tirsdag 29. august 2023

Bilder fra utstillingen i Plock, Polen og omtaler, del 2


Kort om oss ni kunsthåndverkerne som var med på utstillingen "Håndlagde historier" i Masovian Museum i Plock, Polen

Jeg viser 15 smykker fra "hyllest til unike kvinner" serien på utstillingen. 
Derav var det tre Polske kvinner , Marie Curie og to nye:

 
Rosa Luxemburg 1871Polen - 1919 skutt i Berlin. 
Polsk revolusjonær politiker, filosof, redaktør og forfatter. 
"Ved reisens slutt" sølv, marmor, kalsitt og lær. Rosa, 47 år ble skutt, kastet i elven og liket fløt avgårde. Liket ble funnet og 13.juni 1919 fulgte rundt 200 000 mennesker henne til graven i Berlin.
   

Magdalena Abakanowicz, 1930 - 2017 fra polen. 
Verdenskjent for sine store vevnader og tredimensjonale skulpturer i fiber.
"Samtalen"sølv, forgylt sølv figurer, inspirert av hennes skulpturer


 
Kari Håkonsen, div glass

Torbjørn Kvasbø, keramikk i forgrunnen og to til diagonalt inn i bildet

Inga Blix, flere tekstiler

Vidar Koksvik, div glass

Liv Blåvarp, viste div smykker i tre


Kari Mølstad, viste div glass

Ragnhild Enge, med flere vevde tepper

Tor Alex Erichsen, keramikk. 7 ulike vaser/krukker, en for hver dag. 


En høytidlig mottaking på rådhuset i Plock, ang utstillingen og samarbeidet


Politikere, ordfører, de ansvarlige for utstillingen, folkene fra Kunstbanken og oss utstillerne.
 


Det var åpning på ettermiddagen, med taler av alle slag. Direktørene i museet i Plock og Ingrid Blekastad og tolken. 

Det var også blitt utformet en vakker katalog over utstillingen:
Morsomt å få fin omtale i avisa!Inga Blix, Torbjørn Kvasbø, meg og Ingrid Blekastad, fra åpniningen i Plock

NB, dette er et: Klippet er  fra Kulturnett Innlandet:

Suksess for Kunstbanken

Kunstbanken, Hamar, viser ni norske kunstnere i utstillingen Håndlagde historier i Masovian Museum i Plock i Polen. Klikk på den blå tekste over for å se bilder


Den 10. august åpnet Kunstbankens utstilling Håndlagde historier med ni norske kunstnere i Masovian Museum i Plock i Polen. Dette museet har Polens største samlinger av kunst og design fra Jugend- og Art Deco-periodene. 

Begeistret publikum i Polen

- Å være med på utstillingsåpningen av Håndlagde historier ble en stor opplevelse. Et kyndig kunstpublikum i Plock, Polen tok begeistret i mot stjernelaget av Innlands-kunstnere som kurator Ingrid Blekastad hadde valgt ut, forteller Seksjonssjef kunst og kultur i Innlandet fylkeskommune, Kurt Ole Linn. Klikk øverst for å se bilder


- Prosjekter som Håndlagde historier er selvsagt først og fremst et samarbeid om kunst, men skaper også dialog, 
forståelse og samhørighet på tvers av landegrenser. Noe som er viktigere enn noen sinne, slik tidene er. Og neste sommer vises utstillingen på Ullinsvin i  Vågå. Det norske publikum kan bare glede seg, avslutter Linn.

Utstillingen del av EU-prosjekt

Utstillingen som viser samtidig kunsthåndverk fra Innlandet, er del av et bilateralt EØS-prosjekt mellom Kunstbanken og Masovian Museum. Tittelen på utstillingen spiller på hovedtittelen av prosjektet: Historier. Verden er mer komplisert enn våre sannheter om den. Kunsthåndverkerne bruker hendene til å fortelle sine historier.

Alle kunstnerne bosatt i Innlandet

Kunstnerne som deltar er alle bosatt i Innlandet: Ragnhild Enge (tekstil), Inga Blix (tekstil, Vidar Koksvik (glass), Kari Håkonsen (glass), Kari Mølstad (glass) Torbjørn Kvasbø (keramikk), Tor Alex Erichsen (keramikk), Liv Blåvarp (smykker tre) og Ingun Kleppan (smykker metall).

