søndag 15. januar 2023

"Det hvite kartet" av Cecilie Enger

 

 En sann historie om to banebrytende kvinner fra Haugesund

Bertha Torgersen, vokste opp Haugesund, i en fattig familie. Moren døde og faren giftet seg på nytt og det kom stadig nye søsken. Det var trangt både i huset og økonomisk. Da Bertha var 14 år jobbet hun to dager i uka i en kjøtt og pølse-forretning, og var skoleelev samtidig. 

Da Bertha skulle få ny kjole til konfirmasjon, skulle hun prøve kjolen og hente den. Der treffer Bertha ekspeditrisen Hanna Brummenæs som jobbet i Jacobsen sin forretning. Hanna var en ung kvinnen som kledde seg frekt med herre-hatt og frakk, og hun gjorde et voldsomt inntrykk på henne.

1884, Bertha har blitt 20 år, og  jobbet fremdeles i kjøtt og pølse- forretningen, da en kjøpmann fra Visnes på Karmøy kommer inn i forretningen. De prater og han, som heter Stange tilbyr henne jobb i sin forretning. Hun har en streng far, og det passet fint at Bertha flyttet hjemmefra, Hun tar den to timer lange båt-turen til Karmøy, der hun kommer i snakk med Jostein, han jobber på Visnes.  

Bertha trives som butikk-jente på Visnes, i et maskulint gruvesamfunn. Jostein og Bertha treffes, og de drar sammen til Bergen, der frir han. Hun er ikke klar og avviser tilbudet. Bertha har drømmer om Hanna og på et tegnekurs møter de igjen, de blir venner. 

Så begynner et spennende liv som virkelig var fantastisk og morsomt å høre om. Det var litt av en klassereise de to opplevde. De tok over (kjøpte) forretningen på Visnes, når Stange døde. Den fikk nytt navn "Brummenæs og Torgersen". De selger butikken og starter i Haugesund, med samme navn. Der går det veldig bra og de tjener godt. De bygde seg hus, og et stort  forretningsbygg i Strandgata, i Haugesund.

Hanna sier en dag: Skal vi kjøpe et skip? Det ble ikke bare et skip, men mange skip etter hvert. Det var ikke like enkelt å være kvinne og skipsredere i et mannsdominert miljø, men de drev det godt. Hanna var en sterk, handlings-bevisst og streng sjef. Hun var politisk og kjempet blant annet for stemmeretten for kvinner osv. Bertha var en som hold orden på økonomi og var mer følsom, men de skjuler privatlivet sitt som par. Bertha hadde et stort hjerte for unggutten Peder, som rørte meg. Bertha og Hanna opplevde mange oppturer og noen nedturer, særlig under de to verden-krigene. 

Jeg synes dette var en fin bok, levende og flott fortalt. Forfatteren har fine overganger og skildringer av tidsånd, lukt, fattigdom, moter, samfunnskritikk, lengsler osv. Boka handler om et lesbisk par og jeg synes det er fint at hun ikke har gravd seg ned i det deres følelsesliv for hverandre, men hva de fikk til sammen, i et mannsdominert samfunn. 

 Anbefales!

Hørt som lydbok fra Storytel, 7t. 18m. Utgitt på Gyldendal 2021

9 kommentarer:

 1. Denne er kjempefin, veldig gøy å lese omtalen din, jeg ga den full pott på terningen. For noen kvinner Hanna og Bertha var, finnes det sånne i dag mon tro?
  Fikk øye på reklamen din, den der var jo ikke skjemmende i det hele tatt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig spennende og flott bok, til mer jeg tenker over den til bedre blir den. Jeg laget den minste reklamen de hadde på toppen og en stor helt på slutte som sikkert ingen ser. Skal bli spennende å se om man tjener noe på dette eller om det bare er forstyrrende.

   Slett
 2. Ser reklamen her nå. Har ikke fått godkjent enda.. Så en video , noe om en kode. Hvor finner man den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg rotet lenge rundt og gikk inn på googel AdSense og jeg tror det var der på en av lenkene der jeg fant den, jeg brukte minst to timer på å finne ut av det. Når du finner koden kopierer du den og går på sidebaren din og legger inn kopien der. Jeg har lagt en liten reklame øverst og en litt større helt i bånn av bloggen. Jeg skal prøve i en mnd og se hva jeg tjener. Lykke til!
   Har du lest Ekmans bok se under. Veldig bra bok. Det startet en filmatisering av boka som startet kl 21 i dag på STV1. Det skal være seks episoder. Litt av et sammentreff.

   Slett
  2. Har lett og rotet mye der inne selv. Er det den publisist-id`en?

   En Ekmanboka leste jeg for mange herrens år siden..Kunne sikkert lest den på nytt. Tro det en dag.

   Slett
  3. Fant HTLM-koder som skulle kopieres inn i artikkel. Bruker ikke HTML så det ble litt krøkkete. Får se hva som skjer..Var fire typer, vet ikke om det var de du mente...Inne på Opprett annonseenhet.

   Slett
  4. Fant det du mente, men får ikke til å oppdatere modulen. Får se i morgen:) Takk for tips.

   Slett
  5. Jeg strevde også veldig, endte med å se en video som jeg prøvde meg ut etter. Jeg skjønner ikke helt hvordan jeg fikk det til, tror det var flaks. Lykke til :)

   Slett
  6. Så den videon i går. Og fant som sagt riktig kode, men fikk ikke oppdatert. Skal prøve igjen, ellers er det fordi de forstatt drive og gjennomgår bloggen som det står at de gjør.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!