 


Kankimäki Mia, del.3, kvinne biografier om oppdagelsesreisende og malerinner, en fantastisk morsom og god bok om kvinnelige oppdagelses reisende og kunstnere. 

 Ellen Vahr "Sykehuset på Ellis Island" 3 bok i serien. En fin roman som bygger på ellens bestemoren sin reise til Amerika, 1916-1920 og med litt oppdiktede historier og personer.
                                            
 Christine Koht "Dødsfrisk" en morsom, sprudlende lydbok til å bli glad av.

Alf Prøysen er min favoritt i Anitas Diktlesersirkelens første innlegg i 2023. Kommer, den er ferdig lest.  


Det ble litt av en mix av bøker i Januar. Noen forferdelige historier fra boka "Den andre" og den finske "Et land av snø og aske", Koths sin opptimistiske bok.
Jeg liker jo å lese om kvinner, kvinnehistorie og "Det hvite kartet", "Sara" ," 3 boka om Thea i Amerika" og  del 3 av Finske Mia sin bok. Der har jeg virkelig studert stoffet og vært nysgjerrig å bladd i mye bøker. 
Litt morsomt med Ekmanns "hendelser ved vann", som begynte som serie på svensk tv1, samme dag som jeg var ferdig med den. Den er litt overdreven i mye, men ok. 

Ny utstilling i Kunstbanken på Hamar, med  Inga Blix, Mattias Härenstam og signe Hall. Veldig fin!
Elfi Sverdrup sang strupesang, fantastisk imponerende å høre hvordan en myk og en mannlig stemme kom ut samtidig. 

Inga Blix t.v.  har laget bildet i ullfilt og broderi. Må bare fortelle at Inga og jeg er invitert til å delta på en utstilling i Madsovian Museum, i Plock, Polen «Ni kunsthåndverkere fra Innlandet» 17. august – 19.oktober 2023. Det blir spennende, jeg gleder meg. :)   

Fint lys når solen gikk ned på bursdagen min den 26 januar. 
Det var kos å lage middag i et sånt lys.

12 kommentarer:

 1. For et fint knippe bøker du har startet året med! Du har inspirert meg til å lese Torill Brekke, både Sara og Brostein som jeg holder på med nå.
  Som alltid tar du fine bilder, men er det en fugl som henger ned fra taket i kunstbanken?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, nei det er en del av en hestehale tror jeg. Brostein hører jeg på akkurat nå også. :)

   Slett
 2. Fin oppsummering og fine vinterbildet fra Innlandet:)
  Har lest tre av dine denne gang:)
  Dødsfrisk , Kolbeinsøy og Kvit, norsk mann. Alle veldig bra bøker:)
  Takk for januar- Vi ses igjen i februar:)

  SvarSlett
 3. Jeg må se å få lest Kolbeinsøy. Hver gang jeg leser en omtale kjenner jeg at det er ei bok for meg. Må reservere på biblioteket til jeg kommer hjem. Flotte bilder, og virkelig fargerik bursdag!
  Januar er over - ha en fin lesemåned i februar..

  SvarSlett
  Svar
  1. Kolbeinsøy var en meget spesiell bok, svært ulik alle hans andre bøker. Ha en fin februar :)

   Slett
 4. Fantastisk fine bilete!
  Har berre lest 'Hendelser ved vann' - og likte den godt, men meiner å hugsa at den var litt tunglest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes den var tung i starten, men da jeg hadde lest ca 100 sider fant jeg den som lydbok og det ble noe annet. Det gikk som en lek. Ha en fin februar :)

   Slett
 5. Så fine vinterbilder! Jeg har lest fem av bøkene du har på januarlista di. Diktsamlinga til Brynjulf Jung Tjønn grep meg sterkt. Sitter og er utover et hvitkledd landskap igjen, for nå er vinteren tilbake etter en uke med mildvær. Vakkert, men liker ikke all hålka som også kom. Flykter til Gan Canaria om en ukes tid! God februar måned!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldige deg som skal til varmere strøk. Jeg jobber mot flere utstillinger nå og kan bare drømme om å komme meg vekk, men får det nok til snart. God tur og ha en fin februar :)

   Slett
 6. Først - Gratulere med dagen som nettopp har vært. Regner med at det ble en hyggelig dag.
  For noen flotte bilder! Men som du sier, det har vært, og er forferdelig glatt. Også hos oss er det piggstøvletter som må brukes.
  Helt utrolig mange bøker du får lest. Jeg har ikke lest mye i det siste. Må ta det igjen.
  Så gøy med ny utstilling. Lykke til! Fine dager ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk så mye Tove. Ja, det har blitt mye innetid og verksted jobbing i Januar. Ja, det er utrolig morsomt å bli invitert til Polen. Alle de 8 andre er veldig kjente, av smykke kunstnere er det Liv Blåvarp og meg, utrolig. Heldigvis er det en stund til, for jeg må lage noen flere Hommage smykker hvor jeg hedrer Polske damer, har bare Marie Curie, så langt. Så får jeg se om jeg får det til.
   Ha en fin februar! :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!