Til sammen viser de 73 kunstverk, flere er produsert spesielt for denne utstillingen.

Ønsket norsk kunsthåndverk

Bakgrunnen for utstillingen er Masovian Museums interesse for kunsthåndverk fra Norge og Innlandet, basert på arbeider de tidligere så i Kunstbanken på Hamar. Norsk samtidskunsthåndverk er spesielt interessant sett opp mot art nouveau og art deco epokene.

Norsk og Skandinavisk kunsthåndverk har en svært høy kvalitet og flere av kunstnerne som deltar på Håndlagde historier er blant de fremste i sitt fag i Skandinavia. Mange er ettertraktet internasjonalt og har tilknytning til utenlandske gallerier, de inviteres til utstillinger internasjonalt og mottar internasjonale priser, forteller kurator for utstillingen og leder av Kunstbanken Ingrid Blekastad.

Kunstneriske utforsking viktig


Kunsthåndverket har
 utviklet seg siden 1970-tallet, og for mange kunstner har de kunstneriske verdiene de siste tjue årene blitt viktigere enn bruksaspektet.

Se lenken øverst: Arbeider av Vidar Koksvik, utstillingen Håndlagde historier.

Torbjørn Kvasbøs kunstneriske produksjon er et godt eksempel på denne utviklingen. Han startet som pottemaker, men rundt 2000 beveget han seg bort fra bruksfunksjonen, slik at arbeidene hans nå karakteriseres som keramiske skulpturer, eller materialbasert kunst. Materialet og utforskingen av dette, blir dermed avgjørende når produktet klassifiseres.

Både bruksgjenstand og estetisk objekt

Andre kunstnere som Liv Blåvarp og Ingun Kleppan, kombinerer bruksaspektet og estetisk objekt, slik at smykkene deres både kan være vegghengte kunstverk og bæres som smykke.

Samme veksling mellom bruksgjenstander og estetiske objekter gjelder glasskunstnerne. Fra å inngå i en fabrikkproduksjon, startet de sine egne glasshytter på 1970-tallet og fikk dermed hånd om hele produksjonen.

Tekstilkunsten har røtter både innen billedkunsten og kunsthåndverket og da kunsthåndverket ble etablert i Norge var det opp til hver enkelt kunstner å definere hvor de ønsket å organisere seg. Flere har også dobbelmedlemskap i fagforeningene til kunsthåndverkerne og billedkunstnerne. Dette gjelder både Inga Blix og Ragnhild Enge.

Ønsker å finne nye forbindelseslinjer 

Utstillingen Håndlagde historier ønsker å sette samtidens kunsthåndverk og de eldre samlingene fra Jugend- og Art Deco-periodene i perspektiv. Den ønsker å åpne opp for utvidede refleksjoner over den materialebaserte kunsten på tvers av århundrene, og for nye forbindelseslinjer, kontraster og historier.

Utstillingen vises i Masovian Museum i Polen frem til 15. oktober 2023, og på Galleri Ullinsvin i Vågå, Norge, sommeren 2024.

Kurator for utstillingen Håndlagde historier er

Ingrid Blekastad

Direktør, Kunstbanken - senter for samtidskunst
Epost: ingrid.blekastad@kunstbanken.no 
Telefon: 62 54 22 60 / 922 18 343

Hjemmeside Kunstbanken 2 kommentarer:

 1. For et prosjekt å få samlet alle disse kunstnerne og kunsten, og veldig gøy å reise på tur på denne måten. Syntes jeg kjente meg igjen, var ett av bildene fra Ullinsvin kanskje?
  Er så glad for at du gjorde meg oppmerksom på dette stedet, så jeg fikk besøkt det i sommer. Nå lytter jeg til en podcast med Magnus Rønningen, som tydeligvis har gjort mye for Vågå :)
  Ha en fin dag Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine. Ja, dette er et stort prosjekt og det var litt av et papirarbeid å få alt til Polen. Men det ble veldig bra. Det er neste sommer vi har avtale om å ha utstilling på Ullinsvin i Vågå. Jeg har akkurat funnet noen kvinner fra Vågå og ellers i Gudbrandsdalen som jeg vurdere å hedre. Jeg får stadig nye kvinner inn i prosjektet. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